hirdetés

6 kutyafajta, akik ideálisak családba: magyar eb is a listán

Hangai Lilla

2023. augusztus 11 - Képek: Getty Images Hungary

Az egygazdás kutyafajtákról készült lista népszerűségén felbuzdulva elkészítettük az ellenkezőjét is.

hirdetés

A nem egygazdás kutyafajták általában olyan háztartásokba illenek különösen, ahol több családtag, akár több generáció is él egyszerre vagy vannak kisebb gyerekek is. Ezekben az esetben nagyon fontos, hogy négylábú mindenkivel képes legyen szorosabb viszony kialakítására, így ezáltal hallgasson mindenkire és kedvesen, gyengéden viszonyuljon hozzájuk. A teljesség igénye nélkül a következőkben ilyen fajtákat mutatunk be.

A nem egygazdás kutyafajták kifejezetten alkalmasak nagy, kiterjedt családoknak vagy ahol vannak gyerekek is.

1. Komondor

Aki nem ismeri a komondort közelebbről, annak lehetséges, hogy a név olvasása során a homloka közepéig szaladt a szemöldöke. A komondor egy fantasztikus magyar fajta, ami őrző-védő kvalitásai, rettenthetetlen bátorsága és hűsége miatt mindig learatja a dicséretet, ám arról kevesebben tudnak, hogy múltjából adódóan nem egygazdás kutyafajta.

Amíg tanyákat és különböző létesítményeket őrzött, elemi kérdés volt az esetében, hogy mindenki, aki kapcsolatba kerül vele, tudjon rá hatni. Idegenekkel szemben azonban bizalmatlan, úgy viszonyul hozzájuk, ahogy a gazdi. Intelligens, önálló fajta, szocializációjára nagy hangsúlyt kell fektetni. Nagyon szereti a gyerekeket, tartani csak kertes házban lehet. Csak akkor ugat, ha feltétlenül szükséges.

Fotó: Anda-Marócsek Anita

2. Cavalier King Charles spániel

Bárkit azonnal képes levenni a lábáról ez a társasági kutyaként kitenyésztett csinos kis eb. A Cavalier King Charles spániel nagyon kedves, barátságos, vidám kutyus, aki mellett egyszerűen képtelen az ember szomorúnak érezni magát. Agresszió a karma hegyében sincs, nagyon szereti a társaságot, igen ragaszkodó; mondhatni, hogy a tökéletes családi kutya.

Gyerekekkel és fajtársakkal is fantasztikusan kijön, idősek számára és első kutyásoknak is ideális társ. Lakásban is könnyen tartható, ám a napi sétákra, játékra neki is nagy szüksége van ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott maradjon.

3. Újfundlandi

Az újfundlandi egy óriási, puha játékmackó, akinek végtelen kedvessége, türelme és kitartása van. Agressziótól abszolút mentes, őrző-védő feladatok ellátására nem igazán alkalmas, ám külseje szinte biztosíték arra, hogy ahol ő jelen van, oda illetéktelenek ne akarjanak bemenni.

Imád úszni és mozogni; benti tartás még rendszeres séták mellett sem javasolt. Nagy melegben gondoskodni kell a hűtéséről is. A gyerekekért rajong és ez szerencsére kölcsönös; azonban hatalmas mérete miatt a korai szocializáció kardinális eleme a nevelésének. Könnyen és gyorsan tanul.

4. Golden retriever

A mindenes kutya, ugyanis szinte mindenkinek, minden körülmények között alkalmas társa lehet a golden retriever. Barátságos, kedves, gyerekszerető eb, akinek a legfontosabb az, hogy az általa szeretett személyek kedvében járjon. Könnyű tanítani, nagyon szófogadó és ezt érdemes is kihasználni, ugyanis nagyobb mozgásigénye mellett ki kell elégíteni határtalan tudásszomját is.

Lakásban is lehet tartani, de ahogy az előbb is említettük, a fizikális és mentális stimulációra az esetében is nagyon kell figyelni. Első kutyásoknak is ideális. Nem egygazdás négylábúként jellemző rá, hogy könnyen alkalmazkodik a különböző körülményekhez, a változásokhoz.

5. Si-cu

Társasági kutyának lett kitenyésztve a si-cu is, ahogyan másik kistestű társa a listán, a Cavalier King Charles spániel. Hangsúlyos, hogy a környezet, amiben él, kényelmes legyen számára, ami a leginkább attól függ, hogy a kedvenc emberei társaságában lehessen. Alkalmazkodó, intelligens blöki, aki jelzőkutyának is kiváló.

Beltéri kutyus, aki ridegtartásra alkalmatlan, de persze a kinti futkározás, séta és játék az ő esetében is pótolhatatlan. Rövid orra miatt hajlamos lehet a hőgutára, így a nagy melegben figyelni kell a hűtésére.

6. Labrador retriever

Ahogy a golden retrieverről elmondtuk, úgy a labrador retrieverre is igaz, hogy egy borzasztóan barátságos, könnyen tanítható eb gazdái leszünk általa, ezért nem hiányozhat a nem egygazdás kutyafajták listájáról. Intelligens és szolgálatkész; sarkalatos kérdés nála, hogy rendszeresen adjunk számára feladatokat, különben hajlamos lehet az unatkozásra.

Az esetében elengedhetetlen, hogy a családja aktív legyen, sokat mozgassák őt, izgalmas kirándulásokra, sétákra, vízközeli helyekre vigyék. Szereti a gyermekeket, nagyon türelmesen viszonyul hozzájuk; lehetetlen mellette unatkozni vagy szomorkodni.

Van olyan kutyafajta, amit szerinted mindenképpen a listára kellett volna még tennünk?

cavalier king charles spániel családi kutya golden retriever komondor labrador retriever nem egygazdás kutyafajták si-cu újfundlandi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink