hirdetés

Miért akar mindent meghágni a kutyád? Vezérnek tarthatja magát, de lehet beteg is

Buzgó Csilla

2021. április 11

Az emberi faj nagy része egyértelműen szemérmesebben viszonyul bizonyos testi funkciókhoz, mint az őszinte és gátlások nélkül élő kutyusok. Sok gazdi még mindig szégyenkezve kezeli ezt a viselkedési sajátosságot, pedig igen sok mindent elárul az eb mentális és fizikai állapotáról.

hirdetés

Egyes kutyatulajdonosok még büszkén ki is húzzák magukat, mikor azt látják, hogy kedvencük a futtató Casanovája, ám nem előnyös, ha ez a viselkedés elharapódzik. Nem csupán az fontos, hogy megelőzzük a szaporodást, maga a tevékenység is zavaró lehet másoknak.

Alapvetően érdemes tisztázni, hogy akárhogy is érezzük magunkat tőle mi, emberek, a hágómozdulatok egy kutyánál teljesen normálisak. Akkor válnak problémássá, mikor már a zaklatásig fajul az eb viselkedése, rendszeresen rámászik boldog-boldogtalanra, legyen az egy másik állat, egy ember, vagy bútordarab.

Mi váltja ki ezt a viselkedésmódot a kutyánál?

Hacsak nincs épp párzási időszak, és a nemi késztetést kizárhatjuk, az ebek számára ez lehet játék, a győzelem kifejezése egy kiadós birkózást követően, vagy komolyabb dominanciafitogtatás.

Mivel minden esetben más lehet a megoldás, érdemes először is meghatározni a probléma gyökerét, és aszerint felállítani az akciótervet.

Nemi vágyon alapuló hágás

Ezt a közhiedelemmel ellentétben nem csak kanok, szukák is művelik. Még az sem szükséges hozzá, hogy az állat ivaros legyen. Amelyik eb ivartalanítás előtt megszokta ezt a viselkedésmódot, az gyakorta folytatja a műtétet követően is.

Kevesen tudják, de ivartalanított hímek is képesek az erekcióra és az ejakulációra. A szexuális vágyon alapuló hágást ez különbözteti meg az összes többitől, melyek során csak a jellegzetes mozdulatokat produkálja az eb.

A hágásra készülő állatnak az sem fontos, hogy választott partnere termékeny legyen, az ösztönöknek ugyanis ilyenkor nem lehet parancsolni.

Ha a túlfűtött kutyánál még az ivartalanítás sem szünteti meg a problémát, érdemes kinevezni neki egy plüssállatot vagy párnát, amellyel környezete zavarása nélkül vetheti bele magát az efféle tevékenységbe.

Játékos mozdulatok

Akárcsak a komolytalan erőpróbák és verekedések, egymás megmászása is lehet pusztán élvezetes a kutyusok számára. Ilyenkor nincs szexuális izgalom, a hágás pusztán szocializációs funkciót tölt be.

Előfordulhat, hogy az izoláltan nevelkedett ebek társaságban nem tudják megfelelően kifejezni örömüket a többi kutya felé, ezért gyakran választják a testbeszéd eme mosolyogtató formáját.

Vannak kutyák, akik pusztán az unalomtól vezérelve próbálják ki ezt a tevékenységet – ilyenkor segíthet a mozgásmennyiség növelése és az érdekes játékok bevezetése a napirendbe.

Izgatottság és stressz

Ahogy egyes kilométerhiányos kutyusok csaholnak, rohangálnak vagy felugrálnak az emberekre, társaikra, úgy mások párzó jelleggel a többiek fölé ágaskodhatnak, ha izgatottak vagy feszültek. A társas szituációk és új élmények során felgyülemlett fölös energiát egy ember lábán, a kanapé párnáin, vagy más kutyusokon próbálhatják levezetni.

Egyes esetekben ez kompulzív zavarrá válhat, főképp akkor, ha ez a kutya választott stresszkezelési módszere.

Dominanciavágy

A kölykök között, játék közben normális, amikor egyikük ily módon hirdeti ki győzelmét az egész alom felett. Egy erőteljes vezéregyéniség felnőttkorában is megőrizheti ezt a szokását, mellyel viszont zavarhatja társait. Nem ritka, hogy az ilyen dominanciafitogtatások miatt kerekedik csetepaté a kutyafuttatóban, ezért érdemes kordában tartani az ebet, ha rákezd a hágásra.

Egészségügyi probléma

A húgyúti fertőzések, az allergiás dermatitisz, a priapizmus, azaz a hosszan tartó, fájdalmas merevedés, vagy az inkontinencia is hágómozdulatokra késztetheti a szenvedő kutyust. Ilyen esetekben gyakorta nyalogatja vagy harapdálja is az irritált testrészt, tehát elég feltűnően jelzi, hogy valami nincs rendben, és ideje meglátogatnotok az állatorvost.

(Képek: Getty Images Hungary)

kan kutya ivartalanítás kan kutya jelölés ivartalanítás kutya hágása kutya hágó mozdulat kutya párzás kutyák szaporodása viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink