hirdetés

A 6 pincser: tökéletes elegyei a szépségnek és magabiztosságnak

Hangai Lilla

2024. február 8 - Képek: Getty Images Hungary

Az FCI II-es fajtacsoportjában kapnak helyet a pincserek, schnauzerek, molosszerek, valamit a svájci hegyi- és pásztorkutyák. Ennek az 1.1-es alcsoportjában gyűjtötték össze a pincsereket.

hirdetés

A következő cikkünkből megismerheted a 6 pincser történetét és jellemét.

Őzbarna törpe pincser.

1. Majompincs

Ez a mókás kis kutya az 1600-as években egerekre és patkányokra vadászott, majd egy éles váltással Európa egyik legnépszerűbb és legkedvesebb ölebévé vált. Igen hatékony vadász volt, így a majompincset egy idő után a konyhába is beengedték, hogy ott is rendet tegyen, ahonnan esze ágába sem volt távozni. Esténként a gazdák ágyát melegítette, napközben pedig intézte a rábízott feladatot. Ahogy egyre több időt töltött el ágymelegítőként a majompincs, úgy lett egyre kisebb és a színe is leredukálódott a feketére.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Dr. Sárkány Pál Nemzetközi Kutya-enciklopédiájában olvasható jellemzés így írja le a majompincset: „Kicsi, de egyáltalán nem gyenge, inkább zömök, mulatságosan komoly magatartással, csendes nyugodtságból szenvedélyes kitörésbe csap át, félelem nélkül és kitartóan támad mindent, amiben ellenfelet sejt. Epés és mérges kis ördög, amely azonban meghatóan ragaszkodik gazdájához és annak házához. Kicsisége ellenére elég nagy ahhoz, hogy feladatát, mint őr ellássa.” A majompincs tehát igen komolyan veszi magát, amitől csak még mókásabb jelenség lesz. Nagyon intelligens és viszonylag mozgékony, ezért a mentális és fizikális stimulációjára is oda kell figyelni. Szereti mindenhová elkísérni a gazdát, könnyen alkalmazkodik különböző élethelyzetekhez. Szinte bárki számára ideális társ.

majompincs

2. Dán-svéd őrkutya

Néhány évtizeddel ezelőttig a dán vidéki élet természetes kiegészítője volt egy kicsi kutya, eredeti nevén dán pincser. A dán-svéd őrkutya mindennapi feladatai sokrétűek voltak, beleértve az rágcsálópopuláció kordában tartását, a pásztorkodást, a vadászatot, az őrzést és a társasági eb szerepet. Valódi mindenes farmkutya volt, aki remekül ellátta változatos feladatait. A kisebb családi gazdaságok ritkulásával ebből a helyes kis kutyából is egyre kevesebb lett. A dán és svéd kennel klub erőfeszítései a fajta visszaállítására 1987-ben csúcsosodtak ki; ekkor jelent meg a dán-svéd őskutya első szabványa és ekkor módosult neve is.

A személyében egy igazán kedves, barátságos, játékos négylábút ismerhetünk meg, aki híresen jó kapcsolatban van a gyerekekkel is. Terrieres külseje ne tévesszen meg, nyoma sincs benne a típusra jellemző konokságnak. Energiaszintje nem túl nagy, de értékeli, ha van dolga, feladata. Sokak számára ideális választás lehet a dán-svéd őrkutya gyengédsége miatt. Intelligens és könnyen képezhető, így kezdő gazdik is nagy örömüket lelhetik benne.

dán-svéd őskutya

3. Dobermann

Apolda (Németország) városában egy Friedrich Louis Dobermann nevű adóbehajtó és gyepmester úgy vélte, veszélyes hivatásából kifolyólag szüksége van egy megbízható négylábú testőrre. Ezért begyűjtött néhány szimpatikus kutyát, melyek keresztezésével létrehozott egy lenyűgöző külsejű, hűséges, rettenthetetlen ebet. Bár halálával sírba vitte a nemesítés titkait, a szakértők úgy vélik, hogy a dobermannt a rottweiler elődjéből, a mészároskutyából és a már kihalt black and tan terrierből, valamint a német pincserből alkotta meg. A dobermann külseje eredetileg masszívabb, robosztusabb volt, személyisége agresszívebb.

A kivételesen éles elmével és fantasztikus agilitással megáldott fajta híresen jó munkakutya. Ennek ellenére egy aktív, tudatos és felelős családi környezetben is megállja a helyét, ugyanis játékos eb, aki nagyon ragaszkodik a gazdájához. Persze azt fontos kiemelni az esetében, hogy kezdő gazdiknak nem való, csak határozott kézbe ajánlott. Mivel az őrző-védő ösztön a vérében van, így az idegenekkel szemben nemcsak távolságtartó, de agresszív is lehet, így a szocializációjára nagy hangsúlyt kell fektetni. Mozgásigénye hatalmas, ami az intelligenciával párosulva szükségessé teszi a rengeteg mozgást, játékot és feladatokat.

dobermann

4. Német pincser

A német pincser hazája egyik legrégebbi fajtája. Feltételezhetően a törpe pincsernek és a dobermann-nak is az ősatyja volt, mondhatjuk, hogy a pincserek prototípusa. Pontos eredete a történelem homályába vész, de gyanítható, hogy őseit, amelyek sima vagy durva szőrzettel rendelkeztek, a kocsik húzására vetették be. A durva szőrű kutyákból a schnauzerek fejlődtek ki, a sima szőrűekből pedig a pincserek. A II. világháború utáni években szinte teljes eltűnt, Werner Jung egyetlen szabvány méretű állatból és négy szokatlanul nagy, törpe pincserből rekonstruálta a fajtát. Sajnos ma is veszélyeztetett a német pincser.

A német pincser minden faksznitól mentes, igen szemrevaló eb, aki kimagasló intelligenciával rendelkezik és nagyon energikus, emiatt könnyen kiképezhető szinte bármilyen feladatra. Jelleme a lehető legpozitívabb értelemben egyszerű. Elegáns kutya, akinek nincsenek allűrjei. Magabiztos és ragaszkodó, ám gyerekes családokba nem biztos, hogy a legideálisabb.

német pincser

5. Osztrák pincser

Az osztrák pincser olyan régi típusú pincserekből lett kifejlesztve, akiket az osztrák vidékeken találtak, és feltehetően keresztezték őket a német pincserekkel is. A 19. század végére kezdtek eltünedezni ezek a farmok, így az orszták pincser állománya is megritkult. 1921-ben indult el a fajtamentés, ám a II. világháború után újra szinte teljesen eltűnt az osztrák pincser; 1970-re egyetlen regisztrált képviselője maradt. Ekkor elkezdődött ennek az ebnek a tenyésztése más, a környéken megtalálható régi pincserekkel, a Landpinschernnel, ami így megmentette a fajtát. Sajnos azonban ma is igen ritka, súlyosan veszélyeztetett státuszban van.

Amellett, hogy igen tehetséges munkakutya, a rajongói szerint nagyon kellemes társ is, főleg a vidéki, külvárosi területeken, ahol van elég lehetősége mozogni. Játékos kutya, akinek az őrző-védő ösztön a vérében van, így megvesztegethetetlen és nagyon hűséges. Magabiztos, élénk és bátor, így tökéletes társa lehet egy olyan embernek, aki határozott nevelést tud számára biztosítani, valamint sok mozgást és közösen eltöltött időt.

6. Törpe pincser

A törpe pincser körülbelül 300 évvel ezelőtt fejlődött ki a Rajna vidékén, de hogy pontosan milyen kutyákból alakították ki, azt nem lehet tudni. Vannak elméletek, melyek szerint az őse a német pincser lenne, megint mások a manchester terriert gondolják a felmenőjének. Az a gondolatmenet, hogy a dobermannból alakult ki hibás, hiszen az egy fiatalabb fajta. Kialakulásakor elsősorban patkányvadászatra használták, ám az idők során hiába volt szakmájába kivételes tehetség, megszűnt igazi szerepe és családi kutyaként bizonyíthatott. Ennek ellenére azonban nem mondható el róla, hogy tipikus öleb lenne, ugyanis kifejezetten energikus és élénk jószág.

Kis termetéhez viszonyítva is igazán aktív, folyton talpon van, ellenőrzi a környezetét és jelenlétével biztosítja a békét és nyugalmat. Mondhatjuk, hogy szeret intézkedni. Ennek is köszönhető, hogy kiváló jelzőkutya. Nagyon értelmes és tanulékony, így a kiképzése sem ütközik különösebb akadályokba. Gazdájához szorosan kötődik, egygazdás kutyaként is szokták emlegetni. Testét és elméjét egyaránt tornáztatni kell. Szeret a gazdi mellett lenni, de a babusgatást nem kifejezetten igényli. Ha ezekre odafigyelünk, lakásban is tartható. Azonban azt szem előtt kell tartani, hogy a magányt rosszul viseli, így az elfoglalt gazdáknak nem ajánlott.

törpe pincser

Fontos!

Az FCI fajtacsoportok szerinti jellemzéseink célja, hogy megismertessünk a hivatalosan is elismert kutyafajtákkal. Igyekszünk a hely szűkössége ellenére, amennyire csak lehet, részletesen beszámolni róluk, de sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy mindent megosszunk veletek az adott fajtákról. A fajtaválasztás előtt mindig tájékozódj többféle releváns forrásból is, és ami még fontosabb, több tenyésztőtől! Egy felelős szakember tájékoztatni fog arról, hogy az adott fajtának mik lehetnek az esetleges hátulütői, és azt is el fogja őszintén mondani, hogy az életviteled és lehetőségeid alapján alkalmasnak ítél-e meg a fajta tartására.

Ide kattintva részletesebben is megismerkedhetsz a dobermann-nal és megtudhatod, hogy kinek való ez a fajta.

dán-svéd őrkutya dobermann fci majompincs német pincser osztrák pincser törpe pincser

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink