hirdetés

4 ok, amiért kutyád felássa az udvart: több dolog is okozhatja a kéretlen kertészkedést

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 1 - Képek: Getty Images Hungary

Nálatok is előfordult már, hogy kedvenced nagy örömödre hatalmas árkokat ásott az udvarban, vagy épp a parkban állt neki hevesen kaparni? Több oka is lehetett, hogy bepiszkolja a mancsát.

hirdetés

Nem szokott dicséret járni érte, ha a kutya felássa az udvart. Kedvencednek számos indítéka lehet arra, hogy lyukat kaparjon, de a te bosszantásod nincs köztük! Vegyük sorra, miért kertészkedhet az eb!

Többféle érzelem is állhat a háttérben

1.) Az étel elrejtése

Szögezzük le, hogy az ásás a kutya esetében ösztönös. Éppen ezért az ételt is gyakran így raktározza el, felkészülve az ínséges időkre – még ha puha ágyban alszik, és a legjobb falatokkal kényezteted nap mint nap.

2.) Hűtőkamra

Észrevetted, hogy nyaranta többször bukkansz mély árkokra az udvarban? Ennek oka, hogy kedvenced így védekezik a meleg ellen: gödröt ás egy árnyas helyre, majd a hűvös verembe feküdve lehűti magát.

3.) Unatkozik? Ásson gödröt!

Négylábúd akár unalmában is ásásra vetemedhet. Ugyanis ez egyfajta szórakozás a számára. De könnyen lehet, hogy csak túl sok az energiája, amit valahogyan le kell vezetnie. Egyes fajtáknál, például a tacskóknál gyakrabban megfigyelhető ez a viselkedés.

4.) Szorongás vagy frusztráció

Ha valami stresszeli négylábú társadat, könnyen kaphatod ásáson. Ahogy a túlzott energiát, úgy a feszültséget is képes levezetni ily módon. Ugyanígy a szomorúság és a félelem is ásásra késztetheti. A házban való elbújás mellett nagyon tipikus, hogy a kutya a kert egy rejtett zugába vonul, ahol kaparásba kezd, majd a gödörben keres menedéket. Például vihar idején, ha nagyon dúl az égiháború, a legtöbb kutya halálra rémül. Ilyenkor jusson eszedbe benézni az udvar félreeső helyeire is!

Ha nincs kert, jó lesz a kanapé is

A házban is előjöhet a viselkedés. Ilyenkor a jószág a szőnyeget vagy a bútorokat kezdi őrült módjára kaparni, sőt az is előfordulhat, hogy a vasalásra váró ruhakupacot túrja szét. Ha bent ás a kutya, könnyen kárt tehet a szeretett holmikban, így érdemes leszoktatni erről a tevékenységről.

Mit tehetsz ellene?

1.) Vegyél neki új játékot!

Ha blökid állandóan ás, és feldúlja a kertet-házat, akkor lepd meg valami újdonsággal. Egy új játék biztosan jókedvre deríti, és leköti a felesleges energiáit.

2.) Legyen hova elbújnia

Készíts egy olyan zugot, ahova szőrös társad elbújhat, ha valamitől megriad. Ha van egy ilyen vacka, akkor kevésbé érzi szükségét, hogy készítsen egyet magának.

Elképzelhető, hogy rossz emlékek miatt retteg a kutya valamitől. Ezt érdemes belőle kinevelni.

3.) Vidd hosszabb sétákra!

Önjelölt kertészeddel menjetek gyakrabban sétálni. Ha kellően elfárad a csatangolásban, valószínűleg nem lesz ereje hódolni a hobbijának.

4.) Legyen hol kaparnia

Megoldást jelenthet a zavaró jelenségre, ha kijelölsz egy területet, ahol kedvenced szabadon garázdálkodhat. Tanítsd meg neki, hogy azon a részen nyugodtan áshat. Ebben segít, ha néhány finom falatot rejtesz a föld alá.

5.) Dicsérd gyakran!

Amikor csak okod van rá, dicsérd meg a kutyádat! A pozitív megerősítés mindig célravezetőbb, mint a szigor. Ugyanakkor ezzel megelőzöd, hogy jószágod stresszreakcióként kezdjen ásni.

Ha rajtakapod, amint épp gödröt ás, akkor se büntesd, csak vezesd el onnan, mondván, nem szabad. Amikor viszont a kijelölt területen kezd munkába, dicsérd meg, hogy tudja, ott szabadon garázdálkodhat. Így megőrizheted kerted szépségét és kutyád jókedvét is.

ásás kert kutya a kertben kutya ásás ellen kutya ásás leszoktatás kutya kertben tartása kutya ösztön kutya szokásai kutya szokások kutyabiztos kert kutyaszokások ösztön ösztönök pozitív megerősítés kutya stressz stressz jelei szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink