hirdetés

Ezért szereted annyira a kutyákat: a génjeidben van a válasz!

László Enikő

2020. december 10

Egy kutatás szerint génjeid határozhatják meg, hogy szereted-e az állatokat vagy sem. Talán hihetetlenül hangzik, de akár örökölhetted is a kutyák iránt érzett szimpátiát.

hirdetés

Az élővilág tiszteletére, szeretetére már korán érdemes nevelni a gyerekeket. Akár ezen is múlhat az, hogy valaki felnőttkorában hogyan viszonyul a természethez. A gyerekek hajlamosak a szülői magatartást követni, másolni, ezért rendkívül fontos, hogy jó példát mutass gyermekednek. Egy kutatás szerint nem csupán a nevelésen és az előttünk lévő eszményképen múlik, hogy szeretjük-e az állatokat.

Génjeidben van a kutyák szeretete

A kutyák legalább 16000 éve a legjobb barátaink. Az, hogy valakinek van-e négylábú kedvence gyerekkorában, felnőttkorára is kihat. Méghozzá bizonyítottan pozitív formában. Erősebbé válik immunrendszerük, kevesebb eséllyel lesznek antiszociálisak, könnyebben kötnek barátságokat és szívesebben osztozkodnak társaikkal. Ezek mellett pedig felelősséget is tanulnak, hiszen látják, hogyan kell gondoskodni egy másik élőlényről és azt is, hogy az mennyire függ tőlük.

Egy brit és svájci kutatás arra az eredményre jutott, hogy a kutyák iránti szeretet a génjeinkbe van kódolva. Ennek következtében egyes emberek születésüktől fogva jobban kedvelik az ebeket, mint mások. Emiatt felnőttkorukra nagy valószínűséggel lesz házi kedvencük. A több mint 35000 ikerpáron végzett kutatás azt bizonyítja, hogy nem csak a környezet befolyásolta azt, hogy az adott személy szereti-e a kutyákat, hanem a génjei is.

A tanulmányból kiderült, hogy az egypetéjű ikrek tagjai nagyobb arányban tartanak házi kedvenceket a kétpetéjű ikreknél. Ez arra enged következtetni, hogy az állatok szeretete és a róluk való gondoskodási vágy örökletes. Azt még nem sikerült kideríteni, hogy melyik gén okozza ezt, de a tudósok tovább kutatják. Az azonban bizonyosságot nyert, hogy a kutyák szeretete örökletes és ezáltal a génjeinkben van. A kutatók feltételezései szerint a vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a korábbi, kutyatartás pozitív egészségügyi hatásait kutató tesztek eredményei részben magyarázhatók az eltérő genetikával. Lehetséges, hogy azért van rád kifejezetten jó hatással kedvenced, mert génjeidbe van kódolva az iránta érzett szereteted?

Egy közös délutáni szunyókálásnál nincs is jobb.

Ki ne szeretné a kutyákat?

A legtöbb kutyabarátban felmerül a kérdés, hogy hogy nem lehet szeretni ezeket az aranyos, kedves teremtéseket. Rengeteg jó tulajdonságukat és az emberiség számára rendkívül hasznos munkájukat éjt nappallá téve lehetne sorolni. Nem csak hűséges társak, de őrzik portánkat, állatainkat, megmentenek minket, segítenek a mindennapokban és ők a legjobb barátaink. Azonban nem mindenki rajong értük, de sosem tudhatjuk, mi okozza ezt. A háttérben akár egy régi trauma is állhat, ezért fontos, hogy senki se ítélkezzen. Ennek ellenére ők is tisztelhetik az ebeket.

A fenti kutatás is bizonyíték arra, hogy a kutyák szeretete mekkora hatással van az emberekre. Hiszen nem csak szívünkbe, de bizonyos értelemben génjeinkbe is beférkőztek.

(Képek: Getty Images Hungary)

genetika kutatás kutya és gyerek szeretet tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink