hirdetés

Miért hágja meg gyakran a kutya a párnát és más játékokat? Nőstényeknél is előfordulhat a furcsa viselkedés

Hangai Lilla

2022. július 18 - Képek: Getty Images Hungary

Még a legtapasztaltabb ebtulajdonos arca is céklavörössé változik, ha a kutya szemében felcsillan a huncut fény, és izgatottan gyömöszöli maga alá a párnát, meghág egy játékot vagy a legrosszabb esetben egy idegen lábát teszi magáévá. Csábító, hogy zavarodban azonnal rákiabálj, de inkább ne tedd! Elmagyarázzuk, miért.

hirdetés

A viselkedés amilyen zavarba ejtő, általában pont olyan ártalmatlan, és bármilyen meglepő, a legtöbb esetben nem szexuális cselekmény. Pironkodásra nincs ok, máris megmutatjuk, hogyan kezeld helyesen a szituációt.

Mi az oka annak, hogy a kutya meghág valamit?

Az esetek túlnyomó többségében a dominancia kimutatása áll a viselkedés hátterében, de sokszor a stressz, a túlstimuláltság is lehet ok. Mindenképpen érdemes azonban megfigyelni a kutyusodat, hogy hol és mikor tör rá az ihlet, ugyanis előfordulhat, hogy egészségügyi probléma a viselkedés kiváltója. Lehet szó fertőzésről vagy irritációról, kan kutyák esetében prosztata problémákról is.

Ha egy másik kutyát hág meg kedvenced, az lehet szexuális indíttatású, de történhet egyszerűen csak játékosságból is. Furán hangzik, igaz? Semmi ok az aggodalomra, egészen addig normális, míg a másik kutya is jól szórakozik. Ha úgy látod, hogy a kedélyek túlforrósodnak, és bármelyik eb frusztrálttá válik, érdemes közbeavatkoznod.

Nőstényeknél is előfordulhat?

Nőstényeknél is fennállhat bármelyik ok a fentiek közül, így velük is megtörténhet, hogy izgatottságukban ráhuppannak a kedvenc plüssjátékukra. Ez a jelenség náluk különösen akkor figyelhető meg, amikor először tüzelnek. A legtöbb állatorvos javasolja az ivartalanítást még az első tüzelés előtt. A procedúra nemcsak a kellemetlen viselkedésmintákat előzheti meg, hanem az emlődaganatot is, vagy éppen egy nemkívánatos almot. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint még az ivartalanított nőstényeknél is előfordulhat alkalmanként egy kis „happy-hump”.

Amikor túl sok a jóból

Ha úgy érzed, hogy a kutyusod olyan gyakran hág meg tárgyakat, embereket és más kutyákat, hogy az már rontja a te és kis társad életkörülményeit is, akkor érdemes cselekedned. Kiemelten fontos ez, ha sokat jártok társaságba, és kutyád viselkedése negatív hatással van a többi ebre és gazdira.

Hogyan akadályozhatod meg, hogy kutyád meghágja a tárgyakat, embereket és más állatokat?

Mielőtt javítanád kutyád viselkedését, érdemes tisztázni két körülményt. Ha úgy tapasztalod, hogy rágja és nyalogatja is a testét, akkor nagy az esély, hogy egészségügyi probléma húzódik meg a háttérben. Ebben az esetben irány az orvos!

Környezeti stresszorok is lehetnek okozók. Győződj meg róla, hogy kedvenced rendszeresen és eleget mozog, valamint az agyát is megfelelő mértékben stimulálod játékkal és tréninggel. Ezzel elkerülhető, hogy a négylábú nem kívánt viselkedéssel vezesse le a felgyülemlett energiáit.

Ha ezeket a körülményeket kiiktattad vagy kizártad, és még mindig fennáll a probléma, a tréning lesz a megoldás. Jó ötlet a kutyasuli, de otthon is tanulhattok. Neked is és kedvencednek is jót fog tenni, megerősíti a kapcsolatotokat. Mondd ki a kutyád nevét nyugodtan és ismételd az ül, fekszik vagy marad parancsszót. Amint kutyád abbahagyta a nem kívánt viselkedést, érdemes jutalomfalattal megerősíteni a már pozitív viselkedést. Alternatív megoldás lehet, ha játékkal irányítod máshová a figyelmét.

emlő daganat ivartalanítás kutya hágása kutya hágó mozdulat kutya játszik miért nőstény kutya nőstény kutya dominancia tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!