hirdetés

Törpe pincser fajtaleírás: az élénk, sportos kiskutya, akiben rengeteg az energia

László Enikő

2021. augusztus 23

A törpe pincser első ránézésre talán egyeseknek ölebnek tűnhet, de senkit se tévesszen meg apró termete! Ez a kiskutya rendkívül energikus és élénk jellem, aki mindig éber és mindent szemmel tart.

hirdetés

A büszke, félelmet nem ismerő apróság magabiztossága és kecsessége sokak szívét rabul ejti. A törpe pincser egyáltalán nem egy anyámasszony katonája, senkit se tévesszen meg mérete. Emellett rendkívül okos, értelmes és szinte már hihetetlenül ragaszkodó fajta. Első ránézésre sokan a dobermann mini változatát vélik benne felfedezni. Hogy a két fajta között van-e rokonság, az számos forrás által is vitatott.

Eredete

Német nyelvterületeken a pinscher szót egy olyan kutyatulajdonságra értik, ami ugrálós, harapdálós jellemre utal. A szót magát az angol pincherből vették át, ami csipkelődést takar. A törpe pincser körülbelül háromszáz évvel ezelőtt alakulhatott ki, a Rajna vidékén. Hogy pontosan milyen fajtákból tenyésztették ki, nem tudni. Számos elgondolás született feltételezett őseiről. Egyesek úgy vélik, kisebb dobermannokból tenyésztették ki őket, de az a törpe pincsernél fiatalabb fajta. Az 1890-es évek végén íródott könyvek említik a különböző pincsereket, de a dobermannról egyikben sem esett szó. Azt is cáfolják, hogy ez az eb egy másik fajtának a kicsinyített verziója lenne. Mások a német pincsert tekintik mindkét eb felmenőjének. Megint más források a manchester terriert és más terriereket, esetleg tacskókat, olasz agarakat is ősökként emlegetnek. Az első biztos adat a fajtáról 1895-re datálható, amikor megalakult a Pincser-Schnauzer Klub, és itt külön altagozat foglalkozott a fajtával.

Az élénk, energikus jellem jó szolgálatot tett a patkányvadászatokon, ugyanis erre használták a törpe pincsert kialakulásakor. Fürge és éber természetével ez a kiskutya könnyen megfogta a kártevőket, amivel igen jó hírnevet szerzett a német parasztudvaroknál. Miután hivatalosan is elismert fajtává vált, tenyésztése fellendült, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Angliában is elterjedt. 1919-ben importálták Amerikába az első egyedet, hivatalosan 1925-ben jegyezték be a fajtát, 1929-ben pedig már meg is alakult a Törpe Pincser Klub.

Az idők során megszűnt eredeti szerepe, és hamarosan családi kedvenc vált belőle. Ő azonban nem egy tipikus öleb, még akkor sem, ha sokan az ölebek királyaként emlegetik. Energikussága és élénksége mit sem kopott az évszázadok során.

Érdekesség, hogy a törpe pincsert nem tartják túltenyésztett fajtának, hiszen sok régi tulajdonságát megőrizte. A felkapott fajtatiszta ebekkel szemben az ő esetében nem jellemző betegségekre való hajlam, genetikai problémák. Ennek ellenére a Vadászat és Állatvilág, 1912-es 14. számában a következőket írják az akkori országos kutyakiállításról szóló beszámolóban:

Említésre méltó egy pár törpe pinscher, amely a túltenyésztés félreismerhetetlen bizonyítékaként félig szőrtelen és dülledtszemű volt.”

Fajtastandard

A törpe pincser egy kiegyensúlyozott, nemes megjelenésű, kellőképpen izmos, mozgékony és fordulékony kutyafajta. Testhossza a magasságával arányos, kvadratikusnak tűnő. Háta rövid, oldala lapos, hasa mérsékelten felhúzott. Ez adja a törpe pincser elegáns megjelenését. Azonban hibának számít, ha túl légies, könnyed a kinézete. Feje megnyúlt, keskeny, orrtükre fekete. Fogazata teljes, harapása ollós záródású, erős. Szemei sötétek, oválisak, nem nagyok vagy kidülledők. Fülei magasan tűzöttek, V alakban lógnak. Farkát régen csonkolták, ma már a természetes farok a kívánatos. Szőrzete rövid, sűrű, fényes és testhez simuló. Színe lehet fekete-cser vagy egyszínű, az őzbarnától a szarvasvörösig. Marmagassága 25-30 cm, testtömege 4-5 kilogramm. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

A törpe pincsert minden szóval lehetne jellemezni, ami mozgékonyságra, élénkségre, magabiztosságra utal. Egyáltalán nem egy otthon, a sarokban ülős típus, hiszen imád mozogni, cselekedni, mindig mindent szemmel tart, és jelez, ha szükségesnek érzik. Kis termete ellenére őrködik, kiváló jelzőkutya, aki valószínűleg egy nálánál sokkal nagyobb méretű ebnek képzeli magát. Tanulékony és értelmes, kutyás sportokban is remekel. A gyerekekkel is nagyon jól kijön, ha megfelelően bánnak vele. Gazdájához nagyon szorosan kötődik, sokan úgy vélik, egygazdás kutya. Ennek ellenére a család összes tagját szereti. Élvezi a gondoskodást, de nem igényli a túlzott babusgatást. Számára sokkal fontosabb egy kiadós játék, kirándulás vagy bármilyen mozgás. Testét és elméjét egyaránt szereti tornáztatni.

Richard Strebel 1905-ben megjelent, Német kutyák című könyvében így írt a fajtáról:

Csodálatra méltó személyisége van, az egész házban csak a feleségemet ismeri el, ennek ellenére mi mindannyian elkényeztetjük és megpróbáljuk elbizonytalanítani a feleségem által érzett szeretetében, de minden próbálkozásunk kudarcot vall megvesztegethetetlenségével szemben!”

Ideális környezet

Habár kis termete ellenére mozgékony kutya, lakásban is kényelmesen tartható. Kellemes társ, aki a gyerekekkel is jól kijön, ha finoman bánnak vele. Az illetéktelen behatolókat hajlamos bokán csípni, majd azonnal jelez a gazdának. A jókedvű apróság megfelelő nevelés mellett nem agresszív, de gazdáját hajlamos védelmezni, ha azt veszély fenyegeti. Idegenekkel szemben tartózkodó, kissé bizalmatlan lehet. Vadászösztöne miatt a macskákat, rágcsálókat megkergetheti. Rosszul viseli a magányt, ha sokat hagyják egyedül, könnyen kialakulhat nála szeparációs szorongás.

Ápolás

A törpe pincser ápolása igen egyszerű. Csupán elég időnként átfésülni, törölközővel áttörölni. Karmait vágni kell, ha túl nagyra nőnének, szemeit és füleit pedig rendszeresen ajánlott tisztítani.

Gyakori egészségügyi problémák

Kifejezetten egészséges fajta, de a kistestű kutyáknál gyakori patellaficam nála is előfordulhat. Emellett olykor kialakulhat epilepszia, szem- vagy szívprobléma is náluk.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II, Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, David Alderton: Kutyák)

(Képek: Getty Images Hungary)

kistestű kutya patkányfogó kutya törpe pincser

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!