hirdetés

Ezek a kutyafajták a legrosszabb úszók

Molnár Enikő

2023. július 6 - Képek: Getty Images Hungary

A nyári melegben is le kell fárasztani kedvencünket, hiszen vannak ebek, akiknek energiaszintje a hőmérséklet ellenére is megmarad, de a jól megszokott futás vagy labdázás az idő miatt nem feltétlenül megoldható. Ilyenkor sokunk fejében megfordul, hogy a kellemeset összekössük a hasznossal, és elmenjünk egy kutyás strandra, ahol kedvencünk a napi mozgásadagját megkaphatja, túlmelegedés nélkül. De vajon a kutyánk is szeretne víz közelbe menni?

hirdetés

A nagy melegben nincs is jobb módja a lehűlésnek, mint strandolni egy-két gombóc fagylalt kíséretében. Ha pedig nekünk jól esik vízben lenni kánikula idején, akkor biztosan kedvencünk is jól érzi magát a parton, és élvezni fogja, hogy bemehet pancsolni, ugye? Ideális lenne, hiszen a nyári időjárás mellett az úszás nemcsak, hogy hűsítő, de nagyon egészséges is kedvencünk számára, és megfelelő fizikai fárasztást nyújt. Sok kutya születésétől kezdve ügyesen úszik, kész úszóbajnok, viszont vannak, akik természetükből adódóan megtartják a két lépés távolságot a víztől. De ha következetesen hozzászoktatjuk őket, akkor még ezek az ebek is hajlandóak lehetnek néhány percet a vízben tölteni, sőt, lehet, hogy meg is fogják szeretni az úszást.

Vannak kutyák, akik úszásra születtek.

Minden kutya jól úszik?

Sokáig fenntartotta magát a nézet, hogy a kutyák ösztönösen képesek úszni, de ez nem teljesen így van. Vannak ebek, akik úszásra lettek tenyésztve, így testalkatuk tökéletesen illeszkedik a sporthoz. Viszont vannak fajták, akiknek eredeti „céljukat” tekintve semmi közük nincsen a vízhez, vagy éppen nem olyan a testfelépítésük, ami lehetővé tenné a vízfelszínen maradást. Ez kifejezetten igaz a rövid lábú, hosszú testű kutyákra, illetve a nyomott orrú fajtákra. Az valóban igaz, hogy az ebek pici korukban víz fölé tartva úszó mozgást végeznek végtagjaikkal. De ha kis korban nem kezdjük el ezt erősíteni, akkor a „nem-vízi kutyák” hamar elvesztik ezt a képességüket, és később segíteni kell nekik, hogy visszaemlékezzenek rá.

A tacskók testalkata megnehezítheti az úszást, de ez nem minden ebet tántorít el a víztől.

Ha már fiatalkorban elkezdjük szoktatni kedvencünket a vízhez, akkor nagyobb eséllyel fogja élvezni a közös strandolást. Még akkor is, ha nem kifejezetten vízbe való fajtája alapján, meg lehet szerettetni vele az úszást. Ne felejtsük el, hogy a szoktatás nem mély-vízbe dobást jelent. Hagyjuk, hogy kedvencünk magától érdeklődjön, és segítsünk neki abban, hogy az első élményei a vízzel megalapozzák a későbbi jó kapcsolatot.

Melyek azok a kutyafajták, amelyek alkatukból adódóan nem tudnak rendesen úszni?

Fő a biztonság

Vannak kutyák, akik ösztönösen jól úsznak, és partközelben maradva nagy valószínűséggel semmi problémájuk nem lesz. De egyes ebeknek már a térdig érő vízben is megerőltető lehet a felszínen maradás, mert kis termetűek, esetleg még rövid is a lábuk. Egyszerűen nehezebb dolguk van, és veszélyesebb számukra a víz. Bármilyen meglepő is, kutyáknak is gyártanak úszómellényeket, és ezekkel megkönnyíthetjük kedvencünk dolgát. Ha kutyánk nem született úszó, akkor magabiztosságot is adhat neki ez az eszköz, hiszen megerőltetés nélkül a vízfelszínen tud maradni.

Az úszást megkönnyíti, ha van a kedvencünkön egy úszómellény.

Amellett, hogy az úszómellény biztonságérzetet ad kedvencünknek, nekünk is segít abban, hogy irányítani tudjuk lelkes kutyánk testét. Ez főleg azoknál az ebeknél fontos, akik még nem éreztek rá arra, hogyan is kell hatékonyan mozogni a vízben. A mellény használata azoknak a kutyáknak elengedhetetlen, akik testi adottságaik miatt nem tudnak megfelelően úszni.

Hogyan tanítsuk meg kedvencünket úszni?

Mint minden közös sportnak, az strandon történő úszásnak is az a fő feladata, hogy kutya és gazdája is élvezze. Ezért fontos, hogy ne erőltessük a helyzetbe kedvencünket, és ne úgy tanítsuk meg úszni, hogy bevisszük a vízbe, majd elengedjük. Fokozatosan szoktassuk hozzá az érzethez, először csak addig menjünk be, amíg a lába biztosan leér, és itt játsszunk vele, csalogassuk egyre beljebb. Többször is megtörténhet, hogy amint úszni kezd, hirtelen meggondolja magát, és kiszalad, ez a része a tanulási folyamatnak, legyünk vele türelmesek.

Segítsük kedvencünket az úszásban.

Annak érdekében, hogy ne legyen túl ijesztő az első úszás, érdemes úszómellénnyel kezdeni a tanulást. Bár a kutyák nem kisgyerekek, és nem is szabad őket babusgatni, mégis érdemes belegondolni, hogy a kicsiket is karúszókkal segítjük az elején. Ha az első alkalommal ezekkel mennek a vízbe, kevésbé pánikolnak, és biztosabban elsajátítják a felszínen maradás technikáját. Ugyan ezen az elven elindulva kedvencünkkel is megszerettethetjük az úszás élményét, ha nem érzi veszélyesnek az élményt.

egészséges életmód kutyás strand nyári meleg ösztönök strandolás kutyával úszás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink