hirdetés

Gyereknapon gyerekszáj: így vélekednek a legkisebbek a furcsa kinézetű kutyákról

László Enikő

2021. május 30

A gyerekekben sokan őszinteségüket, humorukat és kendőzetlen véleményüket szeretik. Gyereknap alkalmából megkérdeztük néhányukat, mit gondolnak bizonyos kutyafajtákról.

hirdetés

Kilenc furcsa, érdekes küllemű kutyafajtát mutattunk Márknak, Zinának, Dalmának és Sárinak. Arra voltunk kíváncsiak, mi a véleményük a különleges megjelenésű ebekről? Mihez hasonlítanák őket, szívesen simogatnának-e meg ilyen kutyákat, illetve mi róluk a véleményük? Mutatjuk az őszinte reakciókat!

Shar pei

A shar pei jellegzetes redőiről vált ismertté, melyek felnőtt korára részben kisimulnak, kölyökkorában viszont nagyon érdekes látványt nyújt. Ősi, kínai fajta, régen őrkutyának használták bátorsága és magabiztos, domináns jelleme miatt.

„Kicsit összegubancolódott, vastag cipőfűző jut róla eszembe. Különleges, egészen egyedi, nagyon furcsa kinézetű. Elszántnak tűnik, mintha az lenne az arcára írva, hogy: ide idegen bizony nem jön be. Szerintem őrkutyának használták. A simogatást nem hagynám ki, furi érzés lenne, ha végighúznám a kezem a hátán.” (Zina, 11 éves)

„Ráncos ez a kutya és fura. Kicsit olyan, mintha kukacok másznának rajta. Nem is tudom, szeretnék-e ilyen kutyát. Lehet, hogy jó, mert bújós meg minden, csak mondjuk nehezebben mozog, úgyhogy inkább nem.” (Sári, 11 éves)

Kölyök shar pei.

Puli

A puli a kilenc magyar kutyafajta egyike, egyik nemzeti kincsünk. Sokan a mai napig terelőkutyának használják, nagyon fürge, okos és barátságos eb. Jellegzetes zsinóros szőre megvédi az időjárás viszontagságaitól. Sokan azt hiszik, nem látnak jól dús szőrzetüktől, de a puli igenis nagyon jól lát, a tévhitekkel ellentétben pedig nem vakul meg, ha levágják szeménél a szőrt.

„Ez a pulikutya, ennek nem látszik ki a szeme. Akkora a szőre, hogy még a lába is szőrös, még a lábujja is. Szerintem nincs jó illata, ott repkedhetnek felette a legyek. Hasonlít egy jetire, a jeti ilyen szőrös.” (Márk, 5 éves)

„Láttam már ilyen kutyát, tudom, hogy puli, felismerem a bundájáról, méretéről. Egy nagyon aranyos, szőrös lábtartóhoz hasonlítanám. Elfogadnék egy ilyen kutyát, nagyon aranyosnak barátságosnak tűnik így első látásra, különleges külseje miatt is. Fogadni mernék, hogy terelőkutya.” (Zina, 11 éves)

„Ez egy pulikutya, olyan mint egy felmosórongy és olyan aranyos. Nagyon szeretnék puli kutyát, olyan kis édes. Tetszik, hogy egy magyar fajta és nyájterelő.” (Sári, 11 éves)

Fáraókutya

Megtévesztő lehet a neve, ugyanis a fáraókutya nem Egyiptomból származik, hanem Máltáról. Vadászgörényekkel együtt nyúlra vadásztak vele. A fáraókutya egyik különlegessége, hogy képes elpirulni, ha izgatott lesz.

„Egy lóhoz hasonlít. Hegyes a füle és úgy áll, mint egy ló.” (Dalma, 9 éves)

„Nem nagyon tudom mihez hasonlítani, csak talán egy őzhöz. Nem igazán szeretnék ilyen kutyát, nem tetszik, de idővel őt is megszeretném. Nem tudnám elképzelni nálunk. Nem tűnik rossz szándékúnak, inkább kedvesnek. Szívesen megsimogatnám.” (Zina, 11 éves)

„Ez szép és gyorsnak néz ki. Biztos meg tudnám simogatni. Úgy néz ki, mint egy szarvas, de azért nagyon szép. Szerintem legalább 2 méteres! Szeretnék ilyen kutyát, mert szép, vékony és gyors.” (Márk, 5 éves)

Perui meztelen kutya

A perui meztelen kutya állítólag igen sok hőt termel, így régen az inkák ágymelegítőnek használták. Úgy hitték, ürüléke, vizelete gyógyító hatással bír. A spanyol hódítók mágikus teremtményeknek vélték őket, mivel a peruiak csak éjszaka engedték ki őket a holdfénybe. A perui meztelen kutya nem varázslatos lény, csupán nem szabad túl sok időt töltenie a napon, mert könnyen leéghet érzékeny bőre. Másik neve perui inka orchidea, illetve a hold virága becenevet is viseli.

„Ilyen kutyát még nem láttam. Pöttyös. A füle furán áll és nincs szőre, olyan, mint a csirke szőr nélkül. Szeretnék ilyen kutyát, mert nagyon cuki a füle.” (Sári, 11 éves)

„Hááát, elfogadnám. Furcsa benne, hogy fehér az egész alapszíne és a fekete pötty néhol pötty, néhol tisztán fekete. Láttam már ilyen kutyát, de nem tetszett. De mindenkinek más az ízlése, és van olyan, akinek ez tetszik.” (Dalma, 9 éves)

„Szép és cuki. Szerintem aranyos, olyan pucér lehet a tapintása. Ha a napon leégne, úgy nézne ki, mint egy piros fenekű pávián. Az ágy alá tenném vagy az ágyba, hogy átölelhessem.” (Márk, 5 éves)

„Elfogadnék egy ilyet, energikusnak tűnik, kicsit kajlának, de tetszik. A minta rajta, attól lesz szerintem első látásra különleges.” (Zina, 11 éves)

Bedlington terrier

Régen a bedlington terrier az angol szegényebb rétegek patkányvadász kutyája volt. Ezek a kutyák fogták el a bányákban a rágcsálókat. Domináns, magabiztos kiskutya, ami nem feltétlen látszik külsején. Úgy tartják, régen még harcikutyának is használták.

„Úúú. A feje ilyen háromszög alakú. A fülecskéjén az a kis szőrizé nagyon aranyos.” (Sári, 11 éves)

„Még soha nem láttam ilyen kutyát. Egy gebe és gerincferdüléses, kicsit túltenyésztett bárány hatását kelti. Nem szeretnék ilyen kutyát, ehhez nem tudnék hozzászokni. Nagyon furcsa, különleges. Szerintem ő is jóindulatú, csak szegénynek ilyen külső jutott. Természetesen őt is szívesen megsimogatnám, de nagyon fura lenne. A feje búbja puha, de a háta kemény, szerintem tökéletesen érezni lehetne a gerincét.” (Zina, 11 éves)

„Úgy néz ki, mint egy bárány. A füle úgy lóg, mintha fülhallgató lenne benne, amit most lehúzott a nyakára, hogy hallja, amit mond az anyukája. Nem simogatnám meg, mert olyan mintha nem is lenne farka.” (Márk, 5 éves)

Mopsz

A mopsz nagyon népszerű házi kedvenc barátságossága, kedvessége és bájos kinézete miatt. Rövid orra, lapos arca miatt hajlamos röfögni. Régen a kínai császári udvarok kedvelt kutyája volt. Úgy hitték, ráncai kínai írásjeleket formáznak, így minden egyed különleges jelentéssel bírt. Nagy kincsnek tekintették őket, gyakran őrség védelmezte a mopszokat és csak a császár érhetett hozzájuk.

„Ez egy mopsz és nagyon szeretnék mopszot. Voltam egy menhelyen, ahol volt egy mentett mopsz, és az annyira aranyos volt meg kedves, hogy a fajta biztos hasonló.” (Sári, 11 éves)

„Szerintem olyan, mint egy malac, mert sokat röfög.” (Márk, 5 éves)

„Láttam ilyen kutyát, őt is megismerem. Egy nagy szemű cicához hasonlítanám, persze természetre nem. Különleges ő is a külseje miatt, mintha benyomták volna az orrát. Szerintem aktív, kedves kicsi kutya, inkább ölebnek gondolnám.” (Zina, 11 éves)

Bullterrier

Rossz hírneve ellenére a bullterrier egy bújós, kedves családi kutya, aki nagyon szereti a gyerekeket. Tojás alakú feje miatt sokan csúfnak gondolják, mások szerint pont ez teszi bájossá. Egyesek állatbőrbe bújt gyereknek becézik, mókás, kedves és olykor makacs természete miatt.

„Szerintem ő a képen nem rosszindulatú kutya. Az a különleges benne hogy egyszerű külseje van. Nincs rajta ilyen fodor, olyan ránc, ilyesmi, hanem egy egyszerű rövid szőrű kutya. Szeretném megsimogatni!” (Zina, 11 éves)

„Úgy néz ki, mint egy róka. Ha szereti a gyerekeket, akkor megsimogatnám, én is szeretnék egy ilyen kutyát. Vagy inkább egy farkast.” (Márk, 5 éves)

Brüsszeli griffon

A mókás megjelenésű brüsszeli griffon nagyon kíváncsi és hűséges fajta. A gyerekeket azonban nem igazán kedveli, kissé magának való kutya. Mindig éberen őrzi a házat, és rögtön figyelmezteti gazdáját, ha történik valami. Okos, de makacs jelleme miatt kisebb kihívás neki új trükköket tanítani.

„Szerintem azért nem szereti annyira a gyerekeket, mert ő olyan mint egy rendőrkutya, őrzi a házat.” (Márk, 5 éves)

„Egy kis szőrgombóc. Nagyon makacs, határozott kutyának tűnik, nem olyan barátságosnak, de én elfogadnám. Olyan aranyos! Nem lehet ellenállni! Nem olyan különleges, de cserébe cuki. Nagyon szeretném megsimogatni, szerintem jó érzés lenne, hacsak oda nem harapna, de nem hinném, hogy beférne a szájába a kezem.” (Zina, 11 éves)

Yorkshire terrier

A yorkshire terriert régen az angolok patkányfogásra tenyésztették ki. Ő is a szegény emberek kutyája volt, gyakran dolgozott bányákban, hogy elcsípje a rágcsálókat. Igen jellemző rá a mondás, miszerint: kicsi a bors, de erős! Elsőre nem gondolnánk, de nem egy nyámnyila, félős kiskutya, hanem magabiztos és bátor házi kedvenc. Szőre olyan, mint az emberi haj, nem tipikus kutyaszőr. Sokan szeretik ezért megnöveszteni, míg mások a rövidebb fazont kedvelik.

„Ez egy lány, mert ott van a masni a fején. Olyan fajta, mint Lolika (mama kutyája). Lola szereti a gyerekeket, csak akkor nem, ha sikítozok és ugrálok. De azért engem szeret. Ha régen látott már, akkor mindig örül nekem. Szerintem ez a kutya is örülne nekem, ha meglátna és az enyém lenne. A fekete rész a szoknyája, a fején pedig a haja van.” (Márk, 5 éves)

„Aranyos, egy macskához hasonlítanám. Lehet, hogy egy kicsit szeretnék egy ilyen kutyát, de macskám már van, és ő macska létére sokkal nagyobb nála. Viszont hamar megszeretném, nagyon barátságosnak tűnik. Különleges a mérete, a hosszú szőre miatt. De még a fülei is úgy állnak mint egy macskának! Persze ez nem baj. Ölbekutya, szívesen simogatnám, akár egy óráig is.” (Zina, 11 éves)

(Képek: Getty Images Hungary)

bedlington terrier brüsszeli griffon bullterrier fáraókutya gyerek és kutya gyerekek véleménye gyerekszáj mopsz perui meztelen kutya puli shar pei yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink