hirdetés

Állatvédelem gyerekeknek: pályázni lehet az Év Állatvédő Óvodája címért

László Enikő

2021. április 15

Az Év Óvodája 2021 címért olyan intézmények indulhatnak, melyek fontosnak tartják a gyerekek állatvédelemmel és felelős állattartással kapcsolatos hiteles oktatását. Teszik mindezt kreatív, érdekes és színes módon, akár állatvédelmi programokon való részvétellel.

hirdetés

Az Állatvédő Központ megalakulása óta hangsúlyozza, hogy nem lehet elég korán elkezdeni oktatni az embereket a felelős állattartásra. Fontos, hogy a legkisebbek minél előbb megtanulják, hogyan kell tisztelettel és szeretettel fordulni az állatok felé, fiatal korban pedig igen fogékonyak is az új ismeretek elsajátítására. Azok a gyerekek, akik ebben részesülnek, szociálisan érzékenyebbé válnak, és egész életük során hordozni, illetve alkalmazni fogják az óvodában elsajátított hasznos ismereteket.

Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával pályázatot hirdet óvodák számára az „Év Állatvédő Óvodája 2021” címért. Olyan óvodák jelentkezését várják, akik az idei évben kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért. Emellett igyekeztek beépíteni a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.

Az értékelés szempontjai

A kiértékelés során a bírák figyelembe veszik, hogy az adott intézmény milyen színvonalon, milyen mértékben igyekszik a felelős állattartás, illetve az állatvédelem üzeneteit hiteles formában továbbítani az új generáció számára. Fontos, hogy ezek tartalma minél színesebb és kreatívabb legyen, hogy felkeltse és megragadja a gyerekek figyelmét. A bírák arra is kíváncsiak, hogy az óvoda milyen állatvédelmi programokat szervez, illetve milyen rendezvényeken vesz részt. A jelentkezési lapon fel kell tünteti, az óvoda milyen állatvédelmi üzeneteket képvisel, emellett szükséges megindokolni, hogy mitől kiemelkedő az adott intézmény. Ha pedig az óvoda együttműködik egy állatvédelmi szervezettel, a szervezők kíváncsiak arra, melyikkel. A beérkező pályázatokat szakmai zsűri bírálja el.

Hogyan lehet nevezni?

A jelentkezéshez egy nevezési lapot szükséges kitölteni, illetve legalább két szülő ajánlólevelét is csatolni kell az emailhez. Amennyiben az intézmény részt vett állatvédelmi programokon, ezekről képeket és/vagy videókat szükséges mellékelni.

A zsűri az első 3 helyezettet díjazza, és az oklevélen túl meglepetésekkel és
nyereményekkel is készülnek a szervezők.

A pályaműveket az allatvedelemgyerekeknek@gmail.com címre várják 2021. május 15-ig. A jelentkezéseket még májusban elbírálják, az eredményt pedig június 1-jén teszik közzé.

Mik a jelentkezés feltételei?

A pályázaton minden magyarországi és határon túli magyar óvoda indulhat. Az érvényes nevezés feltétele a hiánytalanul kitöltött jelentkezési lap és a kötelező mellékletek határidőn belüli beküldése.

A pályázat támogatói az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja és a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatvédelem Állatvédelmi Központ Év Állatvédő Óvodája felelős kutyatartás gyerek és kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!