hirdetés

70 kutya hangszálát vágatta el a karcagi szaporító, akitől 148 ebet foglaltak le: indítványozták letöltendő szabadságvesztését

László Enikő

2022. május 12 - Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség /Képek: police.hu

A Karcagi Járási Ügyészség vádat emelt egy 32 éves férfi ellen állatkínzás bűntette miatt. Az ebszaporításból élő karcagi férfi 148 kutyát tartott kisméretű kennelekben, megfelelő táplálék és orvosi ellátás nélkül. A vádlott az állomány felének elvágatta a hangszálait azért, hogy a szomszédok ne vegyék észre, milyen sok kutyát tart.

hirdetés

„A vádirat szerint a férfi 2020 őszén, Karcagon, két családi ház udvarán összesen 148 kutyát – mopsz, spániel, uszkár, spicc, westie, bichon – nevelt tárolóhelyiségekben és ólakban a szaporulat eladása céljából. A sötét, szűkös kennelekben rossz hűtőszekrények, hűtőládák szolgáltak az alultáplált, szomjaztatott ebek pihenő- és fekhelyéül. A korlátozott mozgási lehetőségek miatt a felnőtt állatok karmai túlnőttek. Az alom és a rendszeres takarítás hiánya folytán az ebek szőrzete rendkívül szennyezett volt, sokuk mancsát felmarta a vizelet és az ürülék. A nagyfokú elhanyagoltság, a zsúfolt tartás következtében 46 ebnél viselkedészavar alakult ki.

Az alábbiakban látható a rendőrség videója a kutyákról:

A méltatlan tartási körülményeken túl a férfi a szükséges orvosi ellátást sem biztosította a megélhetését szolgáló állatoknak. Ennek következtében több mint az állomány fele bőrbetegségekben, fogínybetegségben, valamint hallójárat gyulladásban szenvedett. Közülük hat ebnél visszafordíthatatlan egészségkárosodás is kialakult, amelyet az idejében biztosított állatorvosi ellátás megelőzhetett volna.

70 kutya hangszálát vágatta el

A szaporítótelepet működtető férfi igyekezett leplezni a lakókörnyezete előtt, hogy milyen nagy állományt nevel. Ezért megbízást adott egy másik férfinak arra, hogy a folyton csaholó kutyák hangszálait vágja el. A megbízott ismeretlen férfi 2018 és 2020 között összesen 70 állat hangszálait távolította el altatásban.

Fotó: police.hu

Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság börtönben letöltendő szabadságvesztést szabjon ki a vádlottal szemben és tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától. Az ügyészi indítvány alapján a férfira – amennyiben beismeri tettét – egy év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés vár.” – olvasható az ügyészség sajtóközleményében.

Elképzelni is szörnyű, min mehettek keresztül

Korábban az üggyel kapcsolatban Márton Attila is írt véleménycikket, melyben így fogalmazott: „Hangszálat átvágni komoly precíziót igénylő orvosi beavatkozás, amelyet jogszabály szerint csak akkor lehet elvégezni, ha annak egészségmegőrző oka van. Helyi érzéstelenítéssel nem lehetséges, altatás szükséges hozzá. Több teória létezik arról, hogy már nem egy esetben, tömegesen átvágott hangszálú kutyákon a beavatkozást ki és hogyan végezte el. Egyvalamiben bízzunk: a beavatkozást egy etikátlan szakember végezte el, akit nem érdekel se a törvény, se az állatok jólléte. Ha nem így történt, elképzelni is szörnyű, hogy ezek az ebek– és azok, akik nem élték túl a beavatkozást – min mehettek keresztül…”

Fotó: police.hu

Nem véletlenül hangsúlyozzuk oly sokszor, hogy ne vásároljon senki sem szaporítótól. Ha olcsó, törzskönyv nélküli, de egy bizonyos fajtára hasonlító (ugyanis semmi sem garantálja, hogy fajtatiszta ebet kapsz pénzedért) kedvencet vásárolsz, az az állat nagy eséllyel a karcagi telephez hasonló körülmények között élte életét. Nem is beszélve arról, hogy az az eb nagy eséllyel küzd a betegségekkel a helytelen tartásból eredően. Ha megértenék az emberek, hogy pénzükkel az ilyen szörnyű helyeket támogatják, megszűnne a kereslet, és egy kutyának sem kellene így élnie, csupán a haszonért.

állatkínzás állatkínzás börtönbüntetés állatkínzás büntetés ki a szaporító szaporító

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink