hirdetés

Így előzd meg, hogy kutyád felássa a kertet

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 17 - Képek: Getty Images Hungary

Az alábbi praktikáddal nemcsak megóvhatod a kertedet, de kedvenced is sokkal jobban fogja magát érezni az udvaron!

hirdetés

A családi házban élő gazdák jelentős része küzd azzal, hogy kedvencük időről-időre széttúrja az udvart. A viselkedés mögött számos ok húzódhat meg, és a jó hír, hogy a többségük jól kezelhető – ezzel pedig megelőzheted, hogy a kutya felássa a kertet.

Az ásás gyakori, ám könnyen orvosolható probléma.

Ezek állhatnak a háttérben

Mint korábban írtunk már róla, a négylábúak igen gyakran állnak „önkéntes kertrendezőnek”. Emögött állhat:

  • unalom
  • stressz, szorongás, frusztráció
  • az étel elrejtése
  • melege van
  • fajtájából adódóan szeret ásni (kotorékeb)
  • nincs kellőképpen lemozgatva (főleg a magas energiaszintű jószágoknál).

Így segíthetsz

A felsorolásból láthatod, hogy az esetek többségében egy kis odafigyeléssel megelőzhetők a nem kívánt gödrök. Ha sikerül rájönnöd, kedvenced miért csinálja, máris közelebb vagy a megoldáshoz!

Az unalom, a stressz, de a túltengő energia is munkára sarkallhatja kedvencedet.

1.) Ha úgy gondolod, unalmában ás, vagy a túltengő energiáit vezeti le így, akkor foglalkozz vele többet. Játsszatok, iktass be egy extra sétát, vegyél neki ügyességi játékokat, vagy próbáljatok ki valamilyen kutyás sportot!

2.) Amennyiben úgy ítéled meg, társad stresszel, és azt is sejted, mi váltja ezt ki nála (költözés, a napirend felborulása, egy új családtag vagy háziállat érkezése – hogy néhány tipikusat említsünk), akkor próbáld feloldani benne ezt a kellemetlen érzést az ok megszüntetésével vagy mérséklésével. A sok együtt töltött idő, a közös játék és séta, valamint az extra figyelem minden esetben segítség, ám ha úgy látod, ez nem elegendő, akkor ajánlott szakértőt is bevonni. Az állatorvosotok, egy kiképző vagy egy kutyapszichológus is jó választás ilyen helyzetben.

Jó megoldás, ha hagysz neki területet, ahol kedvére dolgozhat.

3.) Ha azt sejted, hogy négylábúdnak melege van, és azért ás magának hűvös vermet – így ugyanis remekül le tudják hűteni magukat –, akkor alakíts ki számára árnyékos, napvédett területet! Napvitorlával, árnyékolóval nagyon ügyesen meg tudod oldani. Elegendő friss vízről is mindig gondoskodj, hiszen a kora őszi idő még igencsak meleg, és kedvenced könnyen túlhevülhet és kiszáradhat!

4.) Az étel elásása ösztönös, ám azzal segíthetsz, ha meghagysz az udvaron egy olyan részt, ahol a kutya kedvére áshat-kotorhat. Akár egy kisgyermekeknek készült homokozó, vagy egy elkerített sarok is jó alternatíva lehet. Az odaszoktatás is egyszerű, ha néhány finom falatot rejtesz el a föld alá.

állatorvos ásás ásás okai kotorékeb kutyás sportok meleg meleg időjárás stressz unalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink