hirdetés

9 kutyafajta, aki belopta magát a brit királyi család szívébe: nem csak a corgikat imádják

László Enikő

2022. szeptember 16 - Képek: Getty Images Hungary

A brit királyi család régóta ismert kutyák iránti szeretetéről. Az uralkodók évszázadok óta gondozzák a különféle formájú és méretű ebeket, beleértve a corgikat, labrador retrievereket, jack russell terriereket és cocker spánieleket.

hirdetés

Bár II. Erzsébet királynő híresen nagy corgirajongó volt, kevesen tudják, hogy a labradorokat is nagyon szerette, és édesapja tenyésztette is őket. A következőkben bemutatjuk azokat a kutyafajtákat, akiket az uralkodói család előszeretettel választott házi kedvencnek.

II. Erzsébet kutyáival.

1. Corgi

Természetesen a lista első helyén a corgi szerepel, hiszen II. Erzsébet uralkodása során több mint harminc ilyen fajtájú kutyát tartott, illetve saját tenyészete is volt, mely évtizedeken át működött. A fajta mondhatni neki köszönheti hatalmas népszerűségét, és ha egy corgira gondolunk, valószínűleg II. Erzsébet is az eszünkbe jut. A nemrég elhunyt királynő szülei is tartottak corgikat.

II. Erzsébet és egyik corgija.

2. Dorgi

Bár nem hivatalos kutyafajta, II. Erzsébet a dorgikért, azaz a tacskó-corgi keverékekért is rajongott, és tenyésztette is őket. Ezek a kutyák rendkívül hűségesek, kedvesek és intelligensek, nem véletlenül lettek az egykori királynő kedvencei. II. Erzsébet két corgijáról, Muikcről és Sandyről, és Candy nevű dorgijáról fia, András herceg fog gondoskodni. Előbbieket egyébként ő maga ajándékozta édesanyjának.

II. Erzsébet és egyik dorgija.

3. Angol cocker spániel

Lupo egy angol cocker spániel volt, akinek gazdái Vilmos herceg és Katalin hercegné voltak. Sajnálatos módon 2020 novemberében elhunyt a családdal eltöltött 9 boldog év után. Nem sokkal Lupo halála előtt a család egy új cocker spániellel bővült, miután Katalin hercegné testvérének Luna nevű kutyája 2020. májusában kölyköknek adott életet. A spániel az Orla nevet kapta, és most egyedüli kedvencként éli életét a királyi családban.

Nemrég II. Erzsébet egy Lissy nevű cocker spánielt is kapott, ami bizonyítja, hogy a kutyák iránti szeretete messze túlmutat imádott corgijain. Hogy mi lesz Lissy sorsa, az viszont kérdéses. A legfrissebb információk szerint a négy éves kutya jelenleg kiképzőjével, Ian Openshaw-val él. Emiatt úgy gondolják, hogy a spániel nem fog csatlakozni a corgikhoz, akiket András herceg vesz magához. Lissy egy díjnyertes cocker spániel, hivatalos törzskönyvi néven Wolferton Drama, de Lissynek is becézik a királynő után. A kutya a közelmúltban megnyerte az angol Kennel Klub 91. Cocker Spániel Bajnokságát.

Katalin hercegné és Vilmos herceg Orlával.

4. Cavalier King Charles spániel

A Cavalier King Charles spánielek szeretete természetesen nem csak az új királlyal való névegyezés miatt alakult ki. II. Erzsébet testvére, Margit hercegnő a Cavalier King Charles spánieleket kedvelte, egyik kedvencét pedig Rowleynak hívták. A Cavalier King Charles spánielek mindig is az uralkodók, nemesek kedvenceinek számítottak, mivel az egyik legragaszkodóbb, legszeretetteljesebb ölebek egyikei.

Margit hercegnő és férje Cavalier King Charles spánieljükkel.

5. Jack russell terrier

III. Károly király régóta tart jack russell terriereket, évtizedek óta szereti a tüzes és vakmerő fajtát. 1994-ben nemzetközi hírré vált, amikor elveszett szeretett kedvence, Pooh a Balmoral erdőben. Sajnos soha nem találták meg. Az egyik jack russellje, Tigga a ’90-es években némileg kutyás hírességgé vált, és gyakran pózolt Harry és Vilmos herceggel a hivatalos családi karácsonyi képeslapokon. Elképesztő, 18 éves kort élt meg. Az új brit uralkodónak és feleségének két imádnivaló mentett jack russell terrierje van, Bluebell és Beth.

III. Károly Tigga nevű jack russellével.

6. Bullterrier

II. Erzsébet egyetlen lánya, Anna hercegnő kedvencei a bullterrierek, évtizedek óta rajong a fajtáért. Kutyái azonban nem kifejezetten jólneveltek. 2002-ben Dotty kutyája két gyerekre támadt a Hyde Parkban, majd egy évvel később Florence kutyája halálosan megsebesítette édesanyja corgiját, Pharost.

Anna hercegnő bullterrierjeivel.

7. Labrador retriever

VI. György király számos labradort tartott és tenyésztett is. Az ebek vadászkutyaként és háziállatként is helyt álltak. Állítólag különösen szerette a sárga labradorokat, amelyek a huszadik század elején még viszonylag ritkának számítottak.

Néhány hónappal az esküvőjük után Harry herceg és Meghan Markle kapott egy Pula nevű fekete labradort. A név egy kedves utalás Botswanára, ahol a pár nyaralt korábban. Setswanában a Pula „esőt” vagy „áldást” jelent.

II. Erzsébet szüleivel, testvérével és kutyáikkal.

8. Beagle

Sussex hercegnéjének, Meghan Markle-nek volt már egy Guy nevű mentett beagle-je, mielőtt hozzáment Harry herceghez. A pár augusztusban örökbefogadott egy Momma Mia nevű beagle-t is, a Beagle Freedom Projecttől, akik 4000 laboratóriumi célra tenyésztett kutyát mentettek ki egy virginiai intézményből. A nagy port kavart esetről ebben a cikkünkben írtunk korábban. A pár kifejezetten egy olyan eben akart segíteni, akinek kevesebb az esélye a gazdára találásra, ezért esett választásuk a 7 éves tenyészkutyára, Miára.

9. Norfolk terrier

Beatrix és Eugénia hercegnő (II. Erzsébet unokái, András herceg lányai) egyaránt rajonganak az imádnivaló norfolk terrierekért. Valójában a York család négy terrier tulajdonosa, akik Jack, Cici, Teddy és Ginger névre hallgatnak.

angol cocker spániel beagle bullterrier cavalier king charles spániel corgi II. Erzsébet királynő jack russell terrier királyi kutyák labrador retriever Nagy-Britannia norfolk terrier welsh corgi pembroke

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!