hirdetés

Az évtized állatkínzása: 4000 beagle-t mentenek ki egy kísérleti célokra tenyésztett kutyákat forgalmazó létesítményből

László Enikő

2022. július 15 - Képek: Getty Images Hungary

A hatóságoknak körülbelül két hónapjuk van, hogy otthont találjanak a kutyáknak, miután egy olyan létesítményben találták meg őket, amely több tucat szövetségi szabályozást sértett meg.

hirdetés

Sokan azt gondolják, hogy manapság már „csak” patkányokon, egereken vagy nyulakon szokás kísérletezni. Pedig ez nem így van, gyakran kutyákon is végeznek efféle kísérleteket. A beagle-k pedig a laboratóriumok kedvelt tesztalanyai. És, hogy miért? Egyrészt azért, mert a kutatók rájöttek, hogy célszerű a világ minden táján ugyanazon a fajtán kísérletezni, így könnyebben összevethetők az eredmények. Másrészt a beagle-k falkakutyák, és nem zavarja őket, ha sok fajtársukkal vannak egy kicsi helyre összezárva. A tenyésztés pedig azért szükséges, mert ezek az ebek jobban viselik az adott körülményeket, ha kölyökkoruk óta így élnek, és nem ismernek mást. És mi lesz velük, ha kiöregednek? Bár többségük a laborban leli halálát, néhányuk számára van menekvés. Különböző szervezetek foglalkoznak kifejezetten kísérleti kutyák mentésével, azonban sokszor ezek az állatok több egészségügyi problémával is rendelkeznek.

Az állatkísérletek évtizedek óta léteznek. A képen dohányfüstöt lélegeztetnek be a kutyákkal.

2015-ös adatok szerint legalább 192 millió állaton végeztek el teszteket világszerte. Becsléseik alapján majdnem 208 ezer kísérlet során kutyákat használtak fel ezekhez. Vakcinákat, gyógyszereket, tisztítószereket, kozmetikumokat és dohánytermékeket is tesztelnek rajtuk. Pedig köztudott, hogy attól, hogy valami egy állatra nem veszélyes, az emberre lehet. Ha számos cég tud cruelty free (kegyetlenkedés mentes) termékeket előállítani, a többi miért nem? Alternatíva létezik, csak használni kellene. Az állatkísérletek visszaszorításáért te is tehetsz, csak olyan termékeket vásárolj, ami a nemzetközi cruelty free logóval ellátott!

Az évtized állatkínzása

Amikor az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának illetékesei tavaly megvizsgáltak egy beagle-tenyésztő létesítményt Virginiában, egy nőstény beagle-t találtak, akinek a mancsa olyan sokáig volt beszorulva a silány padlózatba, hogy a bírósági dokumentumok szerint elszáradt. A létesítmény alkalmazottai azt mondták az ellenőröknek, hogy nem tudták, mennyi ideig volt beakadva.

Egy másik ellenőrzés megállapította, hogy kilenc sérült beagle-t elaltattak állatorvosi ellátás helyett. Egy későbbi látogatás során kiderült, hogy a 196 beagle közül sokan, akiket el kellett volna altatni, nem kaptak érzéstelenítést, mielőtt a szívizomba adott injekcióval elaltatták volna őket.

A cumberlandi Envigo tenyésztő- és kutatóintézetében az elmúlt két évben végzett több ellenőrzés során több tucatnyi szövetségi szabályozás megsértését találták. A kutyák alultápláltak, betegek, sérültek voltak és néhányuk el is pusztult. Május 18-án az U.S.D.A. főfelügyelő és más bűnüldöző szervek szövetségi házkutatási parancsot hajtottak végre a létesítményben. 145 kutyát foglaltak le, akikről az állatorvosok megállapították, hogy „akut szorongástól” szenvedtek.

Az Európai Parlament és a Tanács 2010/63/EU irányelve szerint az állatkísérletek csak akkor engedélyezettek, ha nincs más alternatíva az adott teszt elvégzésére. Ebben az esetben a lehető legkevesebb állatnak a lehető legkisebb fájdalommal járó vizsgálatát lehet csak elvégezni. Az EU szabályai az egyik legszigorúbbak az állatkísérletekkel kapcsolatban.

4000 beagle-t kell kimenteni

Másnap az Egyesült Államok hatóságai panaszt nyújtottak be Virginia nyugati körzetének szövetségi bíróságához. A múlt héten egy szövetségi bíró jóváhagyta a mintegy 4000 beagle kimentésének tervét a létesítményből.

Most a szövetségi hatóságoknak körülbelül 60 napjuk van arra, hogy kiköltöztessék a beagle-öket a létesítményből, és új otthont találjanak nekik. A kutyákat az Egyesült Államok nonprofit Humán Társaságának gondozásában helyezték el. Ha minden jól megy, az állatok augusztus végére új otthonokba kerülhetnek, miután ivartalanítják, beoltják őket és esetleges egészségügyi problémáikat kezelik.

Már jelentkeztek befogadók

Cassie Staubus csatlakozott a Beagle Freedom Project-hez, egy non-profit állatmentő szervezethez, hogy e kutyák közül néhányat magához vegyen ideiglenesen, miután szabadon engedik őket. Hajlandó autóval Minnesotából Virginiába menni, hogy felvegye őket, és segítsen az újbóli elhelyezésükben. Staubus már a gazdája Stinkynek, egy 6 éves beagle-nek és két másik kutyának.

„Csodálatos érzés megmenteni egy életet, és olyan szeretetet adni neki, amit korábban soha nem ismert” – mondta.

Miután nyugdíjba vonult 42 éves tanári szolgálatából, a virginiai Mary Hunter Gallalee készen áll két beagle fogadására 200 hektáros farmján. Gallalee már jelentkezett, hogy örökbe fogadhasson egy beagle-t, hiszen jól ismeri a fajtát.

„Barátságosak, boldogok, élvezik az életet” – mondta. „Szeretnek ölelkezni, de aztán azt mondják: »Rendben, kész vagyok«, és elmennek játszani a kertbe.

Szerintük jól bánnak az állatokkal, a hatóságok viszont más véleményen vannak

Az Envigo, az Inotiv által tavaly megvásárolt, gyógyszer- és biotechnológiai iparral együttműködő kutatószervezet közleményében közölte, hogy egyetértett a kutyák átadásának tervével. A cég a honlapján azt írja, hogy „egészséges, jól szocializált állatokat” tenyészt, amelyeket kutatási célokra adnak el, és rendelkeznek az U.S.D.A. által kiadott engedéllyel, így szaporíthatják és el is adhatják az ebeket.

A 2021 júliusában megkezdett létesítményellenőrzések során a szövetségi tisztviselők dokumentálták a beagle-ök hosszú távú rossz bánásmódját és veszélyeztetését, ugyanis a kutyák gyakran centinyi ürülékben élték mindennapjaikat. Az Envigo nem kommentálta a szövetségi panasz konkrét állításait. A cég ügyvédei nem válaszoltak a megkeresésekre.

A feljegyzések szerint 2021. január 1. és 2021. július 22. között több mint 300 beagle-kölyök pusztulását „ismeretlen okoknak” tulajdonították.

A tisztviselők a létesítmény 2021 júliusában végzett ellenőrzésekor találták meg a nőstény beagle-t, akinek bal mancsa beszorult a padlózatba. „A másik három lábán állt, miközben gyorsan lihegett és apró mozdulatokat tett, ezalatt a kennel másik három kutyája izgatottan ugrált körülötte” – áll a júliusi vizsgálati jelentésben.

Az ellenőrzés során a tisztviselők azt is megállapították, hogy a helyszín egyik épületében nem volt légkondicionáló a kutyák számára, kivéve egy nagy ventilátort és két elszívó ventilátort. A helyiségekben aznap a hőmérsékletet a 26-32 fok körül mozgott.

A képviselők léptek az ügyben

A jogsértésekről szóló jelentések arra késztették Elaine Luria képviselőt és a Kongresszus hat másik tagját, hogy februárban levelet küldjenek az Egyesült Államok Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szolgálatának, amelyben felszólították őket az Envigo engedélyének felfüggesztésére vagy az állatok elkobzására. A következő hónapban Mark Warner és Tim Kaine szenátorok újabb levelet küldtek, amelyben követelték az Envigo engedélyének azonnali felfüggesztését, tekintettel a létesítményben jelentett „tartós és kirívó jogsértésekre”.

Márciusban 446 Envigo-beagle került nevelőotthonok és menhelyek gondozásába az Egyesült Államok különböző államaiban. Sue Bell, a virginiai székhelyű Homeward Trails Animal Rescue alapítója segített az ebek szállításában, amely szerinte akkoriban sok volt, de csak töredéke annak a több ezernek, amelyet még idén szabadon engednek.

A logisztika egyik prioritása szerinte az kellene legyen, hogy meghatározzák, melyik kutyát szabad először szabadon engedni. Például kölyökkutyákat vagy vemhes és szoptatós ebeket, mivel a kicsiket még idejében el lehet kezdeni szocializálni.

„Izgatottan várom, hogy elmondhassam ezeknek a kutyáknak a történetét, és azt, hogy mit kellett átélniük” – mondta Bell. „Nagyon remélem, hogy a közvélemény fel fog lépni, és ezt egy meglehetősen sarkalatos változás kezdetének tekinthetjük.”

Bill Stanley szenátor a közelmúltban olyan törvényjavaslatot javasolt, amely korlátozta volna a házi kedvencek kutatás céljából történő értékesítését Virginiában. Ezt nem fogadták el, és a szenátort ezután meghívták, hogy látogasson el az Envigóba.

A létesítményben 2020 augusztusában és 2021 novemberében tett két külön bejárás során Stanley vásárolt két kutyát az Envigótól (Daisyt és Dixie-t), és azt mondta, hogy a látott körülmények felkavaróak. A PETA állatvédő szervezet 2021-es jelentése is azt írta, hogy a körülmények embertelenek voltak.

Stanley, akit más törvényhozók beagle szenátornak is hívnak, azt mondta, hogy akik érdeklődnek egy ilyen beagle örökbefogadása iránt, azok felhívhatják az irodáját, hogy felkerüljenek a listára, amikor azok megérkeznek a menhelyekre és a mentőközpontokba. A tervek szerint péntektől (07.15) kezdődően szabadon engedik a kutyákat, és várhatóan szeptemberig mind menhelyeken, mentőközpontokban vagy állandó otthonokban lesznek.

Azonban a legnagyobb beagle-mentő alapítvány szerint ez nem teljesen így van:

A legnagyobb szervezet mégsem kaphatja meg a kutyákat

A Beagle Freedom Poject az egyik legismertebb olyan szervezet, amely laborkutyák mentésével foglalkozik. A 2010 óta működő nonprofit alapítvány rengeteg beagle-nek segített új, szerető otthont találni, és ők voltak az egyik legnagyobb szószólói a 4000 kutya szabadon engedésének. Ők azonban mégsem vehetnek át egyetlen ebet sem, pedig több ezer hívást kaptak támogatóiktól, akik magukhoz vennének egy-egy ebet.

Közleményükben ezt írták:

„Sajnálatos módon a több mint 4000 Envigo-beagle kiadását nem engedélyezik a Beagle Freedom Project számára. Miközben hónapok óta küzdünk az ügyért, menhelyre küldik a kutyákat, ahol ketrecbe zárják őket, és olyanok látják el őket, akik nem tudják, mit kezdjenek egy laboratóriumból mentett állattal. John Ramer, a Kindness Ranch munkatársa szerint, aki állítólag a szabadon bocsátást vezeti, nem hajlandó kiadni a kutyákat azoknak, akik ellenzik az állatkísérleteket. Ez egy paródia, igazságtalanság és arculcsapás mindazoknak a szervezeteknek és személyeknek, akik az Envigo bezárásáért küzdöttek. Javasoljuk, hogy nézd meg ezt a videót, és tegyél lépéseket. Van még mit mesélni.”

állatkínzás állatkísérlet beagle kísérleti kutyák tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink