hirdetés

Lakeland terrier fajtaleírás: a vagány és élénk kotorékeb, aki kicsi, de szívós teremtés

László Enikő

2022. október 10 - Képek: Getty Images Hungary

A lakeland terrierek általában vagány és merész temperamentummal rendelkeznek. Igen játékosak és néha még egy kicsit huncutok is tudnak lenni. A magas intelligencia is segít személyiségük formálásában, bár időnként makacskodhatnak a tréning során.

hirdetés

A lakeland terrier sem hazudtolja meg terrier mivoltát. Energikus, okos, vagány kutya, akinek önbizalma az eget súrolja. A félénkség egyáltalán nem jellemző rá, ahogyan az agresszivitás sem. De, ha kekeckednek vele, nem hátrál meg. Bár igen megnyerő a személyisége, hazájában, Nagy-Britanniában veszélyeztetett fajtának minősül, ami azt jelenti, hogy egy év alatt kevesebb mint 300 egyed születik belőle.

Eredete

A lakeland terrier Cumberland megyében született, nevét Anglia gyönyörű, de alattomosan zord Lake tájegységéről kapta, ami a skót határ közelében található. A terület szép dombjairól és hegyeiről ismert. Beatrix Potternek volt itt egy farmja, ahol a vidék sok gazdájához hasonlóan egy ritka, szívós juhfajtát, a herdwicket tartotta. A zord és egyenetlen, festői vidéket juhfarmok tarkították. Akkoriban egy nagy, agresszív rókafajta zsákmányolta a juhokat, különösen az ellési időszakban, ami történetesen egybeesik azzal az idővel, amikor a rókák elválasztják kölykeiket. A lakeland feladata az volt, hogy elkapja a juhokra leselkedő vadakat.

A terrierek egy része bányászok és más munkások tulajdonában volt, akik borz-, nyúl-, patkány- és rókavadászatban használták őket. Találkozókat is tartottak, ahol az emberek megmutathatták a kutyáikat. A lakelandeket először a színes munkaterrierek közé sorolták, hogy megkülönböztessék őket a fehér terrierektől (bár néha mindkettő ugyanabból az alomból származott).

A lakeland számos terrierfajtával rokon, köztük az óangol black and tan terrierrel (mára kihalt), a Dandie Dinmont és bedlington terrierrel, valamint a border terrierrel. Ez az egyik legrégebbi dolgozó terrier fajta, amelyet ma is használnak.

A kiállítások bajnoka

1921-ben Angliában megalakult a Lakeland Terrier Egyesület. Először Angliában állították ki őket különféle neveken, köztük a fell és patterdale terrier néven.

Az American Kennel Club először 1934-ben regisztrált egy lakeland terriert, Eaton What A Lad Of Howtownt, aki állandó szereplője volt a kiállítási ringeknek az Egyesült Államokban és Angliában egyaránt. A tenyésztők azon dolgoztak, hogy olyan kutyákat állítsanak elő, amelyek olyan külsejűek, hogy nyerjenek a kiállítási ringben, miközben megőrizték az oly nagyra értékelt munkatulajdonságokat.

Úgy tűnik, nagyszerűen sikerült nekik. A lakeland terrier megnyerte a legtöbb nagy show-t és díjat világszerte. Az első nagy bajnok lakeland terrier a Rogerholme Recruit nevet kapta, aki a rangos 1963-as angliai Crufts kutyakiállításon elnyerte a Best in Show díjat. Mindössze három évvel később, 1967-ben egy másik angol lakeland terrier, Stingray a Best in Show címet nyerte el az 1967-es Crufts-on és a Best in Show címet a Westminster Kennel Club kutyakiállításon 1968-ban. Ez igazán különleges és kimagasló eredmény.

Számos más lakeland terrier is bizonyította a fajta vonzerejét a kiállítási ringben azzal, hogy több Best in Show és egyéb díjat nyert. Ch. Revelry’s Awesome Blossom, akinek tulajdonosa Jean L. Heath és Bill Cosby komikus volt, figyelemre méltó kiállítási rekordja több mint 100 All-Breed Best-in-Show-t tartalmazott, így minden idők legjobb kiállítási kutyái közé tartozik.

A 92. Westminster Kennel Club kiállítás Best in Show győztese 1968-ban.

Fajtastandard

A lakeland terrier egy kistestű, élénk, kitartó és bátor kutya. Testfelépítése arányos, kompakt. Fejtetője lapos, állkapcsa erős. Pofája széles, nem túl hosszú. Orrtükre fekete, a májszínű egyedeknél egyezhet a szőrzet színével. Stopja felezi a fejhosszúságot. Szemei sötétek vagy mogyorószínűek. Fülei mérsékelten kicsik, V alakúak, középmagasan tűzöttek, mozgékonyak. Nyaka jól ívelt. A mellső végtagok párhuzamosak és erős csontozatúak. Mellkasa közepesen széles, háta erős, mérsékelten rövid. Hátsó végtagjai erősek, izmosak, a csánkok párhuzamosak. Mancsai tömörek, kicsik, kerekdedek, talppárnái rugalmasak. Farka felfelé hordott, jól tűzött, de nem hajlik a hát fölé. Szőrzete sűrű, fedőszőre időjárásálló, kemény. Színe lehet fekete és rőt, kék és rőt, búzaszínű, rozsdaszínű, májszínű, szürkésvörös, fekete vagy kék. A szukák átlagos testtömege 6,75 kg, a kanoké 7,7 kg. A marmagassága nem haladja meg a 37 centimétert. Várható élettartama 12-16 év.

Jelleme

A tipikus lakeland terrier merész és barátságos. Kissé tűzről pattant a hozzáállása, de nem agresszív vagy verekedést szító. Igazi terrier, mindenre kíváncsi, intelligens és szórakoztató. Általában tartózkodó idegenekkel szemben, de családját szereti, a gyerekekkel egyetemben. Más kutyákkal lehet, hogy nem kezd veszekedni, de biztosan nem hátrál meg egytől sem. Éber és magabiztos, kiváló őrzőkutya. Mint minden ebnek, neki is korai szocializációra van szüksége – sokféle emberrel, látnivalóval, hanggal és tapasztalattal –, amikor még fiatal. Szívesen tanul, intelligens kutya, de hamar beleun a monotonitásba, ekkor pedig megmakacsolja magát vagy éppen alkalmi süketté válik.

Ideális környezet

Leginkább aktív családba ajánlott, idősek számára pedig kevésbé, mivel élénk, mozgékony kutya, akivel fontos lépést tartani. A gyerekekkel megfelelő összeszoktatás mellett jól kijön. Kezdő gazdiknak nem igazán ajánlott, ahogyan a terrierek általában, mivel makacsak, önfejűek és tűzről pattantak. De megfelelő tapasztalattal nagyszerű családi kedvenc nevelhető ebből a vagány kiskutyából.

Ápolás

Legalább heti egy alkalommal át kell fésülni bundáját, hogy megszabaduljon az elhalt szálaktól. A szőrzetet rendszeresen trimmelni, tépkedni kell, ehhez pedig érdemes szakember segítségét kérni. A szőr egyszerű levágása megváltoztatja a textúráját, puhábbá és kevésbé időjárásállóvá teszi.

Gyakori egészségügyi problémák

A lakeland terrier kifejezetten egészséges fajta. Egyes egyedeknél előfordulhat patellaficam vagy szemproblémák, de összességében hosszú életű és szívós kutyák.

(Felhasznált irodalom: David Alderton: Kutyák, Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

kistestű kutya kotorékeb lakeland terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink