hirdetés

Jagdterrier fajtaleírás: a tűzről pattant német vadászterrier, aki nem hátrál meg semmitől

László Enikő

2022. május 16 - Képek: Getty Images Hungary

A jagdterrier jellemzésénél a bátorság és a vakmerőség szavak mindig elsőként szerepelnek. Bár a terrierekről általánosságban ezek mind elmondhatók, a német vadászterrier még közülük is kiemelkedik, ha a bátorságról van szó.

hirdetés

A német vadászterrier néven is ismert jagdterrier bátor, kitartó, életerős, csupa temperamentum, de ezek mellett megbízható, társaságkedvelő és jól képezhető. Mindig örömét leli a munkájában. Különösen alkalmas a föld alatti vadászatra és kotorékebként viszonylag kicsi, kompakt és jó arányokkal rendelkezik. Sűrű szőrzete általában fekete-barna, de lehet sötétbarna vagy szürkésfekete is. A barna foltok a szemöldökén, a pofáján, a mellkasán, a lábain és a farka tövében találhatók. A mellkasán és a lábujjain is lehetnek kis fehér foltok.

Eredete

Az első világháború után az aktív vadászok egy kis csoportja kivált a sokkal nagyobb Fox-Terrier Klubból. Ennek a csoportnak az volt a célja, hogy kizárólag a vadászati ​​teljesítményen alapuló fajtát hozzanak létre. Egy olyan kutyát, aki gyorsabb, ügyesebb, és jobb szaglású, mint egy foxterrier. A tapasztalt vadászok és kinológusok, Rudolf Frieß, Walter Zangenberg és Carl-Erich Grünewald úgy döntöttek, hogy egy fekete-barna vadászkutyát tenyésztenek, aki különösen alkalmas a föld alatti vadászatra. Törekvésük alátámasztására egy véletlen egybeesés történt: az állatkert igazgatója, Lutz Heck négy fekete-cser terriert ajándékozott Walter Zangenbergnek, akik állítólag fajtiszta foxterrier vonalból származnak. Ezek a kutyák a jagdterrier alapállományát képezték.

Ekkor csatlakozott az alapítókhoz Dr. Herbert Lackner. Hosszú évek intenzív tenyésztési erőfeszítései és az óangol terrierrel, valamint a welsh terrierrel való ügyes keresztezések eredményeként sikerült kialakítaniuk fajtájuk megjelenését. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek egy sokoldalú, könnyen nevelhető, kemény, hangtalanul dolgozó, vízkedvelő, nagy vadászösztönű kutya tenyésztésére. A Deutscher Jagdterrier-Club 1926-ban alakult. A fajtát hazánkban német vadászterriernek is hívják, ugyanis a jagd szó németül vadászatot jelent. A fajta rajongói szerint a jagdterrier kitűnő föld alatti és feletti vadászathoz is, és igazán bátor eb, akit nemcsak rágcsálók ellen, de rókák és vaddisznók ellen is bevetettek. Az apróvadat a szárazföldön és a vízből is apportírozza a vadásznak.

Magyarországon a második világháború után terjedt el, napjainkban pedig sok helyen inkább házi kedvenc, mint vadászkutya. Múltját azonban nem szabad elfeledni, ugyanis a harcias, vakmerő temperamentum, a mozgás- és munkaigény minden egyedben ott lakozik ma is.

Fajtastandard

A német vadászterrier, azaz jagdterrier egy hosszú törzsű, arányos testfelépítésű kutya. Koponyája lapos, a fülek között szélesebb. Feje a testéhez viszonyítva erős, kissé ék alakú, de nem hegyes. Állkapcsa erős, jól fejlett, harapása ollós. Orrtükre fekete, de ha a szőrzet fő színe barna, akkor az orr is lehet az. Szeme sötét, kicsi, mélyen fekvő. Füle V alakú, magasan tűzött, előrebicsakló. Nyaka erős, nem túl hosszú, háta feszes, mellkasa mély és széles. Farka jól tűzött, felfelé áll. Mellső végtagjai egyenesek, erős csontozatúak, a hátsók erősek és izmosak. Mancsa kicsi, kerekded, ujjai zártak, az elülsők gyakran kisebbek, mint a hátsók.

Szőrzete sima sűrű, kemény drótszőr vagy durva simaszőr. Színe legtöbbször fekete (vörös vagy sötétbarna szegéllyel), de lehet feketés szürke, vöröses sárga, sötétbarna is, világosabb jegyekkel a szemöldökön, az arcorri részen, a mellkason, a végtagokon és a végbélnyílásnál. Kevés fehér jegy a mellkason és a lábujjakon elfogadott. Marmagassága 33-40 cm, testsúlya körülbelül 7,5-10 kg. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

Kicsi termete ellenére egyáltalán nem érdemes alábecsülni ezt a vakmerő, bátor, határozott és tüzes temperamentumú kutyát. Igazán szívós eb, aki ösztönösen vadászik, és rendkívül jó a szaglása is. Tűzről pattant jelleme ellenére azonban ragaszkodó és hűséges társ. Kiképzését érdemes hamar elkezdeni, mert benne is szunnyad a tipikus terrier-makacsság. Ennek ellenére könnyen és gyorsan tanul. Mellette nem lehet unatkozni, igazi mókamester, aki mindig kitalál valamit. Szeret apportírozni és a vízben is szívesen hancúrozik. Jó társa lehet gyerekeknek is, akik biztosan szeretni fogják energikus személyiségét.

Ideális környezet

Bár egyre többen tartják a fajtát házi kedvencként, nem szabad elfelejteni, hogy a jagdterrier egy vérbeli munkakutya, akinek sok mozgásra van szüksége. Ha unatkozni kezd, jó terrierhez híven kitalál magának valamilyen elfoglaltságot, ami sok esetben a kert felásása lesz. Ezért lefárasztása nagyon fontos, de nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is. Könnyen és gyorsan tanul és a kutyás sportokban is megállja a helyét. Szeret apportírozni, de az agility, illetve a flyball is jó elfoglaltság lehet számára. Mivel ösztönösen vadászik, kisemlősökkel nem szabad összeengedni. Fajtársaival hajlamos lehet harciasan viselkedni, ezért rendkívül fontos minél előbb elkezdeni szocializációját. Gyerekekkel jól kijön, de fontos, hogy finoman bánjanak vele.

Ápolás

Bundája rendben tartása nem igényel sok fáradozást, a rendszeres heti ápoláson túl az időnkénti fürdés is tisztán tartja jagdterriert. Az erős, gyorsan növekvő karmokat bizonyos időközönként le kell vágni. A füleket és a szemeket pedig rendszeresen ellenőrizni és tisztítani szükséges.

Gyakori egészségügyi problémák

A vadászterrier szívós kutya, akire nem jellemzőek egészségügyi problémák. Azonban, mint minden más fajtánál, az ő esetében is előfordulhatnak betegségek. Ennek a fajtának az egyik leggyakoribb örökletes betegsége az úgynevezett elsődleges szemlencse luxáció (PLL) szemprobléma. Ez egy fájdalmas állapot, amit ha nem kezelnek, gyorsan vaksághoz vezethet. A jagdterrier esetében előfordulhat szürkehályog, zöldhályog, pajzsmirigy-alulműködés. Felléphet részleges halláscsökkenés vagy teljes süketség, illetve Perthes-kór is. Gyomra igen érzékeny, ezért fontos odafigyelni etetésére.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II., David Alderton: Kutyák, Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia)

jagdterrier kistestű kutya kotorékeb német vadászterrier vadászkutya vadászterrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink