hirdetés

Miért csóválja a kutya a farkát?

Hangai Lilla

2024. január 4 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan gondolják úgy, hogy a farok csóválása egyértelműen azt jelzi, hogy az eb örül és barátságos, pedig számos más jelentése is lehet. A kutyák képesek a 6 alapérzelem (öröm, bánat, undor, harag félelem, meglepettség) megélésére, amit a farkuk mozgásával mind ki is fejeznek. Ahhoz, hogy megértsük a kutyák testbeszédét azt is értenünk kell, hogy a farkuk mozgatásával mit üzennek.

hirdetés

Hogy miért csóválja a kutya farkát és hogyan tudod ezt értelmezni, azt a következőkből megtudhatod.

Különösen a vizslákra jellemző a vadmegállás. Ebben a pózban a kutya megdermed, farkát és egyik mellső lábát megemeli, orra egy pontba mutat. A kíváncsi kutya farka is hasonlóan áll, amikor felkelti valami az érdeklődését.

Miért csóválja a kutya a farkát?

Ahogy arra már az előbb is utaltunk, a kutyák az érzelmeik kifejezésére és közlésére használják a farkukat; a farok állapota a kutya hangulatát tükrözi. Hogy ezt értelmezni tudjuk, két dolgot kell megfigyelnünk: a szóban forgó testrész helyzetét és a csóválás gyorsaságát. Dr. Brittany Grenus állatorvos szerint ezt úgy tudjuk lefordítani a legegyszerűbben, hogy a farok helyzetét az emberi nyelvhez hasonlóan szavakként értelmezzük, a csóválás gyorsaság pedig a mondanivaló intenzitásaként.

A kutatók arra is rájöttek, hogy különbség van a jobbra húzó és a balra húzó farokcsóválás között. A túlnyomórészt pozitívabb érzelmeket közvetítő kutyák enyhén jobbra csóválják a farkukat, míg a túlnyomórészt negatívabb érzelmeket közvetítő kutyák enyhén balra csóválják a farkukat. Az előbbiek hajlandóbbak a társas interakciókra és barátságosabbak, az utóbbiak inkább stresszesek és szorongók.

Lássuk máris, hogy mely érzelmet mely farokállás fejezi ki!

Nyugodt

A nyugodt kutya nem csóválja a farkát, a testrész ellazult állapotban van. Akkor kezdi el csóválni, amikor valami kivált nála egy bizonyos érzelmet.

Ha a farok nyugalmi helyzetben van, az eb zavartalan.

Boldog, barátságos

Ha a kutya örömteli és barátságos, a farkának a helyzete gyakran semleges, vagyis párhuzamosan áll a talajjal, de állhat enyhén lefelé vagy felfelé is, a csóválás gyorsasága pedig mérsékelt, egyik oldalról a másikra mozog. Ez a viselkedés abszolút nem szélsőséges. Ha a négylábú izgatottá válik, a farkát egyre gyorsabban kezdi csóválni; ilyenkor átcsaphat szinte riszálásba is a mozdulat, a csípője, az egész alteste is megmozdul. Ezt a leggyakrabban rövid farkú ebeknél tapasztalhatjuk.

Kíváncsi

Amikor egy kutya kíváncsi vagy felfedezett éppen valamit, a farkát jellemzően egyenesen, kinyújtva tartja maga mögött. Ilyenkor elképzelhető, hogy csóválja a farkát, de az is lehet, hogy nem. Ha a kutya farka nem mozdul ilyenkor, akkor sem tűnik az állat idegesnek vagy merevnek. A testtartása is éber, a fülei gyakran felfelé állnak, arról árulkodik a testbeszéde, hogy valami felkeltette a figyelmét.

Ignoráló

Amikor a kutyák nem akarnak kapcsolatba lépni valakivel vagy valamivel, általában abbahagyják a farkcsóválást és eltávolodnak. Ilyenkor gyakran megfigyelhető az önápolás vagy a szimatolás is. Ebben a viselkedésben nincs agresszió, csupán azt jelzi az eb, hogy szeretné, ha békén hagynák. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, a kutya temperamentumától függően átcsaphat agresszióba is ez az állapot.

Behódoló, ijedt

Fontos megjegyezni, hogy a behódoló viselkedés általában vegyül valamilyen mennyiségben félelemmel, sebezhetőséggel. Ezt mindig szem előtt kell tartani ahhoz, hogy elkerülhessük a helyzet súlyosbodását.

Az alázatos kutyáknál gyakran megfigyelhető, hogy a farkukat a hátsó lábaik közé dugják. Ez a faroktartás párosulhat csóválással is, de nem feltétlenül. Ezekben a helyzetekben fenyegetve érzik magukat és így próbálják jelezni, hogy nem jelentenek veszélyt, nem akarnak problémát, vagyis el akarják kerülni, hogy bántsák őket. Ilyenkor időre és térre van szükségük ahhoz, hogy megnyugodjanak. Ne közelíts felé és bármilyen interakciót is kezdtél meg azt szakítsd meg ebben az esetben. Amikor az eb újra biztonságban érzi magát, ő maga fog közeledni. Ezzel elkerülhetővé válik a szituáció súlyosbodása.

Agresszív

Az agresszív kutya farka függőleges helyzetben van, gyakran ível a háta fölé. Lehetséges, hogy mozog a farok ebben a helyzetben, de az is lehet, hogy teljesen merev. A négylábú teste teljes egészében megfeszül ilyenkor, szemei tágra nyílnak, füle lelapul, vicsorog, morog, lassan előre mozdul. Bármi is váltja ki nála ezt az érzelmi állapotot, igyekezni kell, hogy kiiktassuk azt a körülményt. Semmiképpen se közelíts a kutya felé, mert ilyenkor nagy arra az esély, hogy támadjon!

A farok felfelé áll, a fülek hátra simulnak, a fogakat megmutatja az eb: tagadhatatlanul agresszív valami miatt.

Hogyan kommunikálnak a farok nélküli kutyák?

Megkérdőjelezhetetlen, hogy ezeket az üzeneteket nehezebb lehet értelmezni olyan kutyák esetében, akiknek nagyon rövid vagy egyáltalán nincs farka. Náluk a farok tövét érdemes figyelni, ami a farok pozícióját is felfedheti előttünk. És persze a testbeszéd, valamint a hangok is nagyban hozzájárulnak az érzelmek és az üzenetek értelmezéséhez. Ezeket érdemes figyelni az esetükben és persze a farokkal rendelkező kutyák esetében is. Csak így kaphatunk teljes képet a kutya által közvetített információkról.

Hogy pontosabbak legyünk, érdemes megfigyelni a kutya mimikáját, a nyelv helyzetét (ha például sokat nyalogatja a száját az általában stresszre utal), a szemek és a fülek helyzetét is, a testtartást és a kiadott hangokat. Ha bizonytalan vagy a helyzet értelmezésében, a legbölcsebb, amit tehetsz, hogy teret és időt adsz a kutyának és hagyod, hogy megnyugodjon. A közeledésed, a kedvességed és a segítő szándékod egy feszült helyzetben a kutya számára általában nem pozitívumként értelmezhető.

Ebben a cikkünkben érdekességeket foglaltunk össze a kutyák farkáról. A csóválásról is megtudhatsz rendkívüli dolgokat.

csóválja a farkát érzelmek farokcsóválás kutya érzelmek kutya testbeszéd kutya testbeszéde kutyafarok testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink