hirdetés

10 dolog, amit gondolj végig, mielőtt golden retrievert választasz

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 21 - Képek: Getty Images Hungary

A fajta az egyik legkedveltebb házi kedvenc, de jó néhány tényezőt figyelembe kell venni, mielőtt egy golden retrieverrel bővülne a család.

hirdetés

A golden retrieverrel kapcsolatban a legtöbb embernek csak pozitív gondolatai vannak. Kedves, barátságos, szép kutya, akiről mindenki csak áradozik. Ezeket a jelzőket pedig egyáltalán nem célunk megcáfolni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy mint minden eb esetében, a golden retrievernél is vannak a kutyának olyan szükségletei, amelyeket felelős gazdiként kötelességünk kielégíteni. És ennél a fajtánál bizony nem egy-két teendőre kell felkészülnünk. Lássuk, melyek ezek.

A golden retriever imádni való, de sok feladatod lesz vele

1.) Rengeteg az energiájuk

Hatalmas tévhit, hogy a golden retriever a kanapén heverészés nagymestere. Tény, hogy nem veti meg a pihenést, de alapvetően egy igen nagy aktivitású és mozgásigényű fajta. Különösen lakásban tartott egyedeknél fordulhatnak elő komoly viselkedésproblémák, ha túl kevés az állat fizikai és mentális stimulációja. Készülj fel, hogy ha goldie-d lesz, nem kevés időt és energiát kell majd szánnod a lefárasztására.

2.) Apportírozás, apportírozás, apportírozás

Bár a nevében is benne van, nem mindenki gondol bele abba, hogy egy retrievernek lételeme az apportírozás. Mindent és bármit odavisznek neked, ezt pedig a megfelelő neveléssel akár az előnyödre is fordíthatod. De ha nem foglalkozol a dologgal, a kedvenced nem kívánt tárgyakat kezd majd el hurcolni.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

3.) Vedlés

Első ránézésre nem gondolná az ember, de a golden retrieverek vedlési időszakban elképesztő mennyiségű szőrt hullatnak. Kisebb mértékben pedig egész évben számíthatsz a kutyaszőrre. Nem véletlen, hogy sok golden retriever gazdi olyan színű bútort választ, mint kedvence szőre.

4.) Figyelni kell a kutya füleire

A hosszú füleik miatti rossz szellőzés következtében a golden retrieverek egyik tipikus problémája a hajlam a fülzsírosodásra. Megfelelő ápolással kordában tartható, de ha elhanyagolod ezt a teendőt, komoly fülpanaszok alakulhatnak ki, amelyek jelentősen rontják az eb életminőségét.

5.) Imádnak enni

Oké, mi is, de esetükben komoly veszélyt jelent, hogy folyamatosan túleszik magukat, és elhíznak. Azt pedig ugye mondanunk sem kell, hogy a túlsúly milyen komoly egészségügyi következményekkel jár?! Amellett tehát, hogy folyamatosan gondoskodsz a megfelelő mennyiségű testmozgásról, és minőségi táppal eteted, golden retrieveredet arra is meg kell tanítanod, hogy önuralmat gyakoroljon evés közben.

6.) Imádják a vizet…

Alapvetően egyáltalán nem negatív tulajdonság ez sem, de fel kell rá készülni. Jó időben legalább hetente egyszer vidd el olyan helyre, ahol kicsit megmártózhat, és készülj fel, hogy ha nem neveled helyesen, szemrebbenés nélkül beugrik egy városi szökőkútba is.

Fontos, hogy egy goldie lehetőséget kapjon az úszásra

7.) …és a sarat

Ez már sajnos rosszabb hír. A golden retrieverek imádják a sarat, és cseppet sem érdekli őket, hogy tegnap fürödtek, ha lehetőségük nyílik egy kis dagonyázásra. (Ha esetleg nem láttad az iszapszörnnyé változott ebről készült videót, haladéktalanul pótold ide kattintva.)

8.) Bármit kiszagolnak

Mivel szeretnek enni, és remek a szaglásuk, semmilyen étel – sőt a kuka – sincs biztonságban. Ismét kiemelnénk a megfelelő képzések fontosságát. Ezek nélkül ugyanis egy retrieverrel nagyon nem lesz könnyű az élet.

9.) A kert fő ellenségei

Ha legnagyobb büszkeséged a szépen gondozott kerted, talán nem jó ötlet beszabadítani oda egy golden retrievert. A legtöbb fajta esetében az ásás az unalom jele, de egy golden retriever akkor is ás, ha egyébként mindene megvan. Mivel szereti a sarat, egy frissen locsolt virágágyás különösen vonzó lehet a számára.

10.) Beengedik a betörőt

A golden retriever nem őrkutya, és a védelemre is teljesen alkalmatlan. Természeténél fogva rendkívül barátságos, így bárki akar bejönni, inkább köszönőbizottsági tagként, semmint biztonsági őrként viselkedik majd.

A fentiekből láthatod, hogy egy ilyen fajtájú kutyával nem kevés teendőd lesz. Ám ha felelős gazdiként megadod neki azt, amire szüksége van, elképesztő szeretettel és hűséggel hálálja majd meg a gondoskodást.

Arra is készülj fel, hogy nem biztos, hogy a kedvenced sokáig veled marad. Egy még jelenleg is zajló kutatás előzetes eredményei ugyanis arra engednek következtetni, hogy a fajta egyre rövidebb ideig él. Ide kattintva elolvashatod a tanulmány részleteit.

felelős gazdi felelős kutyatartás golden retriever

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!