hirdetés

Fáraókutya fajtaleírás: az egyetlen kutya, aki képes elpirulni

László Enikő

2021. február 8

A fáraókutya megjelenése és jelleme egyaránt egyedi és magával ragadó. Ezt a különleges fajtát sokan ősi, egyiptomi eredetűnek gondolják. Vajon tényleg így lenne vagy csak megtévesztő a hasonlóság?

hirdetés

Kecses testtartása, felálló fülei, keskeny feje miatt sokakat az egyiptomi ábrázolásokon látható kutyákra emlékezteti a fáraókutya. Meglepő lehet, de a kelb tal-fenek, azaz a fáraókutya nyúlvadászatra lett kitenyésztve és Málta szigetéről származik. Különleges tehetsége nem csak a vadászatban merül ki. Ez az egyetlen kutyafajta, aki képes elpirulni, ha izgatottá válik.

Eredete

A fáraókutya eredete, származása a mai napig vitatott téma. Egyes források az egyik legrégebben kialakult fajtának tartják, aki már az ősi Egyiptomban nagy elismerésnek örvendett. Mások ezeket az ebeket csupán távoli ősöknek tekintik. Egyes tanulmányok cáfolják a fáraókutya ősi létét, sokkal inkább a régi korok kutyáinak egy modern változatának tartják, mondják ezt DNS vizsgálatokra alapozva. Genetikai kutatások alapján a fáraókutya egyik közeli ősének a Szicíliából származó Cirneco dell’Etna-t tartják. A két kutya egyébként nagyon hasonlít egymásra, és mindketten nyúlvadászatra lettek kitenyésztve. A kutatás szerint ezek az ebek körülbelül 200 éves múltra tekinthetnek vissza. Ettől függetlenül nem kizárt, hogy felmenőik az ősi egyiptomi ábrázolásokon látható kutyák voltak. De azt is fontos észben tartani, hogy még soha semmi nem igazolta ezt.

Cirneco dell’Etna.

Habár a fajta létezésére csupán a 17. századtól vannak bizonyítékok, számos forrás szerint felmenőiket, az ősi egyiptomi kutyákat főniciai kereskedők juttatták el Máltára. A fáraókutyák tenyésztését itt kezdték meg, méghozzá azért, hogy nyulakra vadásszanak velük. Érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb vadászkutya vagy az orra után megy vagy szemmel követi a vadat. A fáraókutya azonban mindkettőben remekel, a kettő ötvözésével hajtja fel a zsákmányt. Eredeti neve kelb tal-fenek, azaz nyúlászeb. Gyakran vadászgörényekkel együtt küldték vadászni. A görény nyakában egy csengő volt, így eredt a nyúl földalatti járataiba. A kutya a csengő segítségével hallotta, merre megy segítőtársa és vele együtt a zsákmánya is. Így pontosan tudta, hol kell nyakon csípni, amikor a felszínre tör.

A hasonlóság valóban megtévesztő, hiteles bizonyíték azonban nem ismert arról, hogy a fáraókutya Egyiptomból származna.

A fáraókutya név a huszadik század elején alakult ki. Ekkor már külföldön is elkezdtek felfigyelni a vadászok, kinológusok a különleges nyúlászebre. Mivel a kutya megjelenése emlékeztette őket az ősi egyiptomi kutyaábrázolásokra, istenségekre (például Anubiszra), elnevezték fáraókutyának. Míg külföldön különleges megjelenése miatt csodálták, a máltaiak belső értékeiket tartották szem előtt. Céljuk az volt, hogy minél jobb vadászkutyákat neveljenek. Ám amelyik kölyök az első vadászata után nem tért vissza, arra már nem tartottak igényt. Így gyakran egy alomból csak maximum három kutya maradhatott meg.

Igazi ritkaság

A fajta az 1930-as évek környékén jelent meg Angliában, az első külföldi alom pedig 1963-ban született meg. A fáraókutya azóta is ritka kincsnek minősül, emiatt értéke is igen magas. Hazájában, ahol a nemzet kutyájaként tartják számon szép számban előfordul. A fajta kedvelői közül néhányan azonban már most sürgetik megóvását. Mégpedig azért, hogy a belterjesség elkerülhető legyen, hiszen sokkal egyszerűbb és gazdaságosabb úgy megóvni egy fajtát, hogy populációja még nem csökkent drasztikus módon.

A fajta fennmaradásának érdekében felvetődött, hogy meg kellene tiltania Máltának, hogy fáraókutyákat vigyenek ki az országból, nehogy teljesen eltűnjön onnan. Ezzel szemben felmerül a kérdés, hogy miért engedik, hogy a vadászok csak a legtehetségesebb kölyköket tartsák meg, amikor így is kevés van belőlük. Szerintük viszont a fáraókutya éppen ennek a szelektált tenyésztésnek köszönhetően ilyen kiváló vadászkutya. Mások szerint a fajtának nincs is szüksége a megóvásra, hiszen számos egyed él belőle Málta szigetén, csupán nincs regisztrálva. 1979 óta a fáraókutya Málta nemzeti kutyája.

Kölyök fáraókutya.

Fajtastandard

A közepes méretű fáraókutyát agár létére az FCI az V. fajtacsoportba, a spiccek és ősi típusú kutyák közé sorolja. Szőrzete világosbarna, vörösesbarna, illetve ezek árnyalatai. Fehér folt a mellkason és a mancsokon megengedett. A fáraókutya érdekessége, hogy fekete pigment nincsen benne. Bundája rövid, fényes. Alkata erős, elegáns, kecses. Feje háromszög alakú, hosszúkás. Orra barnás árnyalatú, sosem fekete. Szemei világosbarnák vagy borostyánszínűek. Alakjuk ovális, tekintete értelmes. Fülei jellegzetesen felfelé állnak, nagyok és magasan tűzöttek. Farka tövénél vastag, vége felé keskenyedik. A standard szerint kívánatos, ha a végén fehér folt van. Ezáltal a vadászok könnyebben megtalálhatják a zsákmány után kutató kutyáikat. Mozgása szabad, könnyed. Marmagassága nemtől függően 53-63 cm, de előfordulhatnak ennél magasabb egyedek is. Testtömege 20-25 kg. Várható élettartama 10-14 év.

Jelleme

A fáraókutya egy rendkívül éber, szeretetteljes és ragaszkodó kutya. Egyik különlegessége, hogy ha izgatott, elpirul. Mivel sötét pigmentekkel nem rendelkezik, orrán és fülén rózsaszín folt jelenik meg, ha örül valaminek. De nem csak emiatt szeretnivaló teremtés. Mindig szeret gazdája közelében lenni, intelligens, könnyen tanul. Idegenekkel szemben tartózkodó, de nem agresszív fajta. Jelzőkutyának kiváló, ugyanis viszonylag hangos, szeret jelezni a család számára. Őrkutyának azonban nem megfelelő. Kiegyensúlyozott, jóindulatú és kedves társ, aki sosem túl ragadós. Nyugodt, de ennek ellenére játékos, szereti, ha foglalkoznak vele és új dolgokat tanulhat. Vadászkutya léte miatt igen bátor, aktív és kitartó.

Ideális környezet

A fáraókutya igen fázós eb, ezért csak kertben tartásra nem ajánlott. Mozgásigénye miatt azonban igényli a teret és a gyakori fizikai aktivitást. Számára nem elég napi két séta a belvárosban. Szeret apportírozni, labdázni. Póráz nélkül nyílt területen azonban sosem szabad elengedni, mert vadászösztöne miatt kereket oldhat. A kisebb házi állatokkal mindenképp alaposan össze kell szoktatni – lehetőleg még kölyökkorában – hiszen zsákmánynak nézheti és könnyen üldözőbe veheti őket. Gyermekekkel szemben kedves, jó játszótárs.

Ápolás

Ápolása egyszerű, nem igényel sok erőfeszítést. Vedlési időszakban érdemes gumikefével átfésülni bundáját. Karmait, ha szükséges vágni kell. Szemeit és füleit pedig rendszeresen tisztítani.

Gyakori egészségügyi problémák

A fáraókutya viszonylag egészséges fajta. Diszpláziára és patellaficamra hajlamos lehet, de ezek genetikai tesztekkel szűrhetők. Szemproblémák, epilepszia és allergia is kialakulhat náluk, de egyik sem a fajtára nagymértékben jellemző betegség.

(Képek: Getty Images Hungary)

agár fáraókutya közepes testű kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink