hirdetés

Drever fajtaleírás: A rövid lábú szarvasvadász

Molnár Enikő

2023. június 26 - Képek: Getty Images Hungary

Kifejezetten vadászatra használt kutyafajta, aki bár szociális és családi kutyának is megállná a helyét, jobban szeret terepen lenni, és az ösztöneit követni.

hirdetés

A drever nyugodt természetű vadászkutya, aki kis mérete ellenére tökéletes társnak bizonyul szarvasvadászathoz. Svéd tacskókopónak is nevezik, ami nagyon találó, hiszen kinézetre olyan, mintha egy beagle és egy tacskó szerelemgyereke lenne. Családbarát kutyafajta, kíváncsi és nem agresszív, illetve ritkán ideges, a gyerekekkel is jól kijön.

A drever olyan, mintha egy beagle és egy tacskó szerelemgyereke lenne

Eredet

A vesztfáliai tacskókopót Németországból először 1910-ben importáltak Svédországba, a drever pedig ennek a fajtának a leszármazottja. 1930-tól kezdve terjedt el az országban, kiváló szaglása és bátorsága miatt népszerűsítették. Rájöttek, hogy a nagyobb testű, robusztusabb típusok kitartó természetük miatt remekül használhatók szarvasvadászathoz, 1947-ben pedig drevernek nevezték el őket. Viszonylag hamar, 5 évre rá hivatalosan is svéd kutyafajtának ismerték el. Bár hazájában elsősorban szarvasvadászatra használták, kitartóan követi a nyulakat és a rókákat is, sőt, a vaddisznótól sem riad meg. Rövid szőre ellenére bírja a hidegebb klímát is, hiszen a svéd időjáráshoz tenyésztették.

Fajtastandard

A drever robusztus testalkatú, hosszú testű és rövid lábú, pont, mint egy tacskó, csak nagyobb és erőteljesebb. Marmagassága 30-38 cm, testsúlya kb. 15 kg. Vastag, rövid és sűrű szőrzete megvédi a hidegtől. Bundája általában vörös és fehér színekben pompázik, de elfogadható más kombináció is. Háta egyenes, ágyéka izmos mellkasa pedig mély, tovább erősítve a strapabíró megjelenést. Ennek ellenére meglepően agilis. Feje viszonylag nagy, elhegyesedő, hosszúkás orral, szemei sötétbarnák. Fülei jellegzetesen szorosan a fejéhez simulnak, lefelé lógnak. Hosszú farkát egyenesen tartja.

Jellem

A drever kedves, odaadó társ, aki gyerekekkel és más kutyákkal is nagyon jól kijön nyugodt természetéből adódóan. Jó családi kutya lehet belőle, szociális és megbízható. Játékos és aktív, de jól alkalmazkodik a hétköznapokhoz, ha rendszeresen le van fárasztva. Nem kell órákon keresztül foglalkozni vele, hogy a fajta fizikai és mentális szükségleteinek eleget tegyünk. Kiváló társ hosszú sétákon, túrákon, de nem bánja, ha néha gazdájával összebújva pihenhet. Egy kiegyensúlyozott rutin nem árt neki, de ha kell, alkalmazkodik a változásokhoz is. Nem kifejezetten ugatós fajta, de rendszeresen jelez, illetve nem ritka, hogy játék közben csahol.

Jól tanítható és engedelmes, ha a gazdi elég korán kezdi az oktatását. Mint minden vadászkutyában, benne is ott lakozik a függetlenség és a makacsság, és követni fogja az orrát.

Ideális környezet

Remek társ, lojális, de ritka, hogy csak családi kutyának tartanák, jellemzően igényli, hogy képességeinek hasznát vegyék. Svédországon kívül nem igazán elterjedt. Ha a gazdi nem vadásztípus, akkor érdemes a drevernek nyomkövető jellegű kutyás sportot választani, hogy ösztöneit levezethesse. Sokkal boldogabb lesz, ha azt teheti, ami a vérében van, ezért leginkább vadászoknak ajánlják.

Jól alkalmazkodik a lakáshoz és az udvari körülményekhez is, nem kiemelten szökős fajta, de egy stabil kerítés soha nem árt. Ha rendszeresen foglalkoznak vele, akkor nem fog unalmában kreatív foglalkozásokhoz folyamodni. Gyerekekkel, más kutyákkal és háziállatokkal is könnyedén összeszoktatható.

Ápolás

Könnyen ápolható kutyafajta. Bár hullajtja a szőrét, egyáltalán nem kezelhetetlen a mennyiség, gyakori fésülés mellett nem lesz vele probléma. Néha érdemes megmosdatni, hogy bőre egészséges maradjon, de nem kell heti vagy akár havi rendszerességgel, csakis akkor, ha saras lesz, vagy beledörgölőzött valamibe, amibe nem kellett volna. A füleit érdemes gyakran ellenőrizni, illetve a körmök és a fogak rendben tartása is fontos.

Gyakori egészségügyi problémák

Egészséges kutyafajta, nincs kifejezetten a fajtához fűződő betegség. Amire figyelni kell, hogy melegebb klímánál hamarabb túlmelegedhet.

Felhasznált forrás: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I.

drever fajtaleírás svéd kutyafajta szarvasvadász tacskó tacskókopó vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink