hirdetés

Így alkot tökéletes csapatot a sokat látott tacskónk és egy csapat vadászgörény: rágcsálóirtás felsőfokon

Szénási Szimonetta

2022. november 13 - Képek: Sz. Sz.

A tacskók és a vadászgörények is remek rágcsálóirtók. Ha pedig összefognak, verhetetlenek.

hirdetés

A tacskók sok kutyás szívében foglalnak el előkelő helyet, amit a róluk írt cikkeink olvasottsága is bizonyít. Ez pedig nem is csoda, hiszen ez a hosszú testű, rövid lábú jószág egyszerre imádnivaló külsejéért és habitusáért. A tacskók ugyanis okosak, kitartóak és nagyon szívósak. Pont ilyen Panka is, a család drótos tacsija, aki bájos nevéhez híven igazi „mindenki kedvence”, fajtájához hűen pedig vérbeli vadász. Amióta görények is népesítik a háztáji állatok táborát, utóbbi jellemzője még inkább bizonyított.

Ő Panka, a család szeretett tacsija./Kép: Sz. Sz.

A görény mint elsőrangú patkányfogó

Manapság egyre többen tartanak vadászgörényt kedvtelésből, akár lakásban is. Ez a vékony, fürge állatka hamar megkapja a „cuki” jelzőt, hála roppant kedves megjelenésének. Emellett kézhez szoktatva viszonylag szelíd és ragaszkodó is. Háziasításuk pontos időpontja nem ismert, de maradványaik már i. e. 1500-tól fellelhetők.

Hobbiállatként való tartása mellett, ahogy a nevében is áll, sokan vadászat céljából vesznek görényt, a nemkívánatos rágcsálók távoltartására. Ugyanis a görények kiválóan alkalmasak patkány- és egérirtásra, kis méretüknek köszönhetően pedig olyan szűk helyekre is beférnek, ahonnan képtelenség lenne előcsalogatni a sok kárért felelős négylábúakat (amellett, hogy a rágcsálók, kiváltképp a patkányok átrágják magukat a szigetelésen, esetenként a falon, megeszik a kiscsibéket és -nyulakat, az egerek pedig bejutva a házba megdézsmálják a kamra tartalmát, valamint a takarmányt is bőszen pusztítják.)

A nyár elején érkeztek meg a ma már aktív rágcsálóirtók. /Kép: Sz. Sz.

Csapatmunka

Apósom is tart görényt, sőt egy ideje görényeket: a hím és a nőstény szimpátiájából egy 8 fős alom született a nyár elején. A picik villámgyorsan cseperedtek, és hamar megmutatták, mire képesek, ha vadászatról van szó. Ebben eredményes partnerük volt Panka is, aki bár koros, de annál aktívabb patkányfogó.

A közös akció többnyire úgy zajlik, hogy a tacskó izgatottan jelzi, hol lát épp nem kívánatos betolakodó. Ezt észlelve lendülnek akcióba a görénykék, akiket gazdájuk szabadon enged a vadászat idejére. Legutóbb a műhelyben ütötte fel fejét a rágcsáló, ahova Panka és két görény személyében érkezett meg az irtóbrigád.

A kis görények elképesztő gyorsasággal cseperedtek. /Kép: Sz. Sz.

A vadászat szakszerűen zajlott: a kicsi, fürge görények azonnal a patkány nyomába eredtek, és hamar kiűzték rejtekéből. A tacskó csak erre várt, és amint megjelent a színen a rágcsáló, már el is kapta. Gyors, profi munka volt.

Külön „szakma”

Vannak, akik eredményessége miatt kifejezetten kutyás-görényes rágcsálóirtásra szakosodtak. Ez is bizonyítja, hogy megfelelő szoktatással milyen jó párost (triászt, stb.) tudnak alkotni ezek az okos és ügyes állatok.

Sajnos muszáj irtani

Magam sem vagyok híve az erőszaknak, de mint fentebb írtam, a patkányok óriási károkat okoznak. Nem egy nyuszialom és fészekaljnyi kiscsibe esett már áldozatul az éles fogaknak az elmúlt évek során, és a vályogház falaiban is alkarnyi járatokat fúrnak az elszaporodott rágcsálók. Nem véletlen, hogy a városokban is évente helyeznek ki rágcsálóirtót a társasházakban, hiszen a károkozás mellett a patkányok számos betegséget is terjesztenek.

Fő a biztonság

A patkányok, de az egerek és más vadon élő rágcsálók által terjesztett kórok miatt is nagyon fontos, hogy a kutyának meglegyen minden oltása. Ugyanis a nem „patkányozásra” (hogy szakszóval éljek) használt kutya is találkozhat velük, és a védekező állat megharaphatja a kíváncsi négylábút.

rágcsáló rágcsálóirtó kutya tacskó vadász vadászat vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink