hirdetés

A nyomorból mentettek ki több tucat kutyát: az illegális szaporítók egy anya-lánya páros voltak

Szénási Szimonetta

2023. január 11 - Képek: Getty Images Hungary

Illegális kutyatenyésztőkre csapott le a hatóság egy angliai farmon. Az állatok leírhatatlan körülmények között szenvedtek.

hirdetés

A rendőröket is elképesztette a whitchurchi farmon uralkodó nyomor, amelyből több állatot, köztük 35 kutyát mentettek ki a közelmúltban. Egy anyának és lányának kellett bíróság elé állnia borzasztó tettükért.

A vásárlók értesítették az állatvédőket

Több gazda is bejelentést tett az RSPCA nevű állatvédő szervezetnek. Valamennyien ugyanonnan vásárolták kedvenceiket, akiken idővel betegség tünetei mutatkoztak.

A szervezet munkatársai a rendőrökkel ütöttek rajta a tenyésztőkön. A razzia során rengeteg elhanyagolt állatot találtak a nevezett farmon.

Sokkoló állapotok

A BBC által is közzétett fotók megdöbbentő állapotokat tárnak az olvasó szeme elé: elképesztő mocsok, vizeletszag, zsúfolt, szobának sem nevezhető „lyukak” és rettegő, elhanyagolt állatok fogadták a kiérkező hatóságot.

A kutyák fából készült boxokban éltek, ezek némelyike csak akkora volt, mint egy nyúlketrec. (A képek ITT tekinthetők meg.)

Hónapok óta tartó pokol

A kiérkező állatorvos megállapította, hogy az állatokat minimum kilenc hónapja nem gondozták megfelelően. Erre utaltak a különféle betegségek, amikben a szerencsétlen jószágok szenvedtek.

Hosszú lista

Az orvos pontokba szedte a farmon tapasztalt borzalmakat. Az alábbi állatok estek áldozatul a lelketlen embereknek:

  • 15 kutyát nem higiénikus körülmények között tartottak, akik a kihelyezett vízhez és a fekhelyükhöz is csak korlátozottan fértek hozzá.
  • Egy nyolc kiskutyából álló alom, akik anyjukkal egy kültéri kennelben éltek. Megtalálásukkor nem volt nekik víz kihelyezve.
  • Két súlyos fülbetegségben szenvedő macska.
  • Egy koszos ketrecben élő afrikai szürke papagáj, aki tolla jelentős részét elvesztette.
  • Egy Ruby nevű telivér kanca, erősen benőtt patákkal.

Volt, akit el kellett altatni

A kutyák között volt egy idős cocker spániel, Teddy, akinek már csak egyetlen foga volt, és sajnos olyan rossz volt az egészségi állapota, hogy el kellett altatni. Feltehetőleg kizárólag tenyésszukaként tartották, és a végletekig kizsigerelték. Sajnos nem ő volt az egyetlen, akin már nem tudtak segíteni: Ruby ló és mindkét macska erre a szomorú sorsa jutott.

Börtön és pénzbírság

A 62 esztendős Alison Bransbyt 22 hét börtönbüntetésre ítélték és örökre eltiltották az állattartástól, miután beismerte bűnösségét az illegális kutyatenyésztés, valamint engedély nélküli eladás miatt indított ügyben. Összesen 17 vádpontban találták bűnösnek. Ezen felül 42.000 font (több mint 20 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezték. Róla a bíróság megállapította, hogy a bűncselekmény elkövetésének idején lelki és fizikai egészségügyi problémákkal is küzdött.

Lánya, a 31 éves Kayleigh Bransby 9 vádpontbeli bűnösségért 11 hét börtönt kapott, 12 hónapra felfüggesztve, miután anyjához hasonlóan beismerő vallomást tett.  Ezen felül 10 évre eltiltották az állattartásról, és 20.000 font bírságot kapott. Az elkövetők mindketten a farmon éltek.

Rengeteg állat halálát okozták

Mint a nyomozás során kiderült, a páros kiterjedt kereskedelmet folytatott különböző weboldalakon keresztül. 2017 óta körülbelül 150.000 fontot kerestek, és ezidő alatt több tucatnyi állat halálát okozták a nem megfelelő tartással.

Az állatok többségét örökbefogadták

A lefoglalás óta a 41 túlélő közül már csak hárman várnak gazdára, a többieket örökbefogadták. Egyiküket, egy Eric nevű tacskót az egyik rendőr vitte haza.

állatkínzás állatkínzás börtönbüntetés állatkínzás pénzbüntetés beteg kutya betegség elhanyagolt kutya illegális tenyésztés kutya elaltatása szaporítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink