hirdetés

Nem biztos, hogy örül a kutyád: mit jelenthet még a farokcsóválás?

Buzgó Csilla

2020. augusztus 17

A kutya farka rendkívül sokoldalú testrész. Nem csak kommunikációs célra használja az állat, hanem egyensúlyozásra, illetve a vízben történő navigálásra is.

hirdetés

A kutyafarok mozgása számos hangulat árulkodó jele lehet. Szakértők megfigyelték, hogy azok az ebek, akiknek farkát csonkolták, gyakrabban keverednek félreértésekbe séta közben fajtársaikkal, mert nem tudják elég messziről jelezni pillanatnyi érzéseiket. Nézzük, milyen érzelmeket milyen farokmozgások kísérnek?

Öröm, izgatottság

A kutya farka ilyenkor lazán, de gyorsan leng jobbra-balra a háttal egy vonalban, esetleg annál kicsit magasabban. Extrém jókedv esetén az egész far ide-oda táncol, az állat pedig toporog a lábaival, esetleg fel is ugrándozik. Érdekes, hogy az ebek kizárólag akkor csóválják így a farkukat, ha egy másik élőlénnyel találkoznak, pusztán a finom étel vagy egy szórakoztató rágójáték nem váltja ki belőlük ezt a gesztust.

Nyugodtság, boldogság

Erre a hangulatra a hát vagy a csánk vonalában lazán és lassan, széles terjedelemben, esetleg körkörösen csóvált farok jellemző. Azt jelzi, hogy a kutyát nem zavarja semmi, békében és bizalommal várja, hogy mi fog történni vele. Ahogy az események haladnak előre, és a négylábú egyre inkább érdeklődővé válik, a sebesség úgy nőhet, és természetesen az arcról is leolvasható a tipikus imádnivaló mosolygós mimika.

Aggodalom, bizonytalanság

Amikor a kutya szubmisszív, azaz alárendelt szerepbe kerül, a farkát a föld felé ereszti. A végső behódolást a lábak közé csapott farok jelzi, de amíg az állat agya jár, és feldolgozza az őt ért impulzusokat, gyakorta ebben az alacsonyan tartott pozícióban is csóválja azt. Így viselkedhet a kutya, ha épp leszidják valami miatt, vagy meg akar felelni egy domináns társának.

Düh, agresszió

Nagyon hasonlít az izgatott farkcsóválásra, ám ilyenkor a farok többnyire magasan, mereven mozog ide-oda, viszonylag nagy sebességgel. Megfigyelhető, hogy az utolsó néhány centiméter jobban bekunkorodik lengetés közben, gyakorta nyolcasokat leírva az állat fara körül. Ezt a típusú csóválást morgás, vicsorgás és erőteljes ugatás, valamint megfeszült testhelyzet kíséri. Ahogy a négylábú egész testén, úgy a farkán is borzolódhatnak a szőrszálak.

Tudtad? A farok jobb vagy baloldalra tendálása jelezheti a kutyus jó- vagy rosszkedvét. Az irány, amerre a csóválódó farok mutat, jelzi, hogy a négylábú melyik agyféltekéje dominál épp. Ha a kutyus inkább a jobb oldalon csóválja a farkát, az örömteli hangulatot jelent, ha a balon, akkor fél, esetleg feszült is lehet.

(Képek: Getty Images Hungary)

csóválja a farkát kutya kisokos oktatás testbeszéd viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink