hirdetés

Ez az ijesztő tünet jelentkezhet, ha túl sokat hagyod úszni a kutyádat

Szénási Szimonetta

2024. június 5 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Sok gazda nem is tud a jelenség létezéséről, ami első látásra igen ijesztő lehet. Elmondjuk, mi áll a hátterében – nem csak az úszással függ össze!

hirdetés

A magyarul leginkább halottfarok-szindróma néven emlegetett jelenség során szó szerint az történik, amire az elnevezés utal: olyan, mintha az eb farka elhalna. Azaz nem mozdul, csak lóg tehetetlenül. Ez pillanatok alatt bekövetkezhet, érintésre pedig fájdalomjelzésekkel is reagálhat kedvenced. Nem hangzik jól, igaz?!

Egyes fajtáknál, köztük a beagle-öknél is gyakrabban tapasztalható a halottfarok-szindróma

A halottfarok-szindróma kialakulásának oka

Az állapot kialakulásának oka egyelőre nem tisztázott, de összefüggésben van a tartós hideggel. Így ha nyáron hagyod kedvencednek, hogy sokáig úszkáljon a hűs vízben, úgy esetében is tapasztalhatod a tünetet. Ugyanis a halottfarok-szindróma egyik kiváltó oka a hideg vízben való hosszabb tartózkodás. (Ugyanígy télen is gyakrabban jelentkezik a probléma.) A másik magyarázat a fizikai terhelés lehet. Hogy ez miként lehetséges a farok esetében? Úgy, hogy a kutya túl intenzíven és sokáig csóválja.

Az alábbi videóban láthatod, miként néz ki a probléma:

Érdekesség, hogy egyes fajtáknál, mint a retrievereknél, a szettereknél és a pointereknél, illetve egyéb vadászkutyáknál gyakrabban jelentkezik. Mint láthatod, ezek az ebek múltjukból és feladatkörükből adódóan igen aktívak, és szeretik a vizet is. A halottfarok-szindróma esetén a testrész a túlterhelés, illetve a hidegnek való kitettség miatt begyullad. Az állapot izomlázhoz hasonló érzettel terheli a kutyát.

Minden esetben fel kell keresni az állatorvost, aki eldönti, valóban halottfarok-szindrómával van-e dolgunk

Egyéb betegséget is jelezhet

Mivel ez a fájdalom mellett megnehezítheti kutyádnak mind az ülést, mind az egyensúlyozást mozgás közben (amelyben a faroknak jelentős szerepe van), továbbá akadályozhatja a normál vizelet-, illetve bélsárürítést is, így a problémát mindenképp jelezned kell az állatorvosotoknak. Már csak azért is, mert a halottfarok-szindróma könnyen összetéveszthető más, farkat érintő egészségügyi panasszal. Miképp a VCA animal hospitals állategészségügyi oldal összegzi, ezek az alábbiak:

  • faroktörés vagy farokficam;
  • alsó hátproblémák, például porckorongbetegség, ízületi gyulladás vagy egyéb;
  • gerincbetegség;
  • az anális mirigyek fertőzése vagy gyulladása;
  • prosztatabetegség;
  • a farok alatti vagy körüli bőr fertőzése vagy gyulladása.

A doktor a szükséges vizsgálatok elvégzése után tudja eldönteni, mivel álltok szemben, és azt miképp kell kezelni. A halottfarok-szindróma esetében többnyire fájdalom-, illetve gyulladáscsökkentő szerekkel enyhítenek a panaszokon.

A nyári melegben remek ötlet elvinni kedvencedet egy kiadós úszásra. De az időtartamra nagyon figyelj, már csak az ismertetett probléma miatt is. Ugyanígy az sem mindegy, miként vezeted be a kutyádat a vizes szórakozásba. Tudtad, hogy egyes fajták kifejezetten rossz úszók, és csak nagy körültekintéssel szabad őket vízbe vinni? Ide kattintva megtudhatod, mely kutyákkal akadhatnak gondok ezen a téren, ahogy azt is, miként garantálható gazdaként a biztonságuk.

csóválás farokcsóválás halott farok szindróma nyár pointer retriever szetter úszás vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!