hirdetés

Így változtatja meg az ivartalanítás a kutya viselkedését

Hangai Lilla

2024. január 7 - Képek: Getty Images Hungary

Az ivartalanítás során általában eltávolítják mind a kanok, mind a szukák reproduktív szerveit. Ezzel az eljárással megelőzhető a nem várt szaporulat, ráadásul számos egészségügyi előnye is van. A petefészek- és mellrák, a prosztatát érintő betegségek, gyulladások, álterhesség és a potenciálisan halálos gennyes méhgyulladás kockázata is nagyban csökkenthető vagy akár teljesen meg is szüntethető általa. Ha ez nem győzött volna meg, az ivartalanítással megszüntethető számos negatív viselkedésminta is.

hirdetés

Dr. Tiffany Tupler állatorvos a PetMD állatorvosi honlap számára írt cikkében részletesen szemlélteti, hogy a kutya viselkedése az ivartalanítás után milyen módon változik.

Így változik a kutya viselkedése az ivartalanítás után

Az ivaros négylábúak viselkedése kiszámíthatatlan lehet a hormonszint ingadozása miatt. Ezekben az esetekben sokszor nem számít a helyes nevelés vagy a gondos tréning, a kutya az ösztöneinek engedelmeskedik, ami egy sokkal jelentősebb hatalom, mint amit mi esetleg elsőre gondolunk. Az ivartalanítás segítségével számos olyan viselkedésminta korrigálható, amit mi emberek elfogadhatatlannak tartunk a kutyák esetében.

A következőkben felsorolt viselkedésminták megjelenése csökken vagy teljesen el is tűnhet, hiszen a beavatkozás által lecsökkennek a reproduktív hormonok (tesztoszteron és ösztrogén) szintjei kutyákban. Fontos azonban emlékezni arra, hogy még az ivartalanítás után is jelen lesznek ezek a hormonok a szervezetben, de nem ingadoznak úgy, mint azelőtt.

Nagyon fontos, hogy a kutya mellett legyél a műtétet követő 24 órában.

Amit még lényegesnek tartunk kiemelni az az, hogy az ivarosság mellett számos más befolyásoló tényező is, mint például az adott négylábú személyisége, a fajtája, a genetikája és az egészségi állapota is befolyásolja a viselkedését. Természetesen eltérések mutatkozhatnak abból a szempontból is, hogy szuka vagy kan kutyát ivartalanítottunk. Mindkettőre hatással van a változás, de nem feltétlenül ugyanolyan mértékben.

Agresszió más kutyákkal szemben, területi agresszió

A hím kutyák agressziójának mértéke több mint a felére csökken az ivartalanítás után.

Szökdösés

Csupán az ivartalanítás segítségével nagyban csökkenthető a szökdösés kockázata, hiszen eltűnik a szaporodás utáni vágy, az ösztöne nem hajtja már a kutyát. Ezzel a balesetek és az elkóborlás lehetőségei is csökkennek.

Jelölgetés

A kan kutyák esetében a jelölgetés aránya 2%-ra csökken az ivartalanítás után. Ez azonban csak akkor releváns szám, ha kölyökkutya esetében végezzük el a beavatkozást. Idősebb ebnél, amelyiknek már szokásává vált a jelölgetés, sokkal nehezebb vagy lehetetlen lehet a viselkedés megszüntetése.

Bár a viselkedés nem ártalmas, tagadhatatlanaul zavaró.

Hágás

Bár ahogy arról már írtunk, ez nem feltétlenül szexuális viselkedés, amennyiben innen ered, ez is csökkenthető 50%-kal az ivartalanítás segítségével. A viselkedés tanult is lehet, köznapi nevén megszokássá válhat, így minél régebb óta csinálja az eb, annál nehezebb lehet leszoktatni róla.

Amiről nem szabad megfeledkezni

Nem szabad elfelejteni, hogy bár a fentebb felsorolt viselkedésminták módosíthatók és az intenzitásuk csökkenthető az ivartalanítás segítségével, teljese megszüntetésükhöz szükség lehet tréner vagy más szakember segítségére.

Nem elhanyagolható változás az ivartalanítás után, hogy a súlygyarapodás kockázata megnő a fellépő biológiai folyamat miatt. Az ilyen kutyák éhesebbnek érezhetik magukat a megváltozott hormonszint miatt, ettől függetlenül azonban nincs szükségük több kalóriára.

A felelős állattartáshoz hozzátartozik az ivartalanítás is.

Ha fontolóra veszed a kedvenced ivartalanítását, mindenképpen konzultáj az állatorvosoddal a részletekről! Vele együttműködve meghatározhatjátok a jó időpontot és az esetleges kockázati tényezőket is.

Ebben a cikkünkben az ivartalanítás egyéb előnyeiről is olvashatsz dr. Bujáky Miklós állatorvos tolmácsolásában.

ivartalanítás ivartalanítás után kan kutya jelölés ivartalanítás kutya ivartalanítása kutya viselkedése szuka kutya ivartalanítása viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink