hirdetés

Mindent üldöz a kutyád? Így szoktasd le róla!

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 28 - Képek: Az Én Kutyám

Bosszantó lehet a szokás, de megfelelő képzéssel általában orvosolható a probléma.

hirdetés

Autók, mókusok, kerékpárosok, gördeszkások, macskák, kocogók – bárki, aki él és mozog, egy pillanat műve alatt a kedvenced célpontjává válhat? Bár némely esetben a viselkedés bájosnak tűnhet, fontos, hogy felelős gazdiként mielőbb megértsd, vajon miért csinálja ezt a kutyád, és ha megvan a probléma forrása, szüntesd meg. A magatartás következtében ugyanis az eb kerülhet olyan helyzetekbe, amelyek veszélyessé válhatnak. Ha például egy idegent üldöz a kutya, az illető értelmezheti úgy a szituációt, hogy az eb rá akar támadni. De egy bringást is kizökkenthet, és balesetet okozhat egy ugató, rohanó négylábú hirtelen felbukkanása.

Az alábbiakban mutatjuk, mi állhat a viselkedés hátterében, és azt is megtudhatod, mit tehetsz annak érdekében, hogy a sétákat nyugodtabb mederbe tereld.

A kutyák a legváratlanabb helyzetekben képesek a kiszemelt célpont nyomába eredni.

Mi lehet az állandó üldözés oka?

A legtöbb kutya, különösen az eredetileg vadászebként tenyésztett kedvencek, programozva vannak a préda üldözésére. Hiszen ezen ösztön nélkül a vadonban esélyük sem lett volna a túlélésre. Bár négylábú barátainknak ma már nem kell vadat hajtani a betevő falatért, az ösztön még bennük van. Egyes ebekben alig észrevehető, másoknál azonban annyira erős lehet a jelenléte, hogy az állat bármi nyomába képes eredni.

A viselkedés tehát tulajdonképpen genetikailag kódolva van a kutyába, ez pedig nagyon fontos információ a megértéshez. Egy ősi ösztönről ugyanis nem lehet csak úgy leszoktatni egy állatot – és nem is szabad! Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lehetne megtanítani a kutyának a helyes viselkedést, de az biztos, hogy az hosszú munka eredménye lesz.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Hogyan kezeld a problémát?

Az első és legfontosabb az, hogy amíg mindent üldöz a kutya, mindig legyen rajta póráz, és tartsd magad mellett, amikor sétálni indultok. Ha kertes házban éltek, legyen kutyabiztos a kerítés – el sem hinnéd, mekkora Houdini lesz egy-egy kutyából, ha ki akar jutni a kapun, hogy valami nyomába eredhessen.

A képzés terén pedig két tényezőt kell figyelembe venned. Egyrészt, mint említettük, az üldözésről leszoktatás időt és energiát igényel. Sajnos még a leghozzáértőbb tréner sem varázsló, aki egy pálcasuhintással megoldja a problémát. És így meg is érkeztünk a másik fontos faktorhoz: egy olyan eb oktatása, akiben ennyire erősen élnek az ősi ösztönök, szakértelmet igényel. Sok gazdi esik abba a hibába, hogy azt gondolja, minden gondot maga is meg tud oldani. Ám idővel az esetek döntő többségében kiderül, hogy nélkülözhetetlen a tréneri segítség.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy te ne tudnál az ég világon semmit se tenni azért, hogy a kedvenceddel a folyamatos konfliktusok helyett vidáman teljenek a séták. Mutatjuk, milyen trükköket vethetsz be.

A gazdi számára nem zavaró, ha a kedvence "lesből támad", ám egy idegennek akár ijesztő is lehet.

A fizikai és mentális stimuláció növelése

A legtöbb viselkedésprobléma a kutyák esetében kellő mennyiségű fizikai és mentális stimulációval, az állat lefárasztásával hatékonyan kezelhető – vagy legalábbis kiegészítő megoldásként alkalmazható. Ez pedig az üldözési ösztön finomításánál sincs másként.

Növeld az olyan tevékenységek számát, amelyek során az eb biztonságos környezetben, zavaró tényezők nélkül tud mozogni, játszani, tanulni. Ha van kertetek, növeld a kinti közös játék mennyiségét. Ha kutyafuttatóba, parkba jártok, változtass a séta időpontján, és próbálj olyankor kimenni a kedvenceddel, amikor kevesebben vannak.

Az is sokat segíthet, ha alternatív módot kínálsz a kutyának arra, hogy az ösztönét kiélje. A labdajátékok és a frizbi is jó választás lehet, ráadásul ezeket a játékokat arra is használhatod, hogy pozitív megerősítéssel megtanítsd az állatnak, hogy megfelelő célpontot üldözzön. A labda után bátran szaladhat, a frizbi után is eredhet, de egy görkoris lába tiltott zóna! Természetesen ez is időigényes tananyag, de ha az eb megérti, hogy az egyetlen préda az, amit te dobsz el neki, csökkenni fognak a séta közbeni kellemetlen helyzetek.

Ha rendszeres olvasónk vagy, talán mondanunk sem kell, hogy az alapvető parancsszavak tanítása ne is legyen kérdés. Minden kutyának álmából felébresztve tudnia és teljesítenie kell a behívást, egy üldözésre hajlamos állat esetében pedig ez hatványozottan fontos.

A frizbi remek alternatíva lehet a vadászösztön kiélésére.

Légy nagyon tudatos

A kedvenced képzése során a rendszeresség létfontosságú. Ám a kitartó tanítás, tanulás mellett arra is ügyelned kell, hogy nehogy véletlenül kétértelmű jeleket adj a kutyának. Ha a cél az, hogy az eb ne üldözze az embereket, te se kezdj el vele fogócskázni. Ez ugyanis megzavarhatja az állatot, hiszen neki nincs annyira fejlett gondolkodása, hogy megértse, ez most más, kivételes szituáció.

Nem véletlen, hogy a szakértők minden kutya esetében javasolják, hogy már kölyökként járjunk vele képzésre. Ám sok gazdi még mindig tévhitekben él az ebek helyes nevelésével kapcsolatban. Ide kattintva megtalálod, milyen hibákat vétenek sokan, és mit tehetsz annak érdekében, hogy te ne kövesd el ezeket.

kutya nevelése kutya vadászösztön üldöz a kutya vadászösztön kezelése kutyáknál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!