hirdetés

Miért jelölgetnek a kutyák? Ezért fordulhat elő, hogy kedvenced a házban is hagy foltokat

László Enikő

2022. augusztus 15 - Képek: Getty Images Hungary

Sok gazdinak ismerős lehet az, hogy a kutyája olykor a lakásba vizel, pedig elméletileg szobatiszta. Míg a jelzés teljesen normális viselkedés kutyaszemmel, az emberek és az ebek békés együttélését inkább akadályozza.

hirdetés

A jelölés különbözik a vizeléstől; a kutya vizel, hogy megszabadítsa a hólyagját a teltségérzettől. Ezzel szemben a jelölés nem jelenti a hólyag teljes kiürülését. Ehelyett az eb kis mennyiségű vizeletet bocsát ki kommunikációs stratégiaként. A vizelet feromonokat, vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek kritikus információkat szolgáltatnak az állat életkoráról, neméről, egészségi állapotáról és szaporodási képességeiről – mindez nagyon érdekes és fontos információ, ha valaki kutya. Ez az oka annak, hogy az ebek annyira igyekeznek megszagolni minden pisifoltot, amit fajtársaik hagytak maguk után.

Nem csak kan kutyáknál fordulhat elő

A jelölés leggyakrabban, de nem kizárólagosan, kan kutyáknál fordul elő, és jellemzően a pubertáskor kezdődik. A fajtától függően (a kicsi fajták gyorsabban érnek, mint a nagyok) ez általában hat-kilenc hónapos kor körül történik. Ahogy a hím kutyák kezdenek ivarérettek lenni, a tesztoszteron fokozott jelenléte ösztönzi a szexuális képességek jelzését és a terület megjelölését. A hat hónapos koruk körül ivartalanított kutyáknál ritkábban jelentkezik ez a viselkedés, mint az ivaros vagy a később ivartalanított kutyáknál. Ez nem azt jelenti, hogy minden ivaros kutya jelölget. Mint sok minden másnál, itt is jelentős szerepe van a kiképzésnek. Ennek ellenére fontos kiemelni, hogy ha nem tenyésztő vagy, mindenképp érdemes ivartalanítani kedvencedet, ugyanis így megkímélheted számos betegségtől, valamint életét is meghosszabbíthatod.

Mikor elfogadható a viselkedés?

Amikor kint vagyunk a világban, a jelölgetés olyan, mint a közösségi média. Séta közben figyeld a kutyádat. Minden alkalommal, amikor megáll és szippant, a Facebook-hírfolyam kutyás megfelelőjét „olvassa”. Gondolj a saját közösségi média szokásaira. Néhány bejegyzést gyorsan elolvasol, és továbblépsz a következő érdekes apróságra. Egyes bejegyzések arra ösztönöznek, hogy saját válaszokat vagy megjegyzéseket tegyél közzé. Nos, kedvenced is hasonló döntéseket hoz. Nyugodtan engedd neki, a séta napja egyik fénypontja, hiszen így rengeteg újdonsággal ismerkedhet meg.

Amikor a jelölgetés problémává válik

A házon belüli jelölés egy másik történet. Először érdemes megbizonyosodni, hogy kedvencednek nincs-e egészségügyi problémája. Ha a fiatal kutya nincs szobatisztaságra képezve, előfordulhat, hogy sokáig nem vizel a lakásba, aztán néha mégis. Vagy rosszabb esetben már korábban is bevizelt, csak nem vették észre.

Általános szabály, hogy amíg az új kutya legalább egy, de inkább 3 hónapig nem volt balesetmentes, nem szabad hagyni, hogy felügyelet nélkül mászkáljon a házban. Ennek a hosszadalmas referenciaértéknek a betartása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kutyád teljes mértékben megértse a házirendet.

Többkutyás háztartás

A jelölés túlnyomórészt stresszel és szorongással kapcsolatos viselkedés. A beltéri jelölés gyakoribb a többkutyás háztartásokban, mert az ebek az összeszoktatás elején versenyezhetnek az erőforrásokért: csontokért, játékokért, kiváló pihenőhelyekért, emberekért. A szorongó vagy bizonytalan kutyák küzdhetnek, és ennek eredményeként hajlamosabbak arra, hogy a stresszből adódóan jelölgetnek. Ezért, ha új kedvenc érkezik a családba, a megfelelő összeszoktatás rendkívül fontos.

Egyéb, gyakori kiváltó tényezők

Hirtelen rutinváltás, új otthonba költözés, rövid- és hosszú távú vendéglátás, más állatok vendégeskedése, egy családtag halála, aggasztó kinti zajok, váratlan találkozások séta közben, betegségek és még a bútorok átrendezése is mind-mind kiválthatják a jelölgetést.

Az újonnan örökbefogadott kutyák gyakran jelölnek, hogy az ismerősség érzését keltsék egy egyébként teljesen idegen környezetben. A már egy ideje nálad lévő kutya jelölgethet egy vendég tartózkodása alatt vagy azt követően, vagy akár az emberi vendégek holmiját is megjelölheti, hasonló okokból. „Ennek nem ismerős az illata…Tessék, hadd gondoskodjak róla.” A jelölés a normalitás érzésének megteremtésére tett kísérletté válik.

Hozzánk hasonlóan a kutyáink is megszokják, hogy a dolgok bizonyos módon mennek, és csakúgy, mint az emberek, egyes ebek jobban kezelik a változásokat, mint mások. A tulajdonosok gyakran arról számolnak be, hogy kutyáik egy változást követően bosszúból kezdtek jelölni.

De a rosszindulat és a bosszúvágy egyedülállóan emberi érzelmek. A kutyák egyszerűen nem így gondolkoznak. Ezenkívül ne feledd, hogy az ebek számára a vizelet (és a széklet) rendkívül hasznos információforrás. Egy vizelettócsa vagy egy halom ürülék olyan, mint egy újságcikk.

Emellett például, ha kutyád fél, és a sétákat stresszesnek találja, előfordulhat, hogy a séta közben nem jelöl (mivel nem akarja felhívni magára mások figyelmét), de egy stresszt kiváltó esemény arra késztetheti, hogy megküzdési mechanizmusként jelöljön, miután hazatér.

kan kutya jelölés ivartalanítás kutya bepisil szobatiszta kutya bepisil szobatisztaság szuka kutya jelölget terület megjelölése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink