hirdetés

Felássa a kutya a kertet?-így tehetsz ellene

Molnár Enikő

2023. június 22 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák ásnak, ez nem is kérdés. De nem ugyanolyan mértékben, van, aki leszoktatható és van, aki többszöri szidás után is folytatni fogja. De miért?

hirdetés

Gyakran halljuk a mondást, miszerint vagy kutyánk van, vagy szép kertünk. Ennek nem kell feltétlenül így lennie, de tény, hogy nehéz rendezett kertet fenntartani, ha közben ellenünk dolgozik kedvencünk. Az  ásás oka az is lehet, hogy a kutya unatkozik, vagy az ösztönei vezérlik, de az indítékok között biztosan nincs a gazdi napjainak megnehezítése. Meg kell érteni, hogy nem rosszból ássák ki szeretett virágainkat, és fölösleges hosszasan bosszankodni miatta.

Ha valamit kiszagolnak a föld alatt, a terrierek szeretnek utánajárni-szó szerint

Miért ásnak a kutyák?

Az ásás oka és mértéke fajtától és kontextustól is függ. Vannak kutyák, akik többet fedeznek fel a föld alatt, mint társaik. A kotorékebek, mint például a tacskók, illetve a terrierek részben erre lettek tenyésztve, így főleg náluk ez ösztön, nem feltétlenül egy rossz szokás. Ez nem azt jelenti, hogy kényükre-kedvükre feláshatják a kertet, de teljesen eltiltani sem érdemes őket az ilyen jellegű tevékenységektől, inkább meg kell találni nekik a megfelelő helyet és időpontot, hogy kiélhessék magukat.

Más fajtáknál kevésbé jellemző az ásás, de néha-néha náluk is megjelenik. A túl gyakori viselkedést okozhatja például az unalom. Ilyen esetekben a kertrendezés pótcselekvés, mert nem kap elég „fárasztást”, így ezzel próbálja levezetni mentális és fizikai energiáit. Az is gyakori, hogy azért ás kedvencünk, hogy elrejtse tulajdonait. Így csont, sőt, néha még játék is a föld alá kerülhet, hogy félrerakja őket későbbre. Mintha lenne egy egyedi kialakítású kamrája, amihez csak neki van kulcsa.

Az ásás okozója gyakran egy-egy finom falat, amit későbbre szeretne eltenni kedvencünk.

Tavasztól kezdve gyakoribbá válhat az ásás, mert érdekes szagok jelennek meg, mindemellett pedig egyre melegszik az idő. A nyári gödrök legtöbbször hűsítő szerepet töltenek be. Ásással járhat a tüzelési időszak is, felpezsdülnek az ivaros ebek, és sokan minden erejükkel a pártaláláson dolgoznak. Ilyenkor kedvencünk megpróbálhat elszökni, hogy megtalálja a megfelelő partnert, ezért a kerítés közelében kezd ásni, hátha szerencséje lesz. Ezekre a lyukakra kiemelten figyeljünk, és mindig temessük vissza, esetleg erősítsük meg a kerítés alatti részt betonnal vagy téglákkal, hogy megnehezítsük a szökni vágyó kutya dolgát.

Nyáron gyakran gödröt ásnak maguknak, hogy hűsöljenek.

Le kell szoktatni kedvencünket az ásásról?

Ez egy nagyon megosztó kérdés. Egyrészről ez egy ösztön, így nemcsak, hogy nehéz leszoktatni róla, de ha nem vezetjük le másképp a felgyülemlett energiát, akkor más problémák is kialakulhatnak az 1-2 lyukon kívül. Másfelől viszont nem kell, hogy homoktengerré váljon a kertünk, ha van kutyánk. Mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy szép kertje legyen főleg, ha igényli még akkor is, ha állatot tart. De akkor mi a megoldás?

Először meg kell állapítani, hogy miért viselkedik így kedvencünk. Ha úgy látjuk, hogy számára az ásás csak pótcselekvés, mert éppen nincs jobb dolga, akkor viszonylag könnyű megoldás. Ki kell találnunk kedvencünknek egy „edzéstervet”, hogy a napi mentális és fizikai szükségleteit kielégítsük. Ha nincs kedvencünkben „fölösleges” energia, akkor máris kevésbé lesz kedve még kertet is rendezni.

A malinois kutyafajta például nem éppen az ásásról híres, viszont magas energiaszintű kutya, így ha nincs eléggé lefárasztva, akkor unaloműzőnek ráfanyalodhat a kertrendezésre.

Ellenben, ha a kutya a fent említett fajták egyike, akkor szinte lehetetlen teljesen leszoktatni az ásásról, mert ha szagot fog, akkor utánajár az eredetének. De ebben az esetben is léteznek megoldások, amelyekkel megvédhetjük a kertünk épségét.

  • Kerítés a védeni kívánt növények köré. Ugyan nem ez a legesztétikusabb és helytakarékosabb, de tisztán jelzi a kutyánknak, hogy oda nem mehet be.
  • Kutya-homokozó. Egyre több helyen látni, hogy gazdik homokozót készítenek kedvencüknek. Ez igazából csak egy kijelölt terület, ahol ott és annyit áshat, amennyit csak szeretne, de máshol nem tevékenykedhet. Jutalmazzuk a kijelölt helyen való földművelést, és büntessük, ha máshol kezd bele. Ebben segítségünkre lehet egy szórófejes üveg és egy kis víz.

Kihasználhatjuk tehetségüket?

Az interneten jó pár videó kering lelkes kertészekről, akik kihasználják kutyájuk tehetségét, és az ásást kedvencükre bízzák. Ehhez megtanítják neki, hogy parancsra ásson ott, ahol mutatják, és megálljon, amikor kell, így a kutya is élvezi a közös időtöltést, és a gazdi is kap egy kis segítséget a kertészkedésben.

ásás ásás okai kertészkedés kutya ásás leszoktatás ösztönök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink