hirdetés

A 3 kis griffon: óriási egyéniségek apró testekben

Hangai Lilla

2024. április 28 - Képek: Getty Images Hungary

Az FCI IX. fajtacsoportja gyűjti össze a társasági kutyákat, amelyen belül a 3. alcsoportban sorakoznak fel a kis méretű belga kutyák. A 3.1-ben a griffonok, a 3.2-ben a brabanti kis griffon egyedüliként.

hirdetés

Lássuk máris, hogy mit tudunk a kis méretű belga kutyák történelméről és jelleméről.

Brabanti kis griffonkölyök

1. Belga griffon

Az FCI a brüsszeli griffont (N° 80), a belga griffont (N° 81) és a brabanti kis griffont (N° 82) egyazon standardban tárgyalja, de külön fajtaként ismeri el.

A standardban található leírás szerint mind a három fajta egy durva szőrű kiskutyától, az úgynevezett smousje-tól származik, amely évszázadokon keresztül megtalálható volt Brüsszel környékén. A 19. században King Charles spánielekkel és mopszokkal keresztezve finomították a fajtát. Rendkívül éber kis ebek, ugyanis őrzésre és patkányirtásra tenyésztették őket a kocsisok. 1883-ban jegyezték be az első brüsszeli griffont, majd a rajongó Habsburg–Lotaringiai Mária Henrietta belga királynénak köszönhetően nemzetközi elismerésre tettek szert.

A belga griffon szőre durva tapintású, színe lehet fekete vagy fekete és cser. Intelligens, figyelmes, büszke, mozgása elegáns. A gazdához különösen ragaszkodik. Sosem lehet agresszív vagy félénk.

Belga griffonok két színvariációban

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

2. Brüsszeli griffon

A brüsszeli griffonról az AKC honlapján bővebben is olvashatunk, ahol szintén kitérnek arra, hogy ezen típusú kutyák évszázadok óta ismertek voltak Európában. Jan van Eyck holland festőművész 1434-ben készült, Arnolfini házaspár című híres művén egy griffon ősét pillanthatjuk meg. A griffon története azonban igazából Brüsszelben, Belgium fővárosában kezdődött az 1800-as évek elején, amikor is patkányvadászból kifinomult társkutyává vált. A brüsszeli kocsisok általában kis terrier típusú kutyákat tartottak, hogy visszaszorítsák istállójukban a patkánypopuláció méretét. Ezek az ebek majompincsszerű kutyák voltak, és a griffons d’ecurie névre hallgattak. A kocsisok pedig különféle keresztezésekkel kísérleteztek négylábúik fejlesztésére. Sajnos arról, hogy ez pontosan hogyan zajlott, nem maradt fent írásos feljegyzés, a szakértők azonban úgy gondolják, hogy mopszot, King Charles spánielt, és talán még yorkshire terriert is bevontak az egyenletbe. A griffonok az 1870-es években érkeztek fordulóponthoz, amikor is a kutyákért rajongó Habsburg–Lotaringiai Mária Henrietta belga királyné megkedvelte a fajtát, így az nemzetközi érdeklődést is kiváltott.

A fajta bundája durva tapintású, színe rozsdavörös. Szinte hihetetlen, hogy egy ekkora testben ilyen hatalmas egyéniség rejtőzik. A brüsszeli griffon komplex kis jószág, akin szinte emberi kifejezéseket és magatartásformákat figyelhetünk meg. Figyelmes, szociális és könnyen képezhető. Amellett, hogy energikus és játékos, nagyon érzékeny is, így nem feltétlenül ideális gyermekes háztartásokba. Tipikus egygazdás kutyák, akik mélyen ragaszkodnak a gazdájukhoz, így nagyon rosszul viselik a magányt. Azonban fontos kiemelni, hogy nem ölkutyák, nagyon szeretnek mozogni, és egyből jeleznek, ha valami felkelti a figyelmüket.

Brüsszeli griffon

3. Brabanti kis griffon

A brabanti kis griffon története és jellemvonásai megegyeznek a belga és brüsszeli griffonéval. Az FCI standardja alapján a három fajtát a szőrzet alapján különböztethetjük meg. A brabanti kis griffon bundája rövid és testhez simuló, színe bármilyen lehet, amely a másik két fajtánál megjelenik, azonban minden esetben fekete maszkot visel.

Brabanti kis griffon

Fontos!

Az FCI fajtacsoportok szerinti jellemzéseink célja, hogy megismertessünk a hivatalosan is elismert kutyafajtákkal. Igyekszünk a hely szűkössége ellenére, amennyire csak lehet, részletesen beszámolni róluk, de sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy mindent megosszunk veletek az adott fajtákról. A fajtaválasztás előtt mindig tájékozódj többféle releváns forrásból is, és ami még fontosabb, több tenyésztőtől! Egy felelős szakember tájékoztatni fog arról, hogy az adott fajtának mik lehetnek az esetleges hátulütői, és azt is el fogja őszintén mondani, hogy az életviteled és lehetőségeid alapján alkalmasnak ítél-e meg a fajta tartására.

Ide kattintva további egygazdás kutyákat ismerhetsz meg.

belga griffon brabanti kis griffon brüsszeli griffon fci kutyafajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!