hirdetés

Mérföldkőhöz érkezett az állatvédelem: megalakult az Állatvédelmi Központ

László Enikő

2021. január 27

Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központot hozott létre, ami egy jogi, elemző és módszertani szervezetként funkcionál. A Központ tudományos hátteret biztosít az állatvédelem elméletének és gyakorlatának. Segíti az állami döntéshozást, az állatorvosokat és az állatvédőket. Emellett a civil lakosságot is szeretné edukálni a felelős állattartás kérdéseiről.

hirdetés

Az ÁTE Állatvédelmi Központ január elsején kezdte meg működését. A január 26-án tartott sajtótájékoztatón beszédet mondott az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Sótonyi Péter; Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos; illetve az Állatvédelmi Központ vezetője, Vetter Szilvia is.

Fotó: Vinnay Péter

„Aki az állatot kínozza, az az embert kínozza”

Az eseményen először Sótonyi Péter, az egyetem rektora szólalt fel. Kiemelte, hogy az Állatvédelmi Központ egy jogi, elemző és módszertani szervezet is egyben. Többek között beszélt az állatorvosi elhivatottságról, az állatok szeretetéről. Fontosnak tartja, hogy az állatvédelem ne csupán a kutyákra, macskákra korlátozódjon, hanem a gazdasági haszonállatok, vadállatok védelmére is legalább annyira figyeljünk oda. Hiszen, ha kihal egy faj, azzal csökken a biodiverzitás és megváltozik környezetünk. Ha rosszul bánunk a szarvasmarhákkal, sertésekkel, baromfikkal, magunknak is ártunk. Hiszen mi fogjuk elfogyasztani a beteg, rossz körülmények között tartott, túlgyógyszerezett állatokat.

Sótonyi Péter. /Fotó: Vinnay Péter

Sótonyi Péter szerint a természeti törvények be nem tartása öngyilkossághoz vezet. Ezért rendkívül fontos komoly figyelmet szentelni az állatvédelemnek. A Központ egyik fő feladata az ismeretterjesztés és a másfél millió hazai állattartó edukálása.

„Közös ügyünk az állatvédelem”

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szintén a felelős állattartás és szemléletváltás fontosságát hangsúlyozta. Már óvodai, iskolai környezetben népszerűsíteni kell az állatvédelmet és felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Fel kell lépnünk az állatok érdekeiért, és az állatkínzók és a gondatlan állattartók ellen. Ovádi Péter megköszönte a civil szervezetek segítségét.

Ovádi Péter. /Fotó: Vinnay Péter

Az Állatvédelmi Központ három pillére

Vetter Szilvia, az intézmény vezetője szerint az Állatvédelmi Központ létrejötte minden állatbarát számára örömhír. Ezzel mérföldkőhöz érkezett a hazai állatvédelem oktatása és kutatása. Vetter Szilvia az új szervezeti egység három alappillérét mutatta be.

Az első a kutatási tevékenység. Ennek fő célja az állatvédelemben vitatott, megosztó témák megkeresése és megbeszélése, kidolgozása tudományos alapon. Ilyen kérdés többek között a jogszabályok hatékonysága, szaporítótelepek felszámolása, az ivartalanítási programok, kóbor ebek kérdésköre, haszonállatok helyzete, vadászati kérdések, cirkuszi állatok kérdésköre. Illetve vizsgálják az állatok elleni erőszak összefüggését az emberek elleni erőszakkal.

Vetter Szilvia. /Fotó: Vinnay Péter

A második pillér az oktatás. Az állatorvosi képzésben új kötelező tantárgyat vezettek be, de emellett a civileket, közigazgatásban dolgozó embereket is edukálni kívánják. Február 26-án egy egész napos konferenciát tartanak, ahol az állatbántalmazó személyisége lesz a téma jogi, pszichológiai és kriminológiai szempontból megvizsgálva.

A harmadik pillér célja egy olyan platform létrehozása, ahol az állatvédelem szereplői egy asztalhoz tudnak ülni és megvitatni fontos kérdéseiket tudományos és racionális alapon. Hamarosan (körülbelül nyár elején) egy Állatvédelmi Kódex is várható, amiben az állattartás etikai követelményeit foglalják össze.

(Képek: Vinnay Péter)

állatkínzás állatorvos Állatorvostudományi Egyetem állatvédelem Állatvédelmi Központ felelősség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink