hirdetés

Könnyen megelőzhető lenne, sok gazda mégsem foglalkozik vele

Hangai Lilla

2024. január 19 - Képek: Getty Images Hungary

A gennyes méhgyulladás a kutyák esetében egy rendkívül súlyos, potenciálisan életveszélyes állapot. A betegség tályog kialakulását vagy genny felhalmozódását okozza a méhben, aminek köszönhetően toxinok és baktériumok is behatolhatnak a méh falába, majd ezek a véráramba szivároghatnak. Sajnos igen gyakori a kutyáknál, 25%-ukat érinti. Azoknál a nőstényeknél jelenik meg leggyakrabban, akiket nem ivartalanítanak.

hirdetés

A kutyáknál a gennyes méhgyulladás tüneteit, okát és kezelését Barri J. Morrison állatorvos, a PetMD állatorvosi honlapnak készült cikke alapján tárgyaljuk a következőkben.

A gennyes méhgyulladás megelőzhető az ivartalanítással!

A gennyes méhgyulladás tünetei

Ha a következő tüneteket tapasztalod, azonnal vidd el kedvencedet az állatorvoshoz:

  • letargia;
  • láz;
  • rossz étvágy;
  • fokozott szomjúságérzet és fokozott vizeletürítés;
  • hányás;
  • hüvelyi folyás;
  • felpuffadt has.

A gennyes méhgyulladás orvosi vészhelyzet, és azonnali kezelést igényel! Ha nem látják el időben a kutyát, szinte teljesen biztos, hogy el fog pusztulni.

A gennyes méhgyulladás okai a kutyáknál

A gennyes méhgyulladás az ivaros nőstény kutya életének bármely szakaszában előfordulhat, miután ivaréretté vált, de a leggyakoribb az 5 évesnél idősebb ebeknél. Ez azért van, mert ciklus a hormonok változása miatt jelentős módosulást eredményez az idő múlásával a kutya reproduktív rendszerében.

A progeszteron, ami ahhoz szükséges, hogy a szervezet felkészüljön a terhességre, a méh falának megvastagodását okozza, ezzel ideális feltételeket teremtve a baktériumok szaporodásához. Továbbá csökkenti a méh izomzatának azon képességét is, hogy összehúzódjon és így eltávolítsa a felgyülemlett folyadékokat vagy baktériumokat.

A méhben a fehérvérsejtek csökkent mennyisége szintén hozzájárul a gennyes méhgyulladás kialakulásához. A fehérvérsejtek kulcsfontosságú szerepet játszanak a fertőzések szervezetből történő eltávolításában. A kutya ciklusa során ezek a fehérvérsejtek nem jutnak be a méhbe. Ez egy normális védelmi mechanizmus, amely lehetővé teszi a spermiumok biztonságos bejutását anélkül, hogy a fehérvérsejtek elpusztítanák azokat. A megnövekedett hormonszint és a csökkent fehérvérsejtek kombinációja azonban sajnos gyakran életveszélyes gennyes méhgyulladáshoz vezet. (Néha megjelenhet olyan ivartalanított ebeknél is betegség, akik ösztrogén vagy progeszteron gyógyszert kapnak, vagy az ivartalanítás során bent maradt szövetdarab a méhből.)

A kutyák gennyes méhgyulladásával kapcsolatban általános tévhit az, hogy mindig lehet látni, ha genny szivárog a szeméremtestből. A méhnyak általában szorosan zárva van (így nem tud kifolyni a genny), kivéve, ha a kutya éppen tüzel vagy nemrég tüzelt. Amikor a méhnyak nyitva van és a méhfal megvastagodott, az tökéletes környezetet teremt a baktériumok méhbe jutásához és elszaporodásához. Amikor a genny nem tud magától távozni, a kutya állapota súlyosabb, de ez ritkábban fordul elő.

A gennyes méhgyulladás kezelése és a felépülés

Ha az orvos diagnosztizálta a gennyes méhgyulladást, a kutyát ivartalanítani fogják, eltávolítják a méhet és a petefészket is. Mivel az orvosnak sokkal óvatosabbnak kell lennie a fertőzések elkerülése végett, egy ilyen beavatkozás nagyságrendekkel többe kerül, mint egy egészséges kutya rutinszerű ivartalanítása. Ha a méh megreped és a hasüregbe genny kerül, ki kell öblíteni a hasat a vérmérgezés elkerülése érdekében.

Bár létezik egy alternatív kezelés arra az esetre, ha a kutya gazdája szeretné, hogy az eb továbbra is szaporodjon, az állatorvosok ezt nem szokták ajánlani. Még ha sikeres is a kezelés, a kutyát nagyon sebezhetővé teszi egy újabb gennyes méhgyulladással szemben.

A felépülés alatt a négylábú valószínűleg fájdalomcsillapítót és antibiotikumot fog kapni, és a betegség súlyosságától függően néhány napig kórházban kell maradnia, ahol intravénás folyadékkal is támogatják a lábadozását. A felépülés általában néhány hetet vesz igénybe; nagyon kell figyelni a kutyusra ez alatt az időszak alatt. Gallért és védőruházatot kell viselnie, hogy ne nyalogathassa a varratot, és nem szabad hagyni, hogy ugráljon vagy futkosson. Emiatt lehetséges, hogy erre az időre kennelben kell tartani.

Az ivartalanítással elkerülhető ez a komoly betegség, így azt javasoljuk, hogy felelős gazdaként egyeztess állatorvosoddal, hogy a kutya egyéni jellemzőit figyelembe véve mikor a legideálisabb az ivartalanítást beütemezni.

Ide kattintva dr. Bujáky Miklós állatorvos véleményét ismerheted meg az ivartalanításról, aki saját tacskóján keresztül tanulta meg a leckét.

beteg a kutya betegség gennyes méhgyulladás ivartalanítás kutya ivartalanítása szuka kutya ivartalanítása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink