hirdetés

Az 5 apró termetű spániel: bárki számára elsőrangú társak

Hangai Lilla

2023. november 21 - Képek: Getty Images Hungary

A különböző spánielek igen népszerű fajtákká nőtték ki magukat, amin nem is csodálkozunk. Kifejezetten tetszetős ebek, akik remek családi kutyákká képesek válni a megfelelő tartási körülmények között. Az FCI 5 fajtacsoportjában találhatunk különböző spánieleket, ma a IX. Társasági kutyák nevű csoport két alcsoportját, az angol apró termetű spánieleket (7.) és a kontinentális apró termetű spánieleket (9.) mutatjuk be.

hirdetés

Jellemző ezekre a takaros kis ebekre, hogy akár kezdő kutyások számára is ideális választások, tartásuk nem fog különösebb nehézségekbe ütközni, és pompás társai lehetnek az idősebb korosztálynak vagy a gyerekes családoknak is. Bemutatkoznak az apró termetű spánielek!

Angol apró termetű spánielek

1. Cavalier King Charles spániel

A Cavalier King Charles spánielt kifejezetten társasági kutyának tenyésztették ki, ami garantálja a kedves, nyitott, ragaszkodó és nyugodt természetét. Valódi öleb a szó legpozitívabb értelmében. Ez az édes kis kutya még azokat is azonnal képes levenni a lábukról, akik nem feltétlenül kutyásak, vagy esetleg ódzkodnak a kistestű ebektől különböző okoknál fogva.

Eredete valószínűleg a spanyol és francia vadászspánielekhez vezethető vissza, I. és II. Károly kedvenc négylábúi voltak, számos korabeli festményen is szerepeltek. A valaha élénk vadászösztönből mára azonban nem sok maradt, ebben a kutyában agressziónak nyoma sincs. Vidám, játékos négylábú, akinek a napi sétákra szüksége van, de nem igényel különösebb lemozgatást; lakásban is jól érzi magát. Idegenekkel is kedves, számítsunk arra, hogy el leszünk halmozva puszikkal a közelében.

A Cavalier King Charles spániel különböző színváltozatai.

2. King Charles spániel

A Cavalier King Charles spániel neve valószínűleg sokak számára ismerősen hangzik, azt azonban kevesebben tudják, hogy létezik King Charles spániel (más néven angol toy spániel) is. De vajon mi a különbség a két fajta között? Látszatra talán nem sok. Az igazság azonban az, hogy több toy spániel fajtát is, többek között a King Charlest is mopszokkal kereszteztek, hogy a kutyák orra nyomottabb legyen. Meglepő, de ennek politikai okai is voltak, ugyanis az uralkodó ház favorizált fajtája akkoriban a mopsz volt. Mivel a köznép már akkor is több mindenben utánozta a uralkodó házat, így a fajta eladhatóbbá is vált. Ezek az ebek valamivel kisebbek is, mint a Cavalier rokonaik.

A King Charles spániel élvezi az ölkutyák életét, nem kifejezetten mozgékony eb. Alapvetően könnyen barátkozik a gyerekekkel is, de a durva bánásmódot rosszul tolerálja, így érdemes a kicsiket már nagyon hamar megtanítani arra, hogyan bánjanak a családi kedvenccel. Mentálisan stabil, kifejezetten csendes kutya, akit tanítani is könnyű.

Kontinentális apró termetű spánielek

3. Papillon

A csinos külső a papillon esetében bizony éles elmét rejt. Élénk kis kutya, akinek a kiállása büszke és kecses, azonnal magára vonzza a pillantásokat. A papillon francia nyelven pillangót jelent, a fajta jellegzetes fülei miatt kapta ezt a nevet. A kifogástalan jellem és a szépség igen kedveltté tette a fajtát az arisztokrácia körében, a források szerint XIV. Lajos, Marie Antoinette és Madame Pompadour is tartott papillonokat.

A törékeny és elegáns külső egy szívós kis kutyát rejt, aki mindig vidám, imád játszani és mozogni. A sportos gazdik agility versenyekre is vihetik kedvencüket, minden bizonnyal kiváló eredményeket fognak elérni, de a trükktanulás sem áll távol ettől a kíváncsi négylábútól. Kiegyensúlyozott eb, aki igen magabiztos és nyitott, így a tartása nem fog különösebb akadályokba ütközni. A pillangóskisasszony rendkívüli módon ragaszkodik a gazdájához, így azoknak nem ajánlott, akik sokat vannak otthonról távol. Lakásban is jól érzi magát, ha figyel a gazda arra, hogy ezt a tűzrőlpattant kis jószágot megfelelően lemozgassa. A papillon mellett garantált, hogy nem lesz egy unalmas pillanatunk sem.

4. Phaléne

A papillon testvére a phaléne (éjjeli- vagy molylepke). Az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában a két fajtát egynek tekintik, az FCI azonban megkülönbözteti őket. A külső különbség azonnal szembetűnik, ha egymás mellé helyezzük őket, hiszen a phaléne fülei lelógnak. A korabeli források szerint előbb létezett a phaléne, mint a papillon. Nem meglepő, hogy ő is nagy kedvenc volt az arisztokrácia köreiben. A pillangóskisasszony 19. századi felemelkedése után a phaléne majdnem kihalt, a 21. században azonban úgy tűnik, hogy újra sokak figyelmét felkeltette.

Róla is elmondható, hogy kifejezetten intelligens és mozgékony fajta. Mély kötődést alakít ki a gazdával, akitől nem szeret távol lenni. Ha gondoskodunk a megfelelő lemozgatásáról, lakásban is könnyedén tartható. Az ölebekre jellemző ugatás az esetében is megjelenhet, emiatt igen jó jelzőkutya, de persze a megfelelő technikával leszoktatható a felesleges vakkantásról.

5. Orosz toy terrier

Az orosz toy terrier a neve alapján úgy tűnik, mintha kilógna a sorból, pedig ő is a kontinentális apró termetű spánielek csapatát erősíti. A külsejét és jellemét tekintve azonban azonnal létható, hogy nem egy szerencsétlen véletlen folyamán tartják őt itt számon. A fajta kétszer nézett szembe a kihalással; először az 1920-as években a kommunizmus miatt, másodszor pedig az 1990-es években a vasfüggöny lehullása után, a külföldi fajták megjelenésének következtében. Eredetileg patkányirtáshoz és jelzőkutyának lett kitenyésztve.

A világ egyik legkisebb fajtája (1,5-4 kg), külsőleg is igen hasonlatos a csivavához. Igazán vidám és energikus eb, aki ma is alkalmas a jelzőkutyák feladatinak ellátására. Ennek megfelelően igen vokális tud lenni, de a megfelelő képzéssel megtanítható neki, hogy mikor várják tőle, hogy ugasson. Idegenekkel szemben távolságtartó lehet, de a gazdához nagyon mélyen ragaszkodik és szeret mindig mellette lenni és megvédeni a rá leselkedő veszélyektől. Kedves, szerető eb, akinek a tartása ma már inkább lakásban ajánlott.

Fontos!

Az FCI fajtacsoportok szerinti jellemzéseink célja, hogy megismertessünk a hivatalosan is elismert kutyafajtákkal. Igyekszünk a hely szűkössége ellenére, amennyire csak lehet részletesen beszámolni róluk, de sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy mindent megosszunk veletek az adott fajtákról. A fajtaválasztás előtt mindig tájékozódj többféle releváns forrásból is, és ami még fontosabb, több tenyésztőtől is! Egy felelős szakember tájékoztatni fog arról, hogy az adott fajtának mik lehetnek az esetleges hátulütői, és azt is el fogja őszintén mondani, hogy az életviteled és lehetőségeid alapján alkalmasnak ítél-e meg a fajta tartására.

Ha családi kutyát keresel, javasoljuk, hogy böngészd át a következő listánkat, amin a fentiek közül is szerepel egy fajta. A kutyatartás esetében a legkönnyebb úgy elkerülni a negatív tapasztalatokat, ha tudjuk, hogy milyen fajta alkalmas arra, hogy megfelelő módon beilleszkedjen a körülményeinkbe és az életstílusunkba.

cavalier king charles spániel king charles spániel orosz toy terrier papillon phaléne spániel spániel fajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink