hirdetés

Ha vizslád van, ezt mindenképpen tudnod kell róla!

Hangai Lilla

2023. június 29 - Képek: Getty Images Hungary

Sétálni vagy a kutyáddal, majd az hirtelen ledermed, a farka felemelkedik, az egyik mellső lába is, orra egy pontba mutat, mereven bámul. Sejted, hogy érez valamit, amit te nem. De vajon mi lehet pontosan ez a precíz, elegáns és óvatos jelzés?

hirdetés

Mivel sokan tartanak vadászkutyákat kedvtelésből, fontos erről a jellegzetes viselkedésről beszélni. Sajátos ismertetőjegye ez a vizslafajtáknak, köztük természetesen a magyar vizslának is. A következőkben mutatjuk, hogy mi is pontosan a „vadmegállás” és miért viselkedik így a kutya.

Két kutya a vadmegállás eksztázisában.

Jellegzetes vizslás viselkedés a vadmegállás

A vizslákat általában apróvadas vadászathoz használják. Két nagy csoportra oszthatók, a kontinentális vizslákra (például drótszőrű és rövid szőrű magyar vizsla, weimari vizsla, német vizsla) és az angol vizslákra (például ír szetter, gordon szetter, angol pointer).

A különbség a funkciójuk szerint az, hogy míg az angol vizslák kiszagolják a vadat, vadmegállással jelzik a vadásznak, majd a szerepük itt véget ér, addig a kontinentális vizslák kiszagolják a vadat, vadmegállással jelzik a vadásznak a helyét, aki miután kilövi azt, paranccsal jelzi az ebnek, hogy keresse meg és hozza el; ezt hívják apportírozásnak. Továbbá használhatók még sebzett nagyvad utánkeresésére is. Ilyenkor a kutya friss nyom alapján megkeresi és jelzi annak helyét dermedtre csaholással (már kimúlt a vad) vagy állóra csaholással (még él a vad).

Azért tartjuk fontosnak, hogy beszéljünk erről, mert a magyar vizsla az egyik legnépszerűbb hazai kutyafajta, amit előszeretettel tartanak kedvtelésből is. Ha tisztában vagyunk kedvencünk magatartásának okaival és jellegzetességeivel, könnyeben nevelhetjük megfelelően, kapcsolódhatunk hozzá mélyebben.

Angol pointer.

A kutya esetében ezért van szükség a vadmegállásra

A vadmegállás egy ösztönös viselkedés a kutya esetében. Akár már néhány hónapos korban megjelenhet anélkül, hogy bárki is tanította volna az adott kutyának. Azért nagyon fontos ez a vadászatok alkalmával, mert ha közelebb menne az eb a vadhoz, elriasztaná azt, mielőtt a vadász lövéshez jutna.

Lényeges tudni azonban, hogy ez a fajta jelzés megjelenhet esetlegesen más kutyafajtáknál is vagy keverékeknél, de az is lehet, hogy a viselkedésnek csak bizonyos részletei mutatkoznak egyes ebeknél. Gondolunk itt például arra, hogy ledermed a négylábú és egy pontba bámul, de sem a farkát sem az egyik mellső mancsát nem emeli fel.

Ezek a fajta kutyák általában kifejezetten értelmesek, figyelmesek és a szaglásuk még fajtársaik között is igen kiválónak számít. Fontos számukra a fizikális, de a mentális stimuláció is! Rengeteg energiájuk van, amit ha nem vezetünk le unatkozni fognak, ami romboláshoz és túlpörgéshez vezethet.

Hosszúszőrű német vizsla.

Így színesítheted egy ilyen kutyának a képzését

Hogy az állat ösztöneit kicsit csiklandozd, érdemes a képzésébe belecsempészni néhány elemet a vadmegállással kapcsolatban is. Akár idősebb korban is! Egy kis türelemmel és kitartással meg tudod neki tanítani, hogy mikor szeretnéd, hogy jelezzen. Nem biztos, hogy laikuskén a legegyszerűbb dolgod lesz, így javasoljuk, hogy a projekthez keress fel egy szakembert. Ő adhat neked néhány támpontot a megvalósítással kapcsolatban, utána pedig kettesben is gyakorolhattok kedvenceddel.

Ne feledjük el, hogy évszázadokon, évezredeken keresztül egyes kutyafajtákat egy bizonyos feladatra tenyésztettek ki. Bár ma már nagy részük házi kedvencként állja meg a helyét, szerintünk ahhoz, hogy a legizgalmasabb és legharmonikusabb lehessen az élete, nem érdemes figyelmen kívül hagyni ezeket az ősi ösztöneit.

kutya vadászösztön magyar vizsla vadászkutya vadászkutya fajták vadászkutya kiképzés vadászkutyák vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!