hirdetés

A leggyorsabb kutyák sportja: az agárverseny már itthon is népszerű

Buzgó Csilla

2020. szeptember 23

Ugyan a coursing alapfeltétele a szélsebes futás, az edzéseken és a versenyeken való szerepléshez ennél sokkal több kell.

hirdetés

Elöljáróban érdemes tisztázni a filmekből ismert klasszikus pályaverseny és a coursing közti különbséget. Míg a pályaversenyen az agarak egy ovális pályán rohannak a műnyúl után, és a versenyt időméréssel egészítik ki, a coursing egy fokkal természetközelibb formában teszteli az ebek képességeit.

Mi az a dog coursing?

A sport eredeti külföldi neve lure coursing, melyet magyar nyelvre lefordítva talán csaliversenynek lehetne nevezni. Körpálya helyett egyenes vonalon zajlanak a futamok, melyek során szabályosan két kutya méri össze tudását. A műnyúl, ami akár egy rongycsomó is lehet, egy csigás gépezet segítségével cikázik ide-oda a talajon, melyet ideális esetben természetes növényzet borít.

A versenyszakasz hossza fajtafüggő: a kisebb termetű whippetek és olasz agarak számára 400-700 m-es a táv, a többi agárféle pedig 500-1000 m-en mutathatja meg, mennyi kurázsi szorult belé.

Mielőtt egy újonc elindul első megmérettetésén, licencet kell szereznie, mely során azt vizsgálják, hogy az állat alkalmas-e a sportszerű versenyzésre. Nem támadhat másik agárra, illetve száz százalékosan a műnyúlra kell összpontosítania.

Hazai viszonylatban a kutyák biztonsága és a szabályszerű lebonyolítás érdekében a bírókon kívül az eseményen jelen kell lennie a versenyvezetőnek, a pályamegfigyelőknek, a startereknek, a nyúlhúzást kiszolgáló személyzetnek, illetve egy állatorvosnak és egy MEOESZ (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége) küldöttnek is.

Milyen szempontok szerint bírálják a teljesítményt?

A díszruhába öltözött agaraknak nem csak villámgyorsnak, de fordulékonynak, motiváltnak (űzési kedv), jó követőnek és kiváló állóképességűeknek kell lenniük. A bírák eme öt szempont alapján értékelik a kutyák szereplését, a győztes pedig nem csak örök dicsőséget, hanem az agársport berkeiben már ikonikussá vált díszes takarót is nyerhet.

Milyen fajta kutyával kezdheted el ezt az izgalmas sportot?

A szabályzat szerint az FCI-besorolásban szereplő teljes X. fajtacsoport indítható a versenyeken, s kérésre nevezhetőek az V. csoport egyes tagjai is az ősi fajták közül. Ide tartozik például a basenji, a fáraókutya és a Cirneco dell’Etna is. Természetesen szabad edzésen részt lehet venni bármilyen kutyussal, de a legtöbb hazai egyesület tréningjein csak a már említett típusú ebeket fogadják.

Hová fordulhatsz, ha versenyezni szeretnétek?

A MEOESZ által 2017-ben bejegyzett Hungária Coursing Egyesület egy hazai coursing klub, ahová kérelem és tagsági díj ellenében léphettek be kedvenceddel. A jóváhagyást követően kapsz egy tagsági kártyát, mellyel a rendezvényeken igénybe veheted a szövetség által biztosított kedvezményeket is.

A Magyar Versenyagár Egyesület és a HKR Coursing Klub úgyszintén segítséget nyújthat nektek ezen a téren.

Ezt követően már csak annyi a dolgod, hogy szorgalmasan böngészed az edzés-, majd a versenynaptárakat, és felkészülsz arra, hogy kedvenced élete csúcsán érzi majd magát az elért sikereknek köszönhetően.

(Képek: Getty Images Hungary)

agárverseny agárverseny budapest dog coursing kutyás sport

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!