hirdetés

Nem csak a macskák tudnak egeret fogni: ma is sok helyen alkalmaznak rágcsálóirtó kutyákat

László Enikő

2022. március 12 - Képek: Getty Images Hungary

A patkányfogó kutyák története igen régre nyúlik vissza, egyes fajtákat kifejezetten erre a célra tenyésztettek ki. De mi a helyzet velük ma? Nem mindegyikük vesztette el egykori munkáját.

hirdetés

Yorkshire terrier, tacskó, jack russell, cairn terrier és még sok más fajta létezik, akiknek eredeti munkájuk az volt, hogy kártevőket semmisítsenek meg. Közülük sokan ma már társasági kutyák, házi kedvencek, és némelyikükről nem is gondolnád, hogy mi volt egykori feladatuk.

A rágcsálóirtó kutyák története

A patkányirtáshoz kicsi, vakmerő kotorékebeket kezdtek el tenyészteni több száz évvel ezelőtt. Ezek a rágcsálók régen rendkívül elterjedtek voltak, az emberek pedig tartottak tőlük, hiszen a 14. században ők terjesztették a pestist, és beszennyezték, megdézsmálták élelmiszer-készleteiket. A patkányok és az egerek a farmok, mezőgazdaságok, csatornák, bányák környékén gyakori jelenségek voltak, az emberek pedig nem véletlenül irtóztak, féltek tőlük.

A macskák köztudottan nagyszerű rágcsálóirtók, de a kutyákat is meg lehetett tanítani a műveletre. Az erre a feladatra tenyésztett ebek pedig már ösztönösen cselekednek, szinte tanítani sem kell nekik, hogy elfogják a rágcsálót.

A rat terrier nevében a rat, azaz a patkány szó munkájára utal.

A rágcsálóirtó kutyák ma

Bár a régi állapotokhoz képest jóval kevesebb a patkány az utcákon, olykor összetalálkozhatunk velük. Vidéken pedig szintúgy, bár ott az egerek is dominálnak, különösen a tanyák, istállók, terménytárolók közelében. De tévhit, hogy csak ilyen helyeken fordulnak elő, hiszen szinte bárhol letelepedhetnek, egyszerű családi házaknál is. Emellett fontos kiemelni, hogy törvényi kötelezettség megszabadulni tőlük.

A hivatásos patkányirtó ebeket képzik arra, hogy különbséget tudjanak tenni a kártevő és más kisállatok között (például sün). Sok esetben a kutyák vadászgörényekkel együtt dolgoznak, azokat pedig értelem szerint nem támadják meg. A görény (aki természetes ellensége az egereknek, patkányoknak) kikergeti a rágcsálót a lyukból, azt a felszínre érve pedig elkapja az eb.

Miért van szükség patkányfogó kutyákra napjainkban?

Köztudott, hogy a patkányok vagy egerek számos problémát okoznak az embereknek. Nemcsak megdézsmálnak és ezzel beszennyeznek szinte mindent, ami az útjukba kerül, de súlyos betegségeket terjeszthetnek. Gyakran a szemétben, csatornákban közlekednek, a testükre tapadt vagy váladékukkal ürített kórokozókat pedig az élelmiszert, azzal pedig az embereket fertőzhetik meg. Rágásukkal, fészkelésükkel, túrásukkal az épületekben, közművekben, gátakban, csatornákban is komoly károkat okozhatnak. Emellett rendkívül szapora állatok, és ha elterjednek, annak komoly következményei lehetnek. Egy ilyen szituációban a hagyományos egércsapdák mit sem érnek, hiszen minden egyednek ki kéne helyezni egyet-egyet. A másik megoldás a méreg. Ennek viszont számos hátulütője van.

A patkányméreg nem éppen humánus megoldás a nemkívánatos rágcsálók likvidálására. A méreg hosszas, fájdalmas szenvedést okoz az állatnak. Akit napokig tartó haldoklása közepette akár egy védett madár vagy házi kedvenc is elfogyaszthat, ezzel őket is megölve. Így, ha már szerencsétleneket mindenképp muszáj eltávolítani, sokak szerint a kutyás rágcsálóirtás a leghumánusabb módszer.

Sokan tartunk rágcsálókat házi kedvencként. Bár sok állatszerető ember számára lehet szívszorító, hogy rágcsálókat irtanak kutyák, be kell látni, hogy erre szükség van. És még mindig humánusabb megoldás, mint mérget kitenni, amivel napokig szenved szerencsétlen állat, és akár másokat is megölhet a benne lévő vegyszer.

egér patkány patkányfogó kutya rágcsáló rágcsálóirtó kutya terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink