hirdetés

Telomian fajtaleírás: a fáradhatatlan házőrző

Molnár Enikő

2023. május 15 - Képek: Getty Images Hungary

Ritkán találkozhatunk ezzel a kutyafajtával, hiszen csak a ’60-70-es években került a köztudatba. A telomian eredetileg Malajziából származik, ott viszont nagyon elterjedt, vidéki házőrző és vadászkutya. Könnyű beleszeretni ezekbe az energikus, kedves küllemű kutyákba, de tartásuk több körültekintést igényel, mint azt elsőre gondolnánk.

hirdetés

A telomian vidám természetű, élénk kutyafajta, ami hosszú múltra tekint vissza, de a köztudatba csak 60 évvel ezelőtt került be. Fáradhatatlan házőrző, akit kártevők elleni hatékonysága miatt is kedvelnek. Értelmes és alkalmazkodó, vadászatra alkalmas kutyák, akik egy aktív gazdival érzik magukat a legjobban.

Eredete

Malajziából származó, ősi fajta, amit az ottani bennszülöttek mindenes munkakutyaként használtak. Házat és jószágot őrzött, kistestű kártevőkre (többek közt kígyókra) vadászott, így generációkon át segítette az Orang Asli törzs mindennapjait. A törzs építészete miatt ezek a kutyák remekül tudnak mászni. Egyes kinológusok úgy tartják, hogy ez a kutyafajta kapcsolja össze a basenjiket és a dingókat.

Érdekesség, hogy ez az egyetlen maláj kutyafajta, ami mára Malajzián kívül is fellelhető. Először 1963-ban egy amerikai antropológus, Dr. Orville Elliot jegyezte fel a fajtát, és adta neki a ma is ismert nevét, mivel az ottaniak csak „maláj falusi kutyának” hívták. Nemsokkal ezután Amerikába szállítottak két kutyát és kezdetét vette a fajta tenyésztése.

Furcsasága ennek a fajtának, hogy rengeteg forrás és fajtaleírás van róla, de máig vitatott, hogy érdemes-e rájuk külön kutyafajtaként tekinteni. Nincs regisztrálva az American Kennel Club nyilvántartásában, de ehhez érdemes hozzátenni, hogy a mudikat egészen 2022-ig nem ismerték el.

Fajtastandard

A telomian közepes termetű, atletikus és izmos, kissé zömök testtel és vékony, arányaiban hosszúkás lábakkal rendelkezik. Megközelítőleg 38-48 cm-es a marmagassága, és átlagosan 10-14 kilogramm a testtömege. Rövid szőrzete legtöbbször a barna árnyalataiban pompázik, gyakran fehér jegyekkel a mellkasán és mancsain. Feje erőteljes, orra felé elhegyesedő. Füle hegyesen feláll, szeme leginkább barna. Farkát vízszintesen tartja, vége a teste felé hajlik. A csau-csauhoz hasonlóan kék nyelvük van, ez megjelenhet foltokban, illetve nagyon világos, alig észrevehető kéktől a majdnem fekete színig terjed.

Jelleme

Kiemelkedő intelligenciájú kutyák, akik mindemellett nagyon magas energiaszinttel rendelkeznek. Igénylik a mentális és fizikai feladatokat, igazi munkakutyák, nagyon jó vadászok. Múltjából adódóan ez a fajta tökéletes házőrzésre, de akár családi kutyának is jó választás lehet, mert nagyon barátságos a családtagokkal, védelmező és játékos. Gyerekekkel is toleráns tud lenni, de nem kedveli, amikor egész nap „gyűrik”, ezért figyelni kell az összeszoktatásnál, illetve a gyerekeket is meg kell tanítani, hogy hogyan kezeljék megfelelően a kutyát, mindezt felügyelet mellett. Érdekesség, hogy ritkán ugatnak, de ez nem azt jelenti, hogy csöndesek. A telomian ebek leginkább vonyítanak.

Más, kistestű vadászkutyákhoz hasonlóan erős jelleme van, gyakori, hogy makacs és akaratos,emiatt kiképzésénél felmerülhetnek problémák, így első kutyának nem biztos, hogy a legjobb választás. Jól alkalmazkodik, de ahhoz, hogy ezek a tulajdonságai kiemelkedjenek, megfelelő gazdira és körülményekre van szükség. Ha mindez megvan, akkor kedves, szerető társ válhat ezekből a kutyákból.

Ideális környezet

Ez a kutyafajta alapvetően nem ajánlott lakásba, csakis akkor, ha sok időt tud rászánni a gazdi a megfelelő lefárasztására. Igazi házőrzők, akik feladatuknak érzik a védelmezést, és leginkább egy nagy területen érzik jól magukat, ahol kedvükre mozoghatnak. Megfelelő társ lehet azok számára, akik sok időt töltenek a szabadban, gyakran túráznak.

Erős vadászösztönük miatt nem ajánlott olyan háztartásba, ahol más kistestű állatok (például macskák) élnek. Ez nem azt jelenti, hogy korai összeszoktatással ezt a problémát ne lehetne orvosolni, de ezt a tulajdonságukat mindenképpen figyelembe kell venni.

Ápolás

Ápolásuk egyszerű, rövid szőrük könnyen kezelhető. Fogaikat és körmeiket érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy ne okozzanak számukra problémát. Nem kifejezetten hajlamosak elhízásra, főleg, ha alapvető fizikai szükségleteknek eleget teszünk. Elegendő számukra egy kiegyensúlyozott diéta, a választott formában.

Gyakori egészségügyi problémák

Nagyon szívós kutyák, nem igazán hajlamosak betegségekre. Jelenleg nem tudunk olyan egészségügyi problémáról, ami kifejezetten erre a fajtára jellemző. Viszont ahhoz, hogy minél jobban érezze magát, érdemes kerülni a hideg környezetet, hiszen származási helyén jellemző a pára és a meleg.

Forrás: Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2

fajtaleírás házörző ritka kutyafajta telomian vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!