hirdetés

A gazdik 5 bűne: ha kutyát tartasz, nem engedheted meg magadnak, hogy ezeket elkövesd

Hangai Lilla

2023. február 14 - Képek: Getty Images Hungary

A nevelés nehéz. Legyen szó gyerekekről vagy kutyákról, hasonló kihívás elé nézünk. Rengeteg türelemre, kitartásra, következetességre és szeretetre lesz szükségünk a folyamat során, és nemcsak a blökivel, hanem saját magunkkal kapcsolatban is érvényesíteni kell ezeket az alapelveket.

hirdetés

Hogy kicsit gördülékenyebben menjenek a dolgok, most írni fogunk a kutyanevelés 5 olyan alapkövéről, ami megadja a megfelelő iránymutatást a gazdinak, és biztosíték arra is, hogy a blöki tinédzser- és felnőttkorban is úgy viselkedjen, ahogy az elvárható egy jólnevelt ebtől.

A megfelelő nevelés minden kutyafajtánál fontos.

1. A szocializáció elhanyagolása

A kölyökkutya életének első három hónapja jelentős hatással van arra, hogy a kutya mennyire lesz kiegyensúlyozott és könnyen alkalmazkodó típus felnőttként. A megfelelően szocializált kölyökkutya szinte minden külső hatással meg tud birkózni, míg a rosszul szocializált kölyök önbizalomhiányos felnőtté cseperedik, és könnyen túlterhelődik vagy megijed bármitől. A jó tenyésztőt például onnan is megismered, hogy azonnal elkezdi szocializálni a kicsiket.

A szocializáció azonban nemcsak az emberekre és fajtársakra vonatkozik, hanem bármilyen új ingerre, tapasztalatra. Fontos, hogy pozitívan ismertessük meg a különböző felületekkel, hangokkal, más állatokkal. Gondolunk itt például a laminált padlóra, a vízre, a hajszárító vagy porszívó hangjára, a macskára, hörcsögre, tényleg bármire, amivel élete során kapcsolatba kerülhet.

Ijesztőnek tűnhet, de egyetlen trükk van a dologban: bármilyen új ingert csodálatossá és örömtelivé kell tenni dicsérettel, biztatással, simogatással, jutalomfalatokkal. Egy rossz élmény megfoszthat minden kemény munkától, így figyelj arra is, hogy ezeknél az új tapasztalatoknál mindig legyél mellette, mozogj a tempójában, lazulj el és élvezd te is, hogy megismertetheted a világgal.

2. Túl korán, túl sok szabadság

Ne hagyd kedvencednek például, hogy az első időkben egyedül mászkáljon a házban vagy az udvaron. Mielőtt hazavinnéd az új jövevényt, gondoskodj róla, hogy amennyire csak lehet, tedd a lakást kutyabiztossá. Fontos elzárni a vegyszereket és gyógyszereket, zárhatóvá tenni a szekrényeket, elkeríteni a lépcsőt, az éles és hegyes felületeket pedig be kell burkolni.

Ezektől függetlenül a komolyabb balesetek elkerülése érdekében felügyelni kell a blökit az első hetekben. Ez azért is hasznos, mert a korai időkben kialakuló rossz szokásokat így azonnal korrigálni tudod. Ilyen például a papucsok rágcsálása, a postás ugatása vagy a szobanövények kiásása. Ha a rágcsálási lehetőségek tisztázottak és a szobatisztaság sem probléma már, kicsit lazábbra lehet engedni a pórázt.

3. Következetlenség

A rutin megnyugtatja a kutyákat. Szeretik tudni, mikor számíthatnak étkezésre, sétára, szunyókálásra, játékidőre. Minimálisra csökkentheted a stresszt, ha előre tudják, mikor mi várható. A rutin a szobatisztaság gyors és könnyebb elsajátításában is segít, ugyanis a rendszeres étkezések kiszámítható wc szünetekhez vezetnek.

Az is lényeges, hogy a blöki viselkedése összhangban legyen a ház szabályaival és az elvárt modorral. Ha a kutyusodnak nem szabad rád ugrani, amikor éppen az irodába készülsz az élére vasalt nadrágodban, akkor nem szabad megengedni neki, hogy felugráljon akkor sem, ha éppen melegítőben vagy a kertben. Ő nem tud különbséget tenni drága nadrágod és a melegítőd között, csak össze fogja zavarni, hogy egyszer ilyen kedvedben talál, egyszer meg olyanban.

Ha más személy is él a háztartásban, mindenkinek azonos szabályokat kell követnie. Nem fog működni a dolog, ha te így neveled, a gyerekek vagy a férjed meg mást várnak el tőle.

4. A tanítás elhanyagolása

Nincs varázslatos kor az engedelmességi képzés megkezdéséhez. Mire hazaviszed a kiskutyát, már képes új viselkedésformákat tanulni. Pozitívakat és negatívakat is. Sokszor megtörténik azonban, hogy a gazdi annyira ráfixálja magát egy feladatra, mondjuk a szobatisztaság elsajátítására, hogy más készségek fejlesztése elmarad. Például a parancsszavak megtanulása vagy a felugrálás korrigálása.

Az imádnivalónak tűnő sutaságok és bohóckodások aranyosnak tűnhetnek, ahogy telik az idő pedig egyre kellemetlenebbé válnak. A serdülőkorban pedig olyan érzésed lehet, mintha egy ördögfiókával kellene megosztanod az életedet, ugyanis a pórázt már nemcsak cukin húzza, hanem egyenesen kirántja a kezedből, amikor meg felugrik rád, nem úszod meg elesés nélkül.

A pozitív képzési módszerek mentális stimulációt is biztosítanak; megtanítják a kölyökkutyának, hogy a környezet helyett rád, vagyis a gazdira összpontosítson és te legyél számára az iránytű. A kutya akkor boldog igazán, ha a gazdit is boldognak látja. Ha megtanítod az elvárt viselkedésformákra időben, mindkettőtöknek az lesz a legjobb.

5. Durva módszerek alkalmazása

A pozitív megerősítés nem azt jelenti, hogy megengedő vagy. Szabályok és határok nélkül a kutyák egyszerűen megélik a kutyaságukat: rágnak, ásnak, kunyerálnak, ugatnak. De az is igaz, hogy nem kell kemény módszereket alkalmaznod ahhoz, hogy megtanítsd nekik, mi az elvárt viselkedés és mi nem az.

A büntetés helyes végrehajtása nagyon nehéz, így emiatt ezt abszolút nem javasoljuk. Tökéletes időzítésre van szükség hozzá, ugyanis az ebek csak a pillanatban élnek. Ha akárcsak néhány másodperc is eltelik a nemkívánatos viselkedés és felfedezése között, a fenyítés máris nem fog működni. Annyit fogsz csak vele elérni, hogy kedvenced szerint kiszámíthatatlanná válsz, így a bizalom nem lesz meg irányodba.

A büntetés különösen káros lehet a szobatisztaságra oktatásnál. Ha azt látod, hogy a szőnyeg közepén kezd leguggolni a kölyök, hogy elvégezze a dolgát, tapsolj egyet és vond el gyorsan a figyelmét, majd vidd ki az udvarra. Kapjon mindig jutalmat, ha a megfelelő helyen végzi el a dolgát.

gazdi kihat a kutyára jó gazdi kezdő gazdiknak kiképzés hibák kölyök kölyök kutya tanítása kölyökkor kölyökkutya kutya nevelése kutya rágcsál kutyakiképzés otthon szobatisztaság szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink