hirdetés

Ezernél is több tetemet találtak, csupán négy kutya élte túl

Szénási Szimonetta

2023. május 2 - Képek: Getty Images Hungary

Egy dél-koreai kutyatulajdonos eltűnt kedvence után kutatva egy hatalmas telepre bukkant, ahol ezernél is több állat szenvedett ki borzasztó körülmények között.

hirdetés

A rendőrség egy helybéli bejelentése nyomán kereste fel a Gyeonggi tartománybeli Yangpyeongban, Dél-Korea legnépesebb területén levő házat, ahol a panasz alapján temérdek, nagyon rossz állapotban levő kutyát tartottak. Mint a helyszínen kiderült, ezernél is több állatról volt szó. Rengeteg kutya meghalt már, de az életben lévők is az éhhalál szélén tengődtek. A horrortanyára egy helyi pár bukkant rá, mikor saját, elszökött kutyájukat keresték.

Halálra akarták éheztetni őket

A gyanúsított, egy 60-as éveiben járó férfi a Mirror híradása szerint állítólag azt vallotta, hogy elhagyott kutyákat gyűjtött be. Az állatvédők szerint azonban szaporítók adták le nála már kiöregedett, így számukra „haszontalanná” váló, illetve valamilyen – például esztétikai – okból eladhatatlannak minősített állataikat. A hírek szerint 10 ezer dél-koreai wont (körülbelül 2600 forintot) fizettek azért, hogy a férfi megszabaduljon egy ebtől. A Korea Herald tájékoztatása alapján bezárta volna az állatokat, és kiéheztette volna őket.

A Care nevű állatvédő csoport szóvivője elmondta, hogy a férfit az állatvédelmi törvények megsértésével vádolják, amiért beleegyezett, hogy a csekély összegért „gondoskodik” a kutyákról.

Több mint 1000 kutya meghalt

Mint a brit lapban írják, a koreai média közvetítéseiben a kutyák élettelen testét lehetett látni a ketrecekben, illetve zsákokban és ketrecekben szerte a területen. A Care helyszínre érkező aktivistáinak elmondása alapján olyan sok kutyatetem volt, hogy azok egymásra fektetve, több rétegben terültek el a földön. A kutyák maradványainak elszállításáról a helyi önkormányzat gondoskodott.

Négy kutya túlélte a megpróbáltatásokat, őket kimentették, majd azonnal megkezdték az orvosi kezelésüket. Ketten sajnos már kritikus állapotban voltak, emellett valamennyi mentett súlyosan alultápláltan, illetve bőrbetegséggel került ki a telephelyről.

Börtön vagy pénzbírság várja

Dél-Koreában az állatok bántalmazásában bűnösnek talált embereket minimum hároméves börtönbüntetéssel vagy 30 millió won, azaz közel 8 milliós pénzbüntetéssel sújtják.

Az eset kapcsán arról tájékoztattak, hogy a statisztikák szerint az állatkínzások száma Dél-Koreában 69-ről 914-re emelkedett 2010 és 2019 között. Ezen kívül, a mezőgazdasági minisztérium állat- és növénykarantén ügynökségének adatai szerint az állatok elhagyásával kapcsolatos esetek is mintegy 40 ezerrel nőttek.

állatkínzás állatkínzás bejelentése állatkínzás börtönbüntetés állatkínzás büntetés állatkínzás pénzbüntetés elhanyagolt kutya rendőrség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink