Ezeket a hibákat követik el leggyakrabban a gazdik a kutya nevelésével kapcsolatban

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 9 - Képek: Az Én Kutyám

Egy kutya felelős gondozása nem merül ki abban, hogy levisszük sétálni és enni-inni adunk neki. Kiemelten fontos az állat tanítása is, a gazdik egy része azonban nem értelmezi helyesen a fogalmat.

Négylábú barátaink nevelése kimeríthetetlen téma. Rengeteg információ áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban, a szakértők pedig folyamatosan figyelmeztetnek arra, mennyire fontos a kutya képzése már egészen kicsi kortól. Ennek ellenére sajnos a mai napig vannak olyan tévedések, amelyek a gazdik egy részét hibára kényszerítik. Az alábbiakban három gyakori tévhitre cáfolunk rá.

A tanulás és a megfelelő szocializáció nem méretfüggő.

A kis termetű kutyáknak nincs szüksége képzésre

Sokan vélik úgy, hogy kutyaiskolába csak a nagyobb testű ebeknek kell mennie, hiszen egy kis testű kedvenc nevelésében nincsenek kihívások. Még ha nem is fogad szót, méretéből fakadóan úgysem csinálhat nagy bajt, a viselkedésében előforduló problémákat pedig a gazdik többsége tévesen aranyosnak tartja.

FRONTPRO ® : ízletes rágótabletta, ami 1 hónapon át megvédi kutyádat a bolháktól és kullancsoktól.

A  FRONTPRO ® rágótabletta  egy akár étel nélkül is beadható, ínycsiklandó falat, ami nem csupán az íze miatt lesz kutyád új kedvence. Gyors és hatékony felszívódása után ugyanis már egyetlen tabletta is 30 napos védelmet nyújt, sőt kedvencünk mellett még lakókörnyezetünket is megvédi: a bolhák a rágótabletta hatására még azelőtt elpusztulnak, hogy elkezdenének petét rakni, így megelőzhető a fertőződés. Ráadásul egyetlen dobozzal 1 hónapig gondoskodhatsz mindenki önfeledt biztonságáról.

Valójában azonban egy ideális világban minden kutya oktatása szakember segítségével történne. Minden eb, legyen az egy apró toy vagy egy nagy testű fajta, ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe a mindennapjai során. Különösen a lakásban tartott, városi kedvencek esetében nélkülözhetetlen, hogy a kutya támogatást kapjon abban, hogy megfelelően alkalmazkodhasson a környezetéhez. Egy francia buldognak ugyanúgy meg kell tanulnia a helyes viselkedést, mint egy rottweilernek. A behívás és egyéb parancsok elsajátítása, a póráz helyes használata, a megfelelő szocializáció, a kutya és ember közötti harmonikus kapcsolat kialakítása nem méretfüggő. (Ahogyan az sem, hogy az ebek jó minőségű tápot kapjanak, rendelkezzenek a fontos oltásokkal, és a gazdi egész évben gondoskodjon a paraziták elleni védelemről.)

Talán te is észrevetted már, hogy kevés olyan kis testű kutyát látsz pórázon sétálni, aki a gazdija mellett halad. Ahogy az is gyakori látvány, hogy apró ebek torkuk szakadtából megugatják a többi négylábút vagy akár a járókelőket. Ezek mind olyan viselkedések, amelyeken egy szakértő segíthet.

Nem szabad megvárni a problémák kialakulását – előzzük meg ezeket!

Csak a problémás kutyákkal kell külön foglalkozni

Szerencsére az emberek esetében egyre többen látják be, hogy nem csak annak lehet hasznos a terápia, aki mentális betegségekkel küzd. Hasonló a helyzet az ebeknél is. Attól, hogy az állatnál nem jelentkeznek konkrét viselkedésproblémák, még ugyanúgy szüksége van arra, hogy foglalkozzanak a mentális és fizikai jóllétével.

Egy kutyaiskola ugyanis nem csak arról szól, hogy a „rossz” kutyákat megnevelik. A „jó” kutyáknak is rengeteg pluszt ad – sőt, a gazdik is sokat tanulhatnak nemcsak a kedvencükről, hanem saját magukról is. Egy hozzáértő szakember a kutya fajtájának, életkörülményeinek és esetleges rossz előéletének megfelelően olyan feladatokat tud adni, amelyek hosszú távon a család két- és négylábú tagjainak mindennapjait könnyítik meg.

A tanuláson túl pedig az ilyen képzések remek alkalmat biztosítanak arra, hogy az állat a szokásostól eltérő fizikai és szellemi stimulációt kapjon. Erről pedig tudjuk, hogy minden kutya boldog életéhez nélkülözhetetlen.

Szánjuk rá az időt és energiát, hogy a kutya a saját tempójában tanulhasson.

Humbug az egész

A trénerek munkáját egyesek nagyon tévesen értelmezik, és azt gondolják, hogy hasonlóan működik az orvosláshoz. Ahogy az állatorvos beadja az oltást, vagy elmondja, milyen módon védekezzünk a paraziták ellen, úgy a trénernek is megvannak a „dobozos termékei”. Gond van a kutyával, elviszem, a szakember felállítja a diagnózist, elmondja, mit tegyek, és egy csapásra meg is oldódik minden. Ám a helyzet közel sem ilyen egyszerű. Egyetlen alkalomtól nem várhatunk csodát – de attól még a különböző képzési módszerek működnek. Ennek ellenére akadnak, akik úgy vélik, hogy mese habbal az egész, hiszen ők egyszer voltak, és nem történt semmilyen pozitív változás. Persze, mert egyetlen foglalkozás nem elég.

A kutyák életében a rutin, a kiszámíthatóság és a következetes nevelés létfontosságú. Egy kutyaiskolában ezeket mind megkaphatja – feltéve, ha a gazdi lelkiismeretesen látogatja négylábú barátjával az órákat. Az iskolában tanuló gyerekek sem egyik napról a másikra tanulnak meg írni. Időre, gyakorlásra és tanári, illetve szülői segítségre van szükségük ahhoz, hogy egyszer majd szépen kanyarítsák a betűket. A kutyáknál ugyanez a helyzet. Rendszeres gyakorlással a tréner és gazdi támogatása mellett lesznek képesek elsajátítani azt, amit kell.

És ez még csak a jéghegy csúcsa…

Amikor egy gazdi megérti a kedvence képzésének fontosságát, még mindig felmerülhetnek olyan elképesztő dolgok, amikkel a tréningek során foglalkozni kell. Angyal Zsolt, kutyaviselkedési szakértő, kiképző, az Akela Kutyaiskola alapítója és vezetője számtalanszor találkozott már olyan esettel, amikor a gazdik más kutyatartóktól tájékozódva teljesen fals információkról hitték azt, hogy igazak.

Sajnos az Akela Kutyaiskolában is azt tapasztaljuk, hogy évről évre egyre több a viselkedési problémás kutya. Ennek okai a nem megfelelő fajtaválasztásra, a fajtaspecifikus ösztönök figyelmen kívül hagyására, a helytelen és rosszkor alkalmazott dicséretekre, a hiányos szocializációra és a nem megfelelő mennyiségű és minőségű lemozgatásra vezethetőek vissza. A kutyáknak szüksége van a nyugodt, kiegyensúlyozott élethez egy olyan vezetőre, aki bizonyos helyzetekben következetesen felállítja a kereteket, korlátokat, szabályokat. Ezek nélkül bármilyen típusú kutyáról van is szó, előbb-utóbb jelentkezni fognak a különböző viselkedési problémák. A jó hír az, hogy néhány változtatással és – amennyiben szükséges – megfelelő szakmai segítséggel ezen problémák legtöbbje orvosolható.

A szakértő tapasztalatai bizonyítékul szolgálnak arra, hogy tényleg minden kutyával érdemes lenne tréningre járni. Sőt, már egész pici korban javasolt elkezdeni a képzést: ide kattintva megtudhatod, mi az a kutyaovi, és miért hasznos a kölyökkutyák számára.

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a Frontpro megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

felelős gazdi kölyök kutya tanítása kutya nevelése kutyaiskola kutyaovi kutyatár-n

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!