hirdetés

Az ivartalanítás vitatott kérdései: tényleg megváltozik a kutya személyisége?

Buzgó Csilla

2020. szeptember 2

Lovas berkekben a csődöröket ki szokták herélni, hogy kezelhetőbbek legyenek. Valóban ekkora személyiségváltozást okoz az ivartalanítás a kutyáknál is?

hirdetés

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is nagy szerepet kapnak a nemi hormonok az általános viselkedés szabályozásában.

Tény, hogy majdnem teljes kivonásukkal igen komoly változások állhatnak be kutyád szervezetében a szervi és csontrendszeri működést illetően. Emellett nem ritka egyes személyiségjegyek, sőt, az egész mentális működés módosulása sem.

Ezért az ivartalanítással kapcsolatban megoszlanak a vélemények mind orvosi, mint kutyatartói körökben. Általánosan elmondható, hogy a tengerentúlon nagyobb divatja van a kutyák sterilizációjának, mint Európában. Norvégia állatjóléti törvénye azonban egyenesen tiltja ezt a gyakorlatot, hacsak a házikedvenc érdekei nem diktálják az ellenkezőjét.

 

Mi a hormonok szerepe a viselkedés terén és mi történik, ha megvonják azokat?

Tévhit, hogy amikor egy kutyát ivartalanítanak, szervezetéből kivész az összes nemi hormon. A mellékvese a nőstényekben és a hímekben is termeli ezeket a vegyületeket, tehát ugyan kis mennyiségben, de megmaradnak a keringésben.

A kanoknál a tesztoszteron a herékben termelődik, s ha ezeket eltávolítják, a hormonok kiürülését követő életszakaszban előfordulhatnak viselkedésbeli változások. Mivel a tesztoszteron felelős az ivarzási vehemencia, magabiztosság és bátorság fokozásáért, az ettől megfosztott hímek gyakorta kezelhetőbbek és békésebbek lesznek. Továbbá szinte teljesen eltűnhetnek a territoriális vizelő jelölgetések és a kéretlen hágási kísérletek is.

Sajnos előfordul, hogy az ivartalanított kan önbizalma túlságosan lecsökken a tesztoszteron megcsappanása miatt, és hajlamos lesz a szorongásra, illetve a félelem miatt kialakuló agresszivitásra.

Szukáknál az ivarzási ciklus megszüntetésével az ingerlékenységet és a “hisztis” viselkedést lehet kissé kontrollálni. Ha a méhet és a petefészkeket eltávolítják, a kutya értelemszerűen nem fog többet tüzelni. Ez nagyban megkönnyíti a dolgotokat séták szempontjából, hiszen nem kell attól tartanod, hogy a kutyafuttatóban miatta fognak összeverekedni a kanok, vagy hogy egy óvatlan pillanatban teherbe ejtik.

Az ivartalanítás hátrányai a mentális egészségre nézve

Ahogy azt a holisztikus módszerekkel dolgozó állatorvosok állítják, a kutyák mentális kórképeinek vizsgálatához ugyanúgy számba kell venni a szervezet egészségét, mint az embereknél.

Sajnos az ivartalanítás miatt kialakulhat néhány betegség, mely befolyásolhatja kutyusod mentálhigiénés állapotát.

A sterilizált ebeknél háromszorosára nőhet a pajzsmirigy-alulműködés kockázata, ez pedig gyógyszeres kezelés nélkül levertséget, depressziót okoz. Emellett kanok esetében a tesztoszteron hiánya időskori elbutuláshoz vezethet.

Sajnos ezeken kívül is számos szervi problémára való hajlam ütheti fel a fejét a nemzőszerveiktől megfosztott kutyák testében, s a gyógyszeres kezelések mellékhatásai kutyusod szellemi jólétét is beárnyékolhatják.

Ugyanakkor az is tény, hogy az ivartalanítás segítségével különféle súlyos betegségeket előzhettek meg. A menhelyekről sem véletlenül adnak kutyát ivartalanítási kötelezettséggel.

Mi a végszó az ivartalanítást illetően?

A kutya egészségi állapota, életmódja, valamint a menhelyi szabály is befolyásolja a döntést. Mielőtt végleg elhatároznád magad, mindenképp kérd ki egy olyan állatorvos tanácsát, aki elfogulatlanul ítéli meg a helyzeteteket, és csak kedvenced egészségét tartja szem előtt.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség ivartalanítás kutya ivartalanítása műtét személyiség változás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink