hirdetés

Amelyik kutya ugat, az nem harap. Tényleg így van?

Szénási Szimonetta

2023. október 2 - Képek: Getty Images Hungary

Komoly bajtól védheted meg magad, ha jól olvasod az állatok jelzéseit. Például amikor felismered, hogy egy kutya épp támadni készül.

hirdetés

Az állatok kommunikációját könnyű félreérteni. Pedig nagyon fontos, hogy tudd, mikor mit szeretne kifejezni kedvenced. Főleg akkor, ha fennáll a sérülés veszélye. Sokan azt hiszik, a kutya ugatással azt jelzi, támadni készül. Mintegy előjelként. Holott ez koránt sem ilyen egyszerű!

Számos oka lehet

A kutyák sokféle helyzetben ugatással jeleznek egymásnak, illetve nekünk is. Amellett a furcsa, szokatlan dolgokra is így hívják fel a figyelmünket. Az öröm jele is lehet, ahogy a számukra kellemetlen helyzetekben is hangadással panaszkodhatnak.

Tehát az, hogy egy kutya ugat, nem feltétlenül jelenti azt, hogy dühös és támadni készül. De azt is jelentheti! Értelemszerűen fordítva is igaz: egy csendes, meglapuló eb is megharaphat.

A testbeszéd fontossága: a kutya nem csak ugatással jelez

Éppen emiatt nem szabad csak a vokális jelzésekre támaszkodni! Az egész testbeszédet vedd figyelembe, ha fel szeretnéd mérni, mik az állat szándékai.

Ebben a cikkünkben részleteztük, mikor mit jelentenek a különféle farokmozgások. Hiszen a csóválás is kifejezhet örömet, izgatottságot, feszültséget, a lábak közé húzott farok félelemre utalhat. Emellett az ehhez társuló boldog vakkantgatás is különbözik a feszült szűköléstől, vagy dühös ugatástól. A nonverbális jeleket együttesen kell értelmezned!

A félelem mint indikátor

Számos oka lehet, hogy egy kutya félelmében harap. Erről ITT írtunk bővebben, felsorolva, milyen helyzetek válthatják ki az agresszívnek tűnő, de valójában önvédelmi reakciót. Ilyenek többek között a hangos zajok, a hirtelen, váratlan mozdulatok, vagy ha valami akarva-akaratlanul, de fájdalmat okoz az állatnak. Éppen emiatt sosem szabad idegen kutyához úgy nyúlnod, hogy az meglepje az állatot. (Önhatalmúlag megsimogatni bármilyen állatot amúgy sem tanácsos: először mindig a gazdával egyeztess!)

A meleg és a környezeti ártalmak hatása

Egy ezirányú tanulmány arra is rámutatott, hogy a hirtelen jött meleg, valamint a légszennyezettség is negatívan befolyásolja a kutyák viselkedését. Akik az emberekhez hasonlóan a hőség, illetve a szmog hatására nyugtalanabbak, agresszívebbek lehetnek.

agresszív kutya harap a kutya harapás kutyahangok jelentése testbeszéd ugat ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink