hirdetés

Ír terrier fajtaleírás: a terrierek fenegyerekének becézik, akinek tüzes természete illik vöröses bundájához

László Enikő

2023. április 10 - Képek: Getty Images Hungary

Vakmerő és tettrekész, igazi terrier, ám a négy fal között, mintha kicserélnék: nyugodt és rendkívül szeretetteljes társ, aki a gyerekeknek is kiváló játszópajtása.

hirdetés

A terrierek fenegyerekének vagy tüzes ördögnek is nevezett ír terrier munka közben nem ismer tréfát, azonban otthon szeretetteljes, hűséges és figyelmes házi kedvenc. Mutatjuk, mit érdemes tudnod erről a vagány csibészről!

Játékos jellem, kiváló társa a gyerekeknek.

Eredete

Pontos eredete ismeretlen, azonban az egyik legrégebbi terriernek tartják. Ősének legtöbbször a mára már kihalt black and tan terriert emlegetik, olykor pedig az ír lágyszőrű búzaszínű terrier vagy az ír farkaskutya neve is felmerül, bár utóbbiban sokan kételkednek. Írország területén már évszázadokkal ezelőtt is éltek terrierek, és megfigyelhető volt országrészenként való eltérésük. Az északon lévők agilisabb, könnyedebb, vékonyabb csontozatú és gyorsabb ebek voltak. A déliek erősebb testfelépítésű, robusztus kutyák. Az ír terrier felépítése egyértelműen északi eredetre utal.

A fajta igen népszerű volt anyaországában. Egy ír legenda szerint a koboldok ír terriereket adtak a gyerekeknek, olyan jó játszótársak és olyannyira szeretik a kicsiket. Régi ír kéziratok azt állították, hogy az ír terrier „a szegény emberek őrszeme, a gazdák barátja és az úriemberek kedvence”. Tehát mindenki szerette. Ahogyan a híres kutyabarát író, Jack London is, aki úgy jellemezte: „Egy kutya aranyból. Kívül és belül.” Több könyvében is ír terrier szerepel, melyekben tökéletesen bemutatja, milyen is ez a vakmerő terrier. A 19. századi szerző, Alberg PaysoneTerhune így írt róla: „ez a világ talán legkiválóbb kutyája. Nem rokonszenvezik azonnal minden idegennel, aki megsimogatja. De mindhalálig társa és védelmezője mindenkinek, aki elnyerte a szívét és figyelmét. Egy ír gentleman a régi időkből”.

Ír terrierekről készült régi ábra.

A fajtát jelző- és őrzőkutyaként is használták arra az esetre, ha illetéktelenek közelítenék meg a portát. Emellett rágcsálóirtásra és vadászkutyaként is nagy hasznát vették. Vadászösztöne a mai napig megmaradt, egyesek még ma is alkalmazzák efféle célokra.
Korábban többféle színben is elterjedt, csupán a tehetsége volt fontos, nem a külseje. A 19-20. században az egyik legnépszerűbb kutyafajtának számított Nagy-Britanniában, az első világháború pedig még elismertebbé tette. A harcmezőn használták küldöncnek, jelzőkutyának, illetve rágcsálóirtónak is.

Az első kiállításon az 1870-es években jelent meg, az első Ír Terrier Klub pedig 1879-ben alakult meg, Dublinban. A második világháború után azonban csak kevés európai országban maradtak fenn a tenyészetek, és a mai napig nem olyan népszerű, mint egykor volt.

Az 1880-as évekig Nagy-Britanniában elterjedt volt a kutyák fülének csonkolása. 1889-ben az Ír Terrier Klub kimondta, csak az az eb vehet részt a versenyeken, akinek természetesen meg van hagyva a füle. Ennek eredményeképp betiltották ezt a beavatkozást minden kutyafajta esetében.

Fajtastandard

Az ír terrier egy közepes termetű, bátor és vakmerő kutya. Megjelenése élénk, ügyességet és erőt sugárzó. Vonalai gyorsaságra és fürgeségre utalnak. Feje hosszú, koponyája lapos, a fülek között inkább keskeny. A stop alig látható, kivéve oldalról. Állkapcsa erős, izmos. Orrtükre fekete. Szemei sötét színűek, kicsik és nem kidülledők. Tekintete intelligenciával és tűzzel telt. Fülei kicsik, V formájúak és szorosan, előre a pofára simulnak. Nyaka tekintélyes hosszúságú. Mellkasa mély és izmos, a törzs mérsékelten hosszú. Ágyéka izmos és ívelt. Végtagjai erősek, izmosak és egyenesek. Mancsai erősek, kerekek és mérsékelten kicsik. Farka magasan tűzött, hosszú, zászlóktól mentes.

Szőrzete sűrű, testhez simuló, kemény és tört benyomást keltő, az aljszőrzet finomabb. Színe egyszínű vörös, vöröses búzaszínű vagy sárgásvörös. A mellkason egy kicsi fehér folt megengedett. Marmagassága körülbelül 45 cm. Az ideális testtömeg a kanoknál 12 kg, a szukáknál 11,5 kg. Várható élettartama 14 év.

Az ír terrier egykor a kiállítások sztárja volt, ma már ritkábban találkozhatunk vele a ringben.

Jelleme

Családját rendkívüli módon szereti és védelmezi, a gyerekeknek kiváló játszótársa, hiszen nagyon hasonló hozzájuk a személyisége. Mivel éles eszű terrier, fontos elméjét is lefárasztani, nem csak testét. Ha magára hagyják, jó ötlet lehet intelligencia játékokkal szórakoztatni, hogy lekösse figyelmét és ne rosszalkodjon. Szocializációját már korán el kell kezdeni, hogy kiegyensúlyozott felnőtt váljon belőle. Alkalmas különböző kutyás sportokra, például agilityre vagy flyballra.

Gazdája hangulatát gyorsan átveszi, és kellő humor is szükséges ehhez a vörös ördögként is emlegetett fenegyerekhez. De minden csintalanságért kárpótol az ír terrier hatalmas szeretete és végtelen hűsége. Bátor és vakmerő kutya, aki nem ismer félelmet. Otthon azonban gyakran hajtja fejét szeretetteljesen gazdája ölébe, és mereszti rá szép, kérlelő tekintetét, hogy egy kis simogatáshoz jusson.

Játékos, emberszerető, de bátor és vakmerő jellem.

Ideális környezet

Az ír terrier kertes házban és lakásban is jól érzi magát, utóbbi esetében azonban fontos, hogy az ugatásról már kölyökkorától kezdve le legyen szoktatva, hogy ne zavarja a szomszédokat. Kinti tartásra nem alkalmas, a négy fal között imád családja közelében lenni, és nyugodtan relaxálni. Ha azonban kiszabadul, rendkívül energikussá és játékossá válik.

Vérbeli terrier, azaz: hajlamos az ásásra és a rágcsálók üldözőbe vételére. Fontos esetében a magas kerítés, hogy ha ösztönei a nagyvilágba csábítanák, legyen, ami megfékezze.

Az ír terrierekről gyakran mondják, hogy nem jönnek ki más kutyákkal, azonban megfelelő szocializáció mellett általában nincs probléma ezzel.

Gyerekekkel jellemzően nagyon jó a kapcsolata, kiváló játszótárs. Macskákkal is jól kijön, főleg, ha együtt nevelkedtek. Egy jól szocializált ír terrier más kutyákkal is megtalálja a közös hangot, de ha nem kapott megfelelő nevelést, harcias lehet. Ezért nem is való első kutyás gazdának, ugyanis képzésére nagy gondot kell fordítani. Okos, intelligens, de terrier lévén makacs és akaratos, amihez megfelelő határozottság kell a gazda részéről, és persze pozitív megerősítési technikák.

Ápolás

Szőrének ápolása nem okoz nagy nehézségeket. Évente átlagosan két alkalommal kell trimmelni, ehhez szakértő segítségét érdemes kérni, de a gazdák is elsajátíthatják idővel ennek menetét. Szőrét ollóval vágni nem szabad, mert elveszti kemény, időjárásálló jellegét. Bundáját heti 1-2 alkalommal kell átfésülni terrier kefével. Fürdetni csak akkor szükséges, ha nagyon összekoszolná magát. Szemeit és füleit mindig tisztán kell tartani, valamint karmait vágni, ha túl hosszúra nőnének.

Ír terrier kölyök.

Gyakori egészségügyi problémák

Az ír terrier kifejezetten egészséges fajta, köszönhető ez annak, hogy mindig is strapabíró eb volt, valamint nem túl népszerű, és nem is jellemzőek megjelenésére a túlzások (mint például a bulldogok esetében).

Két örökletes betegség veszélyezteti, ami leginkább csak a régebbi vérvonalakra volt jellemző. Az egyik a hiperkeratózis, ami egy szaruképződési rendellenesség és a mancsok és az orrtükör elszarusodását okozza. A másik a cisztinuria, ami cisztintartalmú veseköveket okoz.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Paul McGreevy: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

ír terrier rágcsálóirtó kutya terrier vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink