hirdetés

West highland white terrier fajtaleírás: a hófehér terrier hatalmas önbizalommal

László Enikő

2021. április 5

A különleges, hófehér bundájú westie egy igazi vidám, karakán egyéniség. Vérbeli bátor terrier, aki nem riad meg senkitől és semmitől.

hirdetés

Kicsi, fehér szőrpamacs sötét gombszemekkel és nagy, fekete orral. Gondolhatnánk, hogy egy bájos ölebről van szó, de ez tévedés. A westie ugyanis egy vérbeli terrier, azok öntudatával, vérmérsékletével és bájával. Igazi eleven, magabiztos kutya, aki mellett egy percig sem fog unatkozni gazdája.

Eredete

A skót felvidékről származó west highland white terriert a 19. században tenyésztették ki. A brit nemesek, földbirtokosok, gazdák mind ugyanazzal a problémával küzdöttek akkoriban: rágcsálókkal. Ezek nem csak gabonakészleteiket csapolták, de veszélyes betegségeket is terjesztettek. Kiváló ellenszernek bizonyultak viszont a terrierek. Többek között a cairn terrierek mutatkoztak tökéletesnek a feladatra, sokan használták őket vadászatokon is. Edward Donald Malcolm ezredes is tizenkét cairn terrierrel űzte a rókákat, az élen pedig mindig a kedvenc, rőtszínű ebe haladt. Valaki színe miatt összetévesztette a vadat a kutyával, és sajnos Malcolm egyik legkedvesebb terrierjét találta el. A Malcolm család generációk óta cairn terrierek tenyésztésével foglalkozott, az almokban a fehér szín pedig nemkívánatosnak számított. A fehér ugyanis gyengeséget jelentett, így ezekre a kölykökre nem várt fényes jövő. Malcolm kedvence elvesztése után azonban elhatározta, neki fehér kutya kell, akit biztosan senki sem téveszt össze egy vaddal.

Westie ma és régebben.

Az ezredes számos tenyészetet felkeresett, hogy a hibásnak vélt fehér kölyköket adják át neki. A west highland white terrier azonban nem csupán a cairn terrier fehér változata. A fajta pontos kialakulását homály fedi, azonban felmenői között a skót terriert sejtik a legtöbben. Korábbi neve poltalloch terrier volt, a név maga pedig a Malcolm család származására utal. Akkortájt Skócia Rosneath nevű településén is használtak fehér terriereket, az ottani egyedeket rosneath terrier néven emlegették. Valószínűleg a két típus példányai a mai west highland white terrier ősei lehettek. A „fehér földi kutyákat” igen nagy becsben tartották.

1905-ben már megalakult az első west highland white terrierekkel foglalkozó fajtaklub. Az angol Kennel Club 1907-ben pedig hivatalosan is bejegyezte mint önálló fajtát. Érdekesség, hogy a cairn terrier almokban született fehér egyedeket egészen 1924-ig west highland white terrierként lehetett törzskönyvezni. A kilencvenes években a westie nagyon divatos fajtává vált, világszerte elterjedt. Mára ugyan megcsappant számuk, de sokan még mindig a fehér színű terrierek elkötelezett rajongói maradtak.

Fajtastandard

A kistestű west highland white terrier erőteljes testfelépítésű, de szabad mozgású kutya. Szőrzete dupla, fedőszőrzete hosszabb, keményebb tapintású, aljszőrzete pedig rövid, lágy és sűrű. Színe csak fehér lehet. Fejét dús szőrzet borítja, orrtükre viszonylag nagy és fekete. Állkapcsa erős, ollós harapással. Szemei közepes nagyságúak, sötétek, tekintete intelligens. Fülei kicsik és felállóak. Marmagassága körülbelül 28 cm, testsúlya nemtől és magasságtól függően 7-10 kg. Várható életkora 12-15 év.

Jelleme

A westie rendelkezik a terrierek minden jó tulajdonságával, sokak szerint a rosszak közül azonban egyet sem tudhat magáénak. Igazi öntudatos mókamester, aki szeret a középpontban lenni és bohóckodni. Hűséges és ragaszkodó társ, de nem unalmas! Mellette szinte sosem lehet unatkozni, bár néha hajlandó ölebként viselkedni, és a kanapén pihenni. Azonban a legtöbb egyed viselkedése nem ilyen, nem szabad elfelejteni, hogy korábban ezek a kutyák Skócia zord erdeiben hajtották a rókákat a vadász felé. Okos, viszonylag gyorsan tanul, de olykor hajlamos igazi önfejű terrier lenni, annak minden bájával. A westie igazán békés kutya, nem jellemző, hogy más négylábúakkal kötekedne, inkább közömbös idegenekkel szemben. Ezzel szemben bátor, így nem igazán hátrál meg nagyobb fajtársai fenyegetésére. Gyerekekkel szemben kedves, békés játszótárs. Nevelését korán el kell kezdeni, hiszen hamar öntudatra kap. Ha egyszer kialakul világnézete, később nehéz azon változtatni.

A westie játékos, vagány társ.

Ideális környezet

Kompakt méretéből adódóan a westie ideális lakásban tartott kutya lehet. Azonban vérbeli terrier, aki imád szimatolni (és olykor ásni is) a kertben. Szívesen sétál, kirándul, de nincs kimagaslóan nagy mozgásigénye. Lefárasztani azonban célszerű. Ha túl sok energiája halmozódik fel, hajlamos lehet az ugatásra vagy a kert felásására.

Ápolás

A west highland white terrier szőrzetét érdemes naponta fésülni, ápolni. A fehér szín könnyen elszíneződhet, főleg esős, nyirkos időben. Szőrzete nem vedlik magától, hanem ki kell őket tépkedni, azaz trimmelni. Ehhez mindig kérd szakember segítségét, aki a kutya számára teljesen fájdalommentesen végzi el a kozmetikázást. Karmait szükség szerint vágni kell, szemeit és füleit pedig mindig tisztán tartani.

Gyakori egészségügyi problémák

Mivel a westie-k a kilencvenes években szinte az egész világon népszerűvé váltak, a megnövekedett kereslet a fajta egészségének rovására fordult. A szaporítók hatalmas kárt okoztak a fajtának, hiszen rengeteg beteg kiskutya jött a világra. Egyes westie-k a mai napig hajlamosak a bőrproblémákra, patellaficamra, állkapocs-fejlődési rendellenességekre, májbetegségekre, fogproblémákra, de akár csípőízületi diszpláziára is. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy csak megfelelő tenyészetből vásárolj magadnak west highland white terriert.

(Képek: Getty Images Hungary, Dogs of all nations)

kistestű kutya terrier west highland white terrier westie

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink