hirdetés

Majompincs fajtaleírás: a tűzről pattant kisördög, aki majomszerű megjelenésével és magabiztosságával hódítja a szíveket

László Enikő

2023. január 23 - Képek: Getty Images Hungary

Bájos kis mókamester, aki egyben egy igazi őrmester is. Magabiztos, határozott, magát igen komolyan veszi, de eközben egy olyan kutya, aki bármikor kapható egy kis csínytevésre. A majompincs nemcsak külseje miatt ilyen megnyerő, hanem az előbb említett tulajdonságai miatt is.

hirdetés

Ez a néha kissé forrófejű, bolondos törpe sokak szívét megdobbantja. Hatalmas magabiztosságát bárki megirigyelné, és roppant szórakoztató egy ilyen igazi egyéniséggel élni. Bozontos szemöldöke és szakálla, apró termete és kerek szemei egy kismajomra emlékeztethetnek, innen is ered a neve. A fajtát magyarul majompincsnek hívjuk, de nemzetközi neve affenpinscher. Az Affen előtag pedig németül majmot jelent. A franciák bajszos ördögként is emlegetik.

Eredete

A majompincset Európa egyik legrégebbi ölebének tartják. Mielőtt azonban az elit hölgyek kedvence lett volna, egerekre és patkányokra vadászott az 1600-as években. Idővel azonban beljebb invitálták, hogy a konyhában is kapja el a rágcsálókat, akiktől a nők különösen féltek, ugyanis hosszú szoknyát hordtak. Ha pedig már a majompincs ott volt, esze ágában sem volt tágítani. Este a gazdák ágyát melegítette, napközben pedig végezte a dolgát. Ezek az ebek még valamivel nagyobbak voltak a mai egyedeknél, és változatosabb színekben pompáztak. Ahogy egyre több időt töltöttek ágymelegítőként és szobavadászként, úgy egyre kisebb lett méretük.

Egyesek szerint a brüsszeli griffon elődje a majompincs, de ebben még nem sikerült megegyezniük a szakértőknek. Annyi bizonyos, hogy ez a német fajta már évszázadokkal ezelőtt is szerepelt festményeken. A Berlini Öleb Klub 1902-ben írta meg a fajtastandardját, amit 1913-ban véglegesítettek.

Majompincs Renoir egyik festményén.

Fajtastandard

Az affenpinscher, azaz a majompincs a pinscher-schnauzer család legkisebb képviselője. Kicsi, zömök teste, majomszerű megjelenése és szinte már mulatságos magabiztossága teszi különlegessé. Feje inkább gömbölyű, mint megnyúlt, nem túl nehéz, magasra domborodó, jól fejlett homlokkal. A pofa mérsékelten rövid, nem hajlik griffonszerűen felfelé. Orrtükre fekete. Fogazata előreharapó, ajkai feketék. Fülei magasan tűzöttek. Szemei feketék, teltek, kerekek és nem kidülledők. Nyaka rövid, egyenes és felfelé irányuló. Háta egyenes, teljes hossza körülbelül a marmagasságának felel meg. A mellkas oldala mérsékelten lapos, de kellően mély. A hasvonal a lágyéknál mérsékelten felhúzott. A végtagok egyenesek, a járás tipegő. A mancsok rövidek és zártak. A farok magasan tűzött és felfelé hordott.

Szőrzete nagyban hozzájárul a majomszerű külsőhöz. A fejen bozontos szemöldök és szakáll található. A szőrzet kemény, sűrű és borzasan elálló. Színe fekete, egy régebbi standard szerint azért, hogy illjen az ördögi vérmérséklethez. (Érdekesség, hogy az USA-ban, Kanadában és Mexikóban több színváltozat is megengedett, mint Európában. Ilyen például az ezüst, fekete-cser vagy a vörös is.) Marmagassága 25-30 cm, testtömege 4-6 kg. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

Dr. Sárkány Pál Nemzetközi Kutya-enciklopédiájában olvasható jellemzés igazán pontos a majompincs kapcsán. Eszerint: „Kicsi, de egyáltalán nem gyenge, inkább zömök, mulatságosan komoly magatartással, csendes nyugodtságból szenvedélyes kitörésbe csap át, félelem nélkül és kitartóan támad mindent, amiben ellenfelet sejt. Epés és mérges kis ördög, amely azonban meghatóan ragaszkodik gazdájához és annak házához. Kicsisége ellenére elég nagy ahhoz, hogy feladatát mint őr ellássa.”

És igen, valóban a majompincs egy igazi tűzről pattant kisördög. Igazán komolyan veszi magát, ettől pedig igen szórakoztató karakter. Kitartó és tettrekész társ, akinek semmi sem kerüli el a figyelmét. Éppen ezért remek jelzőkutya, hangos ugatással jelzi, ha valami gond lenne a ház körül. Nincs nagy mozgásigénye, de alkalmanként akár kirándulni is elkíséri gazdáját. Bár valóban egy kis csibész, olykor kimutatja érzékeny oldalát és sebezhetőségét. Nagyon ragaszkodik szeretteihez, még akkor is, ha magabiztos természetéből nem gondolnánk.

Nagyon intelligens és gyorsan tanul, amit sokan meglepően fogadnak, ha kiderül. Sokkal nagyobb termetűnek képzeli magát, mint ami. Korai szocializációjánál fontos megértetni vele, hogy nem érdemes más kutyákkal kekeckednie. Szeret gazdája kedvére tenni, és megmutatni neki, hogy milyen jó kutya, ezért engedelmességre könnyen tanítható. Persze megfűszerezi ezt hatalmas öntudatával.

Ideális környezet

Kompakt méretének köszönhetően a majompincs bárhová elkíséri gazdáját. Kertes házban és lakásban is jól érzi magát. Könnyen alkalmazkodik a változó körülményekhez, a különböző élethelyzetekhez. Ha a kanapén pihennél, ő benne van, de ha éppen kirándulni támad kedved, olykor arra is rá tudod venni. Számára elegendő a napi többszöri, nem túl hosszú séta is. Számos kedves tulajdonsága van, ami megmosolyogtatja gazdáját, például gyakran jár két hátsó lábán. Érdemes vele kipróbálni az engedelmességi feladatokat vagy az agilityt, hogy megmutathassa, milyen remek kutya! Szinte mindenki számára nagyszerű társ, és garantáltan bearanyozza a mindennapokat.

Ápolás

A bozontos, de csinos megjelenés megőrzése érdekében hetente át kell fésülni bundáját egy fém fogú kefével. Az ujjakkal finoman el lehet távolítani a nagyobb gubancokat. A fej szőrzetét általában előre fésülik az arcon, majd egy fordított V-alakot levágnak, hogy szabaddá váljon a szem. Hasonlóképpen, az orrnyereg szőrét legyező alakúra nyírják, hogy a szem látható maradjon. A fajta szőrzete nem nő gyorsan, ezért elegendő csak néhány havonta nyírni. A jellegzetes megjelenés eléréséhez érdemes kozmetikus segítségét kérni. Az Amerikai Affenpinscher Klub hivatalos és részletes útmutatóját pedig itt találhatod a majompincs kozmetikázásáról. A nyírás és fésülés mellett a szemek és fülek tisztaságára is mindig ügyelni kell. Emellett a karmokat rövidebbre kell vágni, ha túl hosszúra nőnek.

Gyakori egészségügyi problémák

A majompincs összességében egészséges fajta, nincsenek kifejezetten rá jellemző betegségek. Az elsősorban kistestű ebeket érintő problémák azonban a majompincsek esetében is előfordulhatnak. Ilyen például a patellaficam, csípőízületi diszplázia, Perthes-kór vagy különböző szemproblémák.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II., David Alderton: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia)

affenpinscher kistestű kutya majompincs öleb patkányfogó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink