hirdetés

Ha eddig nem rajongtál a tacskókért, ez után a 7 perces videó után imádni fogod őket

Szénási Szimonetta

2022. november 21 - Képek: Getty Images Hungary

Az elragadó virslikutya nem hiába örvend elsöprő népszerűségnek: a tacskók okosak, bájosak és roppant viccesek is! Aki eddig nem imádta őket, ezután a felvétel után biztosan beáll a sorba!

hirdetés

A fajta iránti rajongást mi sem bizonyítja jobban, mint az a hozzászólásáradat, ami valamennyi tacsis cikkünk alatt megjelenik. Ezek az öntudatos jószágok sokakat az ujjuk (mancsuk) köré csavartak már. A lentebbi tacskós videó híven tükrözi, mi minden szerethető a világ egyik legismertebb kutyafajtájában.

Öntudatos vadászok

A tacskók magabiztossága és kivagyisága legendás. Ezek a jószágok aztán tudják, mit akarnak! Ez az öntudat bátorsággal és merészséggel társul, amely jellemvonások jó szolgálatot tesznek egy vadászeb esetében, mint amilyen a tacskó is. Ugyanis ezeket a kutyákat eredetileg borz- és rókavadászatra használták, innen ered a fajta német elnevezése is: Dachshund, azaz borzkutya. Így válik érthetővé a magyar dakszli becézés is.

Ahogy a videón is látszik, ezek a kis négylábúak minden áron keresztülviszik az elképzeléseiket, nem rettennek meg sem egy óriási faág cipelésétől, se egy náluk legalább négyszer nagyobb blökitől sem. Mint írtuk: bátrak és erős akarattal bírnak. Ha pedig bosszantják őket, kis méregzsákok tudnak lenni (lásd a fogkefés jelenetet a plüss paradicsommal!).

Íme az angol nyelvű videó, amit nem is kell érteni, hiszen anélkül is elég beszédesen mutatja be a tacsikat:

Nagyon okosak

Amellett, hogy megvan a kellő mennyiségű akaratuk, a tacskók igen intelligensek is. A német tudósok anno azt állították, hogy egyikőjüket megtanították betűzni, olvasni, sőt beszélni is. Úgy tartották, hogy a kutyák majdnem olyan intelligensek, mint az emberek, ezért létrehoztak egy speciális programot Hundesprechschule Asra néven, hogy kihasználják ezt a lehetőséget.

A videó több részlete is bizonyítja a fajta éles eszét, például az a jelenet, amikor az egyik négylábú a gyümölcs- és zöldségnevek hallatán a füle botját sem mozdítja, ám a csirke szóra máris pattan.

Mókás küllem

A hosszú testhez tartozó rövid, izmos lábak szintén jó szolgálatot tesznek a munkavégzés során, ám a szokatlan arányok gyakran megmosolyogtatják az embert. Német beceneve emiatt virslikutya (wiener-dog), sőt a hotdog is a tacskókról kapta a nevét, csak a könnyebb kiejthetőség miatt időközben lerövidült az elnevezés.

Élvezet a köbön

A felvételek tanúsága szerint a tacskók igazi élvhajhászok, akik elvárják, hogy a gazdi dobjon el mindet, ha ők éppen simogatásra vágynak. Ha pedig elfeledkezne a feladatáról, határozottan utasítják rendre a szétszórt simaképűt.

Ami a tied, az az övé is

A fenti állítás igaz az ételedre, a papucsodra és az ágyadra is. Így ha tacskót választasz, tanulj meg osztozkodni!

Mindenhogyan bájosak

A tacsik picinek is elragadóak, párban vagy csapatostul pedig ember legyen a talpán, akinek nem szalad fülig a szája a hosszútestű jószágok láttán. Az ajtónál riszáló négy nudlin mi hangosan nevettünk!

eredet fajtaleírás fajtanevek tacskó történelem vadászat vadászkutya vadászkutyák vicces kutyás történet videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink