hirdetés

Miért vonyít a kutya? A leggyakoribb kiváltó hanghatások, amikre így reagál

Buzgó Csilla

2020. július 18

Kutyád, vagy a környék ebei egészen furcsa zajokra, sőt, zenére is képesek koncertet rendezni. Mi válthatja ki ezt a viselkedést?

hirdetés

Az egyébként egészséges kutyák is hajlamosak hangosan kifejezést adni véleményüknek, amikor különféle hanghatásokkal találkoznak. A spontán vonyításnak számtalan oka lehet a szirénától kezdve a zenén át a fajtársak jelzéseiig.

A többi kutya vonyítása

Amint a szomszédságban az egyik kutya vonyítani kezd, a többiek is követik a példáját és szabályos hangversenyt adnak a lakók „legnagyobb örömére”. Ha visszautazunk azokba az időkbe, amikor kutyáink ősei, a farkasok az emberek nélkül rótták a vadon csapásait, meglelhetjük a magyarázatot erre a jelenségre is.

A magányos farkas a vonyítás által információkkal látja el falkája tagjait saját helyzetéről, hollétéről. A kutyafélék a hangok irányát tűpontosan képesek meghatározni a fülüket irányító 18-féle izom segítségével. A hallószervük mozgékonyságának köszönhetően a hanghullámok mélyebbre hatolnak a belső fülben, javítva a hallás, ezáltal a tájékozódás minőségét. Kutatók megfigyelései arra is rávilágítottak, hogy az egyes példányok vonyítási frekvenciája különbözik. Ezt a farkasok szándékosan használják úgy, hogy eltérjen a fajtársakétól, így kialakul egyfajta harmónia a közös koncertek alkalmával.

Amikor a falkatagok nem magányosan, hanem csoportban vonyítanak, épp a közösségüket kovácsolják össze, ez a szokás pedig a mai napig fennmaradt a háziasított kutyák körében.

Szirénázó autók

A mentő-, a tűzoltó-, vagy a rendőrautó szirénája egy kutya számára hasonlíthat egy távolban vonyító fajtársa hangjához. Gyakorlatilag minden erőteljes és magas hangra, például a mobilcsengőhangra vagy a riasztóra is hanghatással reagálhat. Megeshet, hogy a kutyus azért vonyít, mert az adott szirénahang egy másik, ismert eb hangjára emlékezteti őt, illetve az is előfordulhat, hogy egy bizonyos fajta szirénára ugrik, egy másik pedig hidegen hagyja őt.

Zene

A sokezer éves háziasítási folyamat következtében a kutyák az embereket a falka tagjainak kezdték tekinteni, így egy énekhang is kiválthat belőlük olyan reakciót, mint más kutyák vonyítása. Egyik kutyának a klasszikus zenére esik jól „énekelni”, másikat a lágy, soulos popdallamok varázsolják el.

Nézd meg, hogyan veszi le lábairól a Belgium’s Got Talent közönségét Lady Xena, az imádnivalóan tehetséges amerikai bulldog Whitney Houston-duettjével!

Persze felmerülhet a kérdés, hogy valóban élvezi a kutya a zenét, vagy inkább sérti a hallását az ember által kreált melódia. Amennyiben annyira borzalmas hangot hall a kutyus, ami már szinte fizikai fájdalmat okoz neki, egészen máshogy viselkedik. Megpróbál elbújni, rázza a fejét, mancsaival védi a füleit, és ránézésre egyértelmű, hogy rendkívül kellemetlenül érzi magát.

Az ember által nem érzékelhető hangok

A kutyák hallása fényévekkel jobb az emberénél. Egy átlagos felnőtt legfeljebb 20 ezer Hz-es hangmagasságot képes érzékelni, ehhez képest a kutya meghallja akár a 65 ezer Hz-es hanghullámokat is. Emellett a 3 és 12 ezer Hz-es frekvenciát negatív decibelértéken is érzékeli, tehát olyan hangokat is képes észlelni, amelyek számunkra nem hallhatók.

Amikor kutyád legközelebb váratlanul elkezd ugatni vagy vonyítani a „semmire”, ne nézd bolondnak, hiszen az esetek nagy részében nem tudhatod, milyen érdekességeket érzékel környezetéből.

Mit tegyek, ha a vonyítás már a zavaró kategóriába tartozik?

Nem kérdés, hogy a vonyítás kellemetlenné válhat, például amikor egy otthonában gyakorló zenésznek állandóan duetteznie kell a kedvencével, vagy a szomszédok panaszkodnak. Megfelelő neveléssel a kutyát le lehet szoktatni erről, méghozzá úgy, hogy fokozatosan először halk, majd egyre hangosabb zenét játszol neki. Ha nem kezd dalolni, tehát a jó döntést hozta, megjutalmazod. Ebben az esetben hasznos lehet a klikkerezés is. A szakértők azonban óva intenek attól, hogy az unalmában ugató, vonyító kutyára hangosan rákiabálj, hiszen ezt nem fegyelmezésként fogja fel, hanem inkább örül, hogy duettben folytathatja a koncertezést.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek kutyakisokos ugatás viselkedés vonyító kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!