hirdetés

Gordon szetter fajtaleírás: a skót hercegek méltóságteljes és fáradhatatlan vadászkutyája

László Enikő

2022. október 17 - Képek: Getty Images Hungary

A gordon szetterek hűséges és ragaszkodó temperamentummal rendelkeznek. Nemcsak meseszépek, de okosak és szívesen tesznek gazdáik kedvére. A magas energiaszintjük miatt azonban nem valók akárkinek.

hirdetés

A gordon szetter nemcsak kitűnő vadász, de lenyűgözően szép, és nem mellesleg okos is. Régi festményeken gyakran ábrázolják fácánnal vagy más madárral a szájában, miközben méltóságteljesen áll és figyel. Érzékeny teremtés, de emellett saját akaratát is gyakran érvényesíti. A szetterek legnagyobb képviselője pedig családi kedvencként is megállja a helyét, ahogyan a terepen is.

Eredete

Skóciában már 1620-ban ismerték a fekete és barna színű, sárgásbarna kutyákat, de 200 évvel később Gordon negyedik hercegének kenneleiben való jelenlétük tette őket népszerűvé. A Castle Gordon szetterek nemcsak első osztályú vadászati ​​képességekkel rendelkeztek, de gyönyörűek is voltak. Azt írták róluk: „Nem gyors kutyák, de fáradhatatlanok, és reggeltől estig kitartanak. Az orruk első osztályú, és ritkán jeleznek tévesen.” Az egyetlen skót vadászkutya jellegzetessége, hogy amikor rátalál a zsákmányra, körözni kezd körülötte, ezzel tartja fogva. Úgy vélik, a fajta az angol vérebből és a skót juhászkutyából alakulhatott ki.

Előbbitől származhat az a szokása, hogy a többi szetterrel ellentétben földre szegett orral vadászik. A korai történetírók feljegyezték, hogy a herceg egyik juhászának volt egy skót juhászkutyája, aki gyakran kutatott fel vadakat, eredményesebben, mint a szetterek. Idővel ez a szuka rendszeresen részt vehetett a vadászatokon, később pedig bekerült a hercegi kennelbe, ahol a legeredményesebb szetterekkel pároztatták. Az eb neve Colley volt, ami miatt feltételezhető, hogy ő egy skót juhászkutya, azaz collie volt.

A korai gordonok fekete-fehérek, háromszínűek és vörösek is lehettek, de a herceg állítólag a fekete-cser színű kutyákat részesítette előnyben, így ez a színváltozat dominált az évek során. Amikor a herceg 1827-ben meghalt, örököse, Richmond hercege vette át kenneleit.

1859 és 1874 között az England’s Kennel Club 126 fekete és cser szettert vett fel a méneskönyvébe. 1859 júniusában, az első hivatalos kutyakiállításon egy Dandie nevű fekete-cser szetter nyerte el a szetterek első díját, akinek származását Gordon herceg kenneljére vezethették vissza. A fajta hivatalosan 1924-ben vette fel a gordon szetter nevet.

Fajtastandard

A gordon szetter egy elegáns, nagytestű vadászkutya, akit standardja úgy jellemez: vágtatásra született. Jól kiegyensúlyozott, arányos testalkatú. Háta rövid, erős, jó vonalú. Farka elég rövid, egyenes vagy kissé kard alakú, a vége felé elvékonyodó. Feje hosszú, tekintete intelligens. Szemei nem túl mélyen ülők, de nem is kidülledők, sötétbarnák. Fülei mélyen tűzöttek, szorosan a fej mellett csüngenek, vékonyak és közepes nagyságúak. Harapása ollószerű. Nyaka hosszú, a fej felé ívelt. Elülső végtagjai erősek, egyenesek. Ágyéka enyhén ívelt. Hátsó végtagjai hosszúak, izmosak. Mancsai oválisak, ívelt ujjai jól zártak. A talppárnák vastagok, teltek.

Szőrzete a fejen, a lábak elülső felületén, a fülek végén finom és rövid, a test többi részén és a végtagokon is mérsékelt hosszúságú, sima, és fürtöktől, hullámoktól mentes. A fül felső részén a szőr hosszú és selymes, ahogyan a hátulsó végtagok hátsó felén is. Színe csillogó élénkfekete, cser jegyekkel a szemek felett, a pofa oldalán, a toroktájékon és a végtagokon. Fehér jegyek előfordulhatnak a mellkason. Marmagassága 62-66 cm, testtömege körülbelül 25-29 kg. Várható élettartama 10-12 év.

Jelleme

Aktív, jó izomzatú, munkakedvelő kutya, de ha tehetné, egész életében kiskutya maradna. A gordonok későn érnek, és szívük mélyén gyakran örökké fiatalok maradnak. A fajta intelligens, gyengéd és hűséges, nagyszerű családi kutya. Nagy mozgásigénye miatt azonban nem való akárkinek. Gazdájának gondoskodnia kell a megfelelő fizikális és mentális lefárasztásáról is. Kedves, nem agresszív, de idegenekkel szemben távolságtartó, sokkal jobban szereti családja figyelmét, mint másokét.

Ideális környezet

Gordon szetternek napi 1-2 óra intenzív testmozgásra van szüksége, és egy nagy, bekerített udvarral rendelkező otthonban érzi jól magát, ahol energiáját levezetheti. De ehhez természetesen szükséges egy aktív család is, hiszen nem elég számára csupán az udvaron szaladgálás. Fontos tudni, hogy nagyon ragaszkodó, így sok figyelmet igényel, de sosem követelőző. Hajlamos a szeparációs szorongásra, és destruktívvá válhat, ha hosszú ideig egyedül marad.

A gordon szetternek határozott kézre van szüksége a nevelés során, de nem annyira, hogy érzékeny lelke sérüljön. A következetes, határozott, korrekt kiképzés a pozitív megerősítés technikáit alkalmazva megakadályozza, hogy dominánssá, akaratossá és makaccsá váljon.

A fajta szerető társa és állandó védelmezője a gyerekeknek, emellett kiváló játszópartner. Általában türelmes a gyerekekkel, de fontos a megfelelő összeszoktatás. Más háziállatokkal is jól kijön, szintén megfelelő és alapos szocializáció mellett.

Ápolás

A gordon szetter bundáját heti két-három alkalommal érdemes átfésülni, hogy elkerülhető legyen a gubancok kialakulása. Talppárnái között időnként ki kell vágni a hosszúra nőtt szőrt. Szemei és fülei tisztaságára mindig ügyelj. Karmait vágni kell, ha azok túl hosszúra nőnének.

Gyakori egészségügyi problémák

A gordon szetterek esetében a leggyakoribb egészségügyi problémát a könyök- és csípőízületi diszplázia jelenti. A progresszív retina atrófiának nevezett szembetegség is előfordulhat a fajtánál. Felléphet pajzsmirigy-alulműködés, illetve fibroszarkóma is egyes egyedeknél. Mivel nagytestű kutyáról van szó, a gyomorcsavarodás is veszélyezteti, ezért a gazdáknak mindig ügyelni kell arra, hogy az állat ne végezzen intenzív testmozgást közvetlenül evés után.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv nagy testű kutya választásához, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, Paul McGreevy: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák, Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak)

gordon szetter nagytestű kutya szetter vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink