hirdetés

Mi az oka annak, ha a kutyád mindenhová követ? Unalom és stressz is állhat a háttérben

Buzgó Csilla

2020. október 12

Hízelgő lehet, ha a kutyusod annyira szeret, hogy minden percét veled szeretné tölteni. Egy bizonyos szintig ez mindenképp így van, ám ha ez a viselkedés túlmegy egy határon, érdemes elgondolkodni néhány nevelési kérdésen.

hirdetés

Mivel a kutyák eredendően falkaállatok, hacsak nem egy született alfával van dolgod kedvenced személyében, esélyes, hogy követni fog téged, mint falkavezérét vagy magasabb rangú társát. Néha azonban idegesítővé, sőt, aggasztóvá válhat, ha négylábú barátod sosem tágít mellőled. Mi lehet ennek az oka?

Tanulmányoz téged

A kutyák évezredek óta mellettünk élnek, s e hosszú időszak alatt genetikailag beléjük lett kódolva az emberi kommunikáció, azaz az arckifejezések, a hanghordozás és a testbeszéd megértésének vágya. Tudományosan bizonyított tény, hogy kutyád felismeri a mimikádat, és azt is, mit hogyan mondasz neki.

Az ember – és a kutya is – holtáig tanul, ráadásul minden gazdi egyedi információátadó rendszerrel működik, tehát a házikedvencek egész álló nap figyelhetnék rajtuk ezeket a sajátosságokat.

Sürgető igényei vannak

Lehet, hogy a nagy meleg miatt a kutyus sokat ivott, és gyakrabban szeretné végezni a dolgát, mint általában. Esetleg húgyúti betegség, idős vagy sérült állat esetében vizelettartási gondok állhatnak a háttérben. Az emésztés felborulása minden korosztályt érinthet, és sokféle egészségügyi probléma, súlyosabb esetben mérgezés lehet a kiváltó ok.

Ebben az esetben mindenképp látogassátok meg az állatorvost, mert lehet, hogy kutyusodnak már jó ideje kínzó tünetei vannak, csak eddig nem jelezte azokat feltűnően.

Csupa jó dolog forrása vagy számára

Ha te vagy az, aki állandóan dicsérettel, jutalomfalatokkal halmozza el őt, illetve tőled kapja a napi betevőt és sétálni is te viszed, miért ne koslatna egész nap utánad? Hiszen bármikor csurranhat-cseppenhet tőled valami örömteli élmény, egy-egy jutalomfalat, vagy az olyannyira áhított szeretetmorzsák.

Egy harmonikus gazdi-kutyus viszonyban ez teljesen normális viselkedés. Azonban ha azt látod, hogy amint elmennél otthonról, vagy egyedül hagynád kedvencedet, ő befeszül és idegessé válik, valószínűleg szeparációs szorongással van dolgod.

Fajtájából ered ez a viselkedés

Azok a kutyafajták, melyeket az emberrel végzett közös munkára tenyésztettek, génjeikben hordozzák a közelség igényét. A juhász-, az őrző-, vagy vadászebek, illetve általában a munkakutyák a nemesítés évszázadai során azt szokták meg, hogy egész napjukat gazdáik mellett töltik, így nem csoda, ha ez az ösztön a mai napig erősen él bennük.

Unatkozik vagy szorong

Ha a négylábú egész nap egyedül van otthon, s te végre megérkezel, egyértelmű, hogy megpróbálja felhívni magára a figyelmedet. Játszani szeretne, hancúrozni, vagy csak egyszerűen szeretethiányos.

Azok a kutyák, akik menhelyről származnak, esetleg éltek már családban, de lemondtak róluk, retteghetnek az ismételt veszteségtől. Így nem csoda, ha minden másodpercet szeretnének kihasználni, mert nem tudják, meddig élvezhetik a társaságodat.

Természetesen a szeparációs szorongás bármikor és bármilyen múltú kutyánál kialakulhat. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, bátran fordulj egy kutyaiskola oktatóhoz, akik hasznos tanácsokkal lát el, és a kutyus hektikus energiáit is rendbe teheti különböző gyakorlatok elsajátítása, illetve a ti kapcsolatotok harmonizálása által.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya követ mindenhova kutya ragaszkodása ragaszkodó kutya viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!