hirdetés

Brüsszeli griffon fajtaleírás: a belga utcagyereknek becézett karakán kiskutya, aki mindig egy lépéssel gazdája előtt jár

László Enikő

2022. augusztus 29 - Képek: Getty Images Hungary

Eredetileg patkányok vadászatára tenyésztették az egykori belga utcakutyát, aki jellegzetes és szokatlan kutyafajta. Bár a brüsszeli griffon kicsi, aligha egy elkényeztetett kutyus. Szeretetteljes és élénk, intelligenciája, humorérzéke és öntudatossága segítségével pedig mindig gazdája előtt jár egy lépéssel.

hirdetés

A brüsszeli griffon Belgiumból származik, és kétféle változatban létezik. A durva, hosszabb szőrzetű egyedeket bruxellois-nak nevezik, és a ritkábban látható, sima, rövid szőrzetű ebeket pedig brabançonnak. A belga griffon közeli rokona a brüsszelinek, neki is durva szőrzete van, ami csak vöröses árnyalatú nem lehet. A 15. századi festmények griffon típusú kutyákat ábrázolnak, az ilyen ebek korai feladata pedig az volt, hogy az istállókban elfogják a rágcsálókat. A fejtípusban van némi hasonlóság a majompinccsel, és úgy gondolják, hogy a két fajtának közös ősei vannak, esetleg a brüsszeli griffon ebből a fajtából alakult ki.

Griffon-sokféleség.

Eredete

A brüsszeli griffon Belgiumból származik, ahol vadászati ​​képességeit arra használták, hogy az istállókat patkányoktól és egerektől mentesen tartsa, de gyakran ültek a kocsis mellett a bakon is. A 19. századtól egyre népszerűbbé vált a fajta, és idővel nemcsak vadászati képességei miatt, hanem kedvencként is egyre többen tartották.

A brüsszeli griffon, ahogyan ma ismerjük, több fajtából jött létre, köztük az majompincsből, a mopszból és a King Charles spánielből. Egyesek szerint a törpe schnauzer, az ír terrier és a yorkshire terrier is szerepet kaphatott kialakulásában. A majompincs hozzájárult a mérethez és a drótszőrzet textúrájához, míg a King Charles spániel hatása a nagy, kifejező szemekben, a lekerekített fejben és a felfelé mutató alsó állkapocsban látható. A brüsszeli griffon rövidszőrű változatában (brabançon) a mopsz hatása látható.

Az Arnolfini házaspár. A kép alján látható kiskutya feltehetően a mai griffonok egyik elődje lehet.

Ezek a keresztezések végül egy kicsi kutyát hoztak létre, aki nagyszerű patkányvadász képességekkel és szinte emberszerű arccal rendelkezik. Idővel ezek a karakán kiskutyák népszerűek lettek házi kedvencként a nemesek és a munkások körében egyaránt. 1883-ra a belga tenyésztők létrehoztak egy standardot a fajta számára, és elkezdték bemutatni a kutyakiállításokon. Marie Henriette, Belgium királynője beleszeretett a kis griffon bruxellois-ba, így elkezdte tenyészteni, népszerűsíteni Európában és külföldön. 1889-ben megalakult a Club du Griffon Bruxellois Brüsszelben, a sima bundájú változatot pedig griffon brabançonnak nevezték el. Asztrid belga királyné szintén rajongott a fajtáért. Az első világháborút megelőzően a brüsszeli griffont kivételes népszerűség övezte.

A griffonok száma azonban az első és a második világháború alatt csökkent, amikor a kutyák tenyésztése – vagy akár az ebek házi kedvencként való tartása – olyan luxus volt, amelyet kevesen engedhettek meg maguknak. A második világháború végére a brüsszeli griffonok kis híján kihaltak származási országukban, Belgiumban, de az angol tenyésztők erőfeszítéseinek köszönhetően Angliában kitartottak.

A brüsszeli griffon meglehetősen ritka fajta maradt, bár az 1950-es évek végén, majd az 1990-es évek végén ismét divatossá vált, miután egy griffon színre lépett Jack Nicholsonnal a Lesz ez még így se című filmben.

Fajtastandard

Bruxellois

A brüsszeli griffon egy kistestű, zömök testalkatú, mégis elegáns mozgású kutya. Feje széles és kerek, jól domborodó homlokkal. Sötétbarna szemei távol ülnek egymástól, nagyok és kerekek. A szemszélek fekete színűek. Orra szintén fekete, arcorri része kiugró, széles. Állkapcsa előreharapásos, orrtükre rövid. Mellkasa mély, széles. Háta rövid, egyenes. Végtagjai függőlegesek, párhuzamosak, mancsai kicsik, kerekek. Farka magasan tűzött. Szőrzete a fej körül díszt alkot. Kemény, borzas és sűrű, színe rozsdavörös, kis fekete elfogadott az állon és a bajusznál. Testtömege 3,5-6 kg. Várható élettartama 13-15 év.

A brabançon, azaz a rövidszőrű változat csak abban tér el a bruxellois-tól, hogy bundája rövid és sima, kizárólag rozsdaszínű, cserszínű vagy fekete lehet.

Jelleme

A brüsszeli griffon arcát sokszor hasonlítják egy majoméhoz. Pedig a kicsi, strapabíró kutyának intelligens és élénk megjelenése van, amely szinte emberi kifejezést kölcsönöz. A fajta az idők során egyre népszerűbb lett házi kedvencként, és ez a vidám, kíváncsi és ragaszkodó kutya nagyszerű társsá vált – a megfelelő személy számára. Érzékeny, néha szeszélyes és meglehetősen figyelemigényes kiskutya.

A griffon lapos arca, kiemelkedő álla és nagy, tágra nyitott szemei ​​számos összehasonlítást eredményeztek a Star Warsból ismert ewokokkal. Kis mérete és bújós megjelenése ellenére ez az öntudatos kutya meglepően nehéz és sportos. Sok griffon versenyez agilityben, engedelmességben és más teljesítménysportokban is.

A rövidszőrű, brabançon változat.

Ideális környezet

A griffonok jól alkalmazkodnak a lakásban való élethez, de a szomszédok nem biztos, hogy értékelik ennek az apró őrkutyának a hajlamát arra, hogy gyakran jelezzen, ha úgy tartja kedve. A fajtának méretéhez képest elég sok energiája van, és szívesen rohangál a kertben vagy hancúrozik. Aki egy ölebet szeretne, annak nem ő a legjobb választás. A brüsszeli griffon nem egy tipikus táskakutya, sokkal inkább hasonlít egy terrierhez jellemében.

Általában jól kijön más kutyákkal és háziállatokkal. Nagyon ragaszkodó, és hajlamos arra, hogy a szorosan kötődjön egy személyhez a családban. Különösen szeret ezzel az emberrel összebújni a kanapén.

Ez a különleges fajta azonban nem mindenkinek való. Olyan gazdára van szüksége, aki gyakran szenteli neki figyelmét, olykor babusgatja, de tisztában van azzal, hogy ez az eb szeret a kertben rohangálni, vadóckodni. Míg egyes brüsszeli griffonok jól kijönnek a gyerekekkel, mások kevésbé tolerálják őket, így egyedfüggő a velük való viszonyuk. Azonban, ha kölyökkorától hozzá vannak szoktatva a kisebbekhez, később sem lesz probléma.

Ápolás

Ennek a fajtának a tulajdonosai választhatnak a sima vagy durva szőrzet között, amelyek egyike sem hullik jelentősen. A durva szőrzet szálas és sűrű, és soha nem gyapjas vagy selymes érzetű. A sima szőrzet egyenes, rövid és fényes. Utóbbiakat könnyebb ápolni, mindössze hetente kell kefélni, hogy bundájuk tiszta és fényes maradjon. A durvább szőrzetűeket három-négy havonta trimmelni kell a megfelelő kemény, drótos textúra megőrzéséhez. A karmokat időnként vágni szükséges. A szemek és a fülek tisztaságára pedig mindig ügyelni kell.

Gyakori egészségügyi problémák

A brüsszeli griffon esetében a patellaficam a leggyakoribb egészségügyi probléma. Emellett a rövid orr miatt nagyon kell rájuk vigyázni a melegben, nehogy túlhevüljenek. Kialakulhatnak különböző gerincproblémák, valamint légcsőszűkület is. Egy-egy alom születésekor olykor császármetszés szükséges. A fajtánál olykor szemproblémák is előfordulhatnak.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia)

brabançon brüsszeli griffon bruxellois kistestű kutya patkányfogó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink