hirdetés

12 éves tacskót mentettek a beton fogságából Kaposfőn (videó)

Szénási Szimonetta

2024. március 7 - Képek: Az Én Kutyám

A kaposvári hivatásos tűzoltók siettek a kutya segítségére, akit egy nem mindennapos tevékenység sodort bajba.

hirdetés

Pontosítva az előző mondatban foglaltakat: a tevékenység alapvetően lehetne mindennapi Pamacs fajtáját tekintve, hiszen egy szépkorú szálkásszőrű tacskót tisztelhetünk a személyében, ám manapság már nem minden fajtatársa űzi a patkányvadászat mesterségét.

A képek illusztrációk /Fotó: Az Én Kutyám

Mint az Országos Katasztrófavédelem közösségi oldalán beszámolnak róla, a kutya épp egy rágcsálót üldözött nagy szenvedéllyel, és még a szűk rejtekhely sem vette el a kedvét a vadászattól: a járda alá is követte a patkányt. Gazdái már csak kedvencük keserves sírására lettek figyelmesek, amit követve rábukkantak a betonlap alá szorult tacsira.

Mivel nem fértek hozzá, így azonnal hivatásos segítséget kértek. Mire a kaposvári hivatásos tűzoltók megérkeztek, Pamacs már igen paprikás kedvében volt, ami a körülményeket tekintve teljességgel érthető.

Az egyenruhásoknak nem elég, hogy fel kellett törniük a betont, de még ásniuk is kellett, hogy ki tudják szabadítani a tacskót. A mentőakcióról videó is készült:

Köszönetnyilvánítás

Pamacs gazdái olyannyira hálásak voltak a lánglovagoknak, hogy levélben is megköszönték a munkájukat.

Tisztelt Tűzoltóság!

Szeretném hálás szívvel megköszönni azoknak a kollégáknak az áldozatos munkáját, akik Kaposfőn gyorsan és szakszerűen segítettek megmenteni családunk tacsiját. Megmentették Pamacsot a pusztulástól.

Még egyszer hálás szívvel köszönjük az egész család nevében.

Így patkányoznak a rátermett ebek

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben is írtunk, a kutyával való patkányozás, illetve tágabb értelemben a rágcsálóirtás igen fontos feladat. Akinek az otthonában már felbukkantak ezek a kártevők – mert ilyen szempontból azok –, ők jól tudják, hogy tanácsos mihamarabb megszabadulni tőlük.

Nemcsak az élelmet és a takarmányt, de a kábeleket, a ruhaneműt, mondhatni mindent megrágnak, sőt, a falakba is képesek vájatokat fúrni. Arról nem is beszélve, mennyi fertőzést terjesztenek, kezdve az emberre is veszélyes toxoplazmózissal. De említhetnénk a veszettséget is, ami jelenleg hazánkban egyre fokozódó problémát jelent.

A tacskók közismerten kiváló rágcsálóirtók /Fotó: Az Én Kutyám

Tartsd rendben az udvart!

Az eset kapcsán fontos kitérnünk arra is, mennyire lényeges a kert kutyabiztossá tétele. Nemcsak az üregek okozhatnak gondot, de akár a vízakna vagy a kút rosszul rögzített teteje is beszakadhat az állat alatt.

Ugyanígy a hibás kerítésben is fennakadhat a kutya, ahogy más drótok is megsérthetik. Az éles szerszámokkal is vigyázni kell, azok se maradjanak szétszórva.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

További nagy problémát a különféle vegyszerek, köztük épp a rágcsálók irtására használt mérgek jelentenek, amik a kutyákra is halálosak lehetnek. A másik életveszélyes anyag a fagyálló, de számos kemikáliát említhetnénk. Alapszabály, hogy minden ilyesmit tarts kedvenced számára elérhetetlen helyen.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet a patkányvadászat iránt, ebből a cikkünkből 7 kiváló munkakutyát ismerhetsz meg.

állatmentés patkány patkányfogó kutya rágcsáló rágcsálóirtó kutya tacskó tűzoltók veszettség videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink